REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S covidom-19 do prostih postelj v domovih za starejše? Ministrstvo za zdravstvo vztraja pri zanemarjanju starostnikov

S covidom-19 do prostih postelj v domovih za starejše? Ministrstvo za zdravstvo vztraja pri zanemarjanju starostnikovJanez Janša, predsednik slovenske vlade, njegova podpredsednica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ter zdravstveni minister Tomaž Gantar, odgovorni za - masaker v DSO-jih. Vir: Twitter

Ves svet pozna nekaj, čemur se reče »covid bolnišnice«.

Gre za posebne objekte, namenjene obravnavi zgolj okuženih z novim koronavirusom.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO namreč priporoča, da se okuženi izolirajo in – kadar to ni mogoče doma – preselijo v bolnišnice ali takšne ustanove.

V drugih državah, na primer v ZDA sprožajo razprave primeri, ko bolnike z lažjo obliko koronavirusa oblasti ob pomanjkanju postelj vračajo v domove za starejše.

Zdravniki to opisujejo kot »rusko ruleto« in opozarjajo na pozitivne primere, ko za take paciente določene države organizirajo posebne objekte.

Ko se je v kitajskem Wuhanu bolezen znova pojavila, so oblasti takoj poskrbele za stroge ukrepe v domovih za starejše.

»Lokalne oblasti so poostrile ukrepe karantene in uvedle neposredno upravo domov za starejše občane. Potrjeni primeri ali tisti, ki so kazali znake simptomov so bili takoj poslani v bolnišnice na zdravljenje,« je februarja letos poročal CGTN.

'Potrjeni primeri ali tisti, ki so kazali znake simptomov so bili takoj poslani v bolnišnice na zdravljenje' - poročajo o ravnanju s starejšimi v domovih iz - Kitajske.

Nič nenavadnega.

Tako bi moralo biti tudi v Sloveniji.

To zahteva celo slovenski zakon o preprečevanju nalezljivih bolezni.

Vendar ga minister Tomaž Gantar in vsa vlada preprosto – ignorirajo in zahtevata, da se okuženi zadržijo v »conah« znotraj domov za starejše občane (DSO) ali v kontejnerjih zunaj njih.

Tomaž Ganar
Ruska ruleta za starostnike: zdravstveni minister Tomaž Gantar. Vir: Twitter

Za »covid bolnišnice«, ki jih s pridom uporabljajo po vsem svetu v Sloveniji zdravstvene oblasti očitno več kot pol leta boja proti koronavirusu še vedno ne vedo.

Raje razpravljajo o »čistih in nečistih poteh« znotraj raznih institucij, o delitvi prostorov na »cone« in podobno.

Kakor da vse doslej ne bi bilo jasno, da zgolj takojšnja fizična ločenost bolnih od zdravih in njihov zelo strog zdravstven nadzor lahko preprečita širjenje okužb.

Na Kitajskem, na primer, ločijo celo zdrave in tiste, ki še čakajo na izid preiskav v mobilnih medicinskih centrih. Kaj šele, da bi zdrave in bolne »mešali« v nekakšnih »conah« v okviru iste ustanove.

Na Kitajskem, na primer, ločijo celo zdrave in tiste, ki še čakajo na izid preiskav v mobilnih medicinskih centrih. Kaj šele, da bi zdrave in bolne 'mešali' v nekakšnih »conah« v okviru iste ustanove.

Toda v Sloveniji je drugače.

To je res neverjetno, toda ta izvirna slovenska tragikomedija se celo pred jesenjo, ko se bo situacija glede epidemije covid-19 zagotovo znova poslabšala, še kar nadaljuje.

Spor med ministrstvom za zdravje in Skupnostjo socialnih zavodov se je tako končal s protestnim izstopom skupnosti domov in »delovne skupine za covid-19« ter hudournikom obtožb z ene in druge strani.

»Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode,« so povsem upravičeno navedli v Skupnosti socialnih zavodov.

V skupnosti znova poudarjajo, da je treba okužene nujno popolnoma osamiti, domovi pa večinoma nimajo te možnosti.

Izstop so načrtovali že s prvim avgustom, vendar so zaradi novega predloga pristojnih ministrstev, ki so ga dobili v petek, svojo odločitev preložili na ponedeljek.

V zdravstvenem ministrstvu pa ostajajo gluhi na njihove zahteve.

Jasno, to bi zahtevalo večje angažiranje države, večja sredstva in boljšo organizacijo.

Tega pa vlada očitno ni sposobna izvesti, ali pa tega preprosto ne želi storiti, ker gre pač za nemočne »starčke«, postelj za starostnike pa v državi itak primanjkuje.

Starejši v Sloveniji - prepuščeni smrti, predsedenik jim prepeva podoknico
Starostnike je pozdravljal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Da bi za njih kaj res naredil, pa mu je bilo očitno pod častjo.

To pa seveda pomeni, da je slovensko ministrstvo za zdravstvo uvidelo, da bi pomoč covida-19 pri čiščenju slovenskih domov za starejše lahko bila – iz narodnogospodarskega zornega kota – verjetno celo dobrodošla.

Ministrstvo za zdravstvo za sedaj kot edino »rešitev« predlaga, da bi okuženega stanovalca najprej premestili na enega izmed negovalnih oddelkov, nato pa v mobilno enoto (kontejner) poleg posameznega doma.

Toda če ne bi bile te enote popolnoma ločene, če bi za zdrave in bolne skrbelo isto osebje, ki ob tem nima niti medicinskih kvalifikacij, potem je na podlagi tujih raziskav mogoče sklepati, da bi se bolezen lahko še naprej širila po domovih za starejše.

Trditev, da se je v Sloveniji 90 odstotkov domov bolezni izognilo pa je zavajajoča, saj so nekatere države preprečile celo vse okužbe (in smrti) v domovih za starejše, medtem ko je v Sloveniji med mrtvimi zaradi covida-19 daleč največ starostnikov, preko 80 odstotkov, verjetno največ v Evropi.

Skupnost je zato upravičeno izjemno kritična do trenutne organizacije dela v zavodih v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom.

Ostro nasprotujejo usmeritvi ministrstev za delo in zdravje, da v bolnišnico sprejmejo le tiste oskrbovance, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo.

V zdravstvenem ministrstvu pa ostajajo gluhi na njihove zahteve. Jasno, to bi zahtevalo večje angažiranje države, večja sredstva in boljšo organizacijo.

V skupnosti sicer ne zahtevajo, da okužene umaknejo v bolnišnice, ampak v zunanje enote, predlagali so že hotele ali vojašnice.

Trditve ministrstva za zdravstvo, da je pričakovanje, da se bo »stanovalca zgolj zaradi suma na okužbo izselilo iz doma za starejše - neetično, nestrokovno in nehumano,« jasno kaže, kako izjemno kruto, nestrokovno in nehumano dejansko postopa slovensko ministrstvo za zdravstvo v tem primeru.

Tudi trditve, da »okužba pri večini oskrbovancev poteka asimptomatsko ali pa so prisotni simptomi blagi« in da zato »oskrbovanec ne potrebuje dodatne zdravstvene obravnave,« so zavajajoče.

Koronavirus se lahko prenaša tudi v dvigalu
Okužbe se v domovih, če se mešajo zdravi in bolni stanovalci lahko zelo hitro razširijo.

Iz poteka bolezni je namreč znano, da se lahko stanje bolnikov dramatično spremeni v izjemno kratkem času, to pa kažejo tudi smrti v domovih za starejše.

Ljudje se lahko zadušijo preko noči, ne da bi jim kdorkoli sploh lahko pomagal in tako umrejo, čeprav bi lahko še živeli.

Drugič, iz raziskav je jasno, da se okužbe širijo tam, kjer isto osebje skrbi za bolne in zdrave hkrati ter da okužbe prenašajo tudi asimptomatični bolniki.

In na večje število bolnikov se nato v nekaj odstotkih seveda zgodijo smrtni primeri.

Ljudje se lahko zadušijo preko noči, ne da bi jim kdorkoli sploh lahko pomagal in tako umrejo, čeprav bi lahko še živeli.

Prav zato je triaža oziroma ločevanje bolnikov v tem primeru zelo pomembna.

Po podatkih ankete, ki sta jo med 83 socialnovarstvenimi zavodi izvedli Amnesty International Slovenije (AIS) in Skupnost socialnih zavodov Slovenije, dobrih 86 odstotkov vprašanih nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb z novim koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone, 93 odstotkov pa nima ustreznih tehničnih zmogljivosti.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da skoraj noben izmed vprašanih zavodov (98 odstotkov) nima dovolj kadra za izvajanje t. i. con.

Mimogrede – na Kitajskem mora vsaka sestra, ki si obleče zaščitno opremo, biti pod nadzorom druge, ki preveri neprodušnost.

Ob svojem prvem imenovanju na funkcijo ministra je zaradi težav v zdravstvu, ki jih ni želel ali znal rešiti, Tomaž Gantar že po nekaj dneh odstopil. Tokrat se je očitno odločil za drugo taktiko: ne odstopa, vendar probleme ignorira.

Le kako naj kaj podobnega izvede osebje v domovih za starejše, ki ga ni dovolj niti za običajno obratovanje?

Namesto da bi vse te resne težave zdravstvenega ministra prisilile k ukrepanju, organizaciji in ustanovitvi posebnih »centrov za okrevanje« ali ločenih »covid bolnišnic« za okužene - si raje potiska glavo v pesek.

Ob svojem prvem imenovanju na funkcijo ministra je zaradi težav v zdravstvu, ki jih ni želel ali znal rešiti, Tomaž Gantar že po nekaj dneh odstopil.

Tokrat se je očitno odločil za drugo taktiko: ne odstopa, vendar probleme ignorira.

In prav to je očitno še huje, kot v prvem primeru.

Delite članek