REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša se kar naprej prepira z Američani. Mu je doma »v borbi proti Covid-19 hudo dolgcajt«?

Janša se kar naprej prepira z Američani. Mu je doma »v borbi proti Covid-19 hudo dolgcajt«?Janša se rad prepira - tokrat predvsem z Američani. Vir: Twitter
Več sto Slovencev in Američanov slovenskih korenin te dni piše Bidnovem svetovalcu in se opravičuje zaradi tvita in dejanj slovenskega premierja Janše.

Michael Carpenter, svetovalec kandidata Demokratov na predsedniških volitvah v ZDA 3. novembra se je kar v slovenščini (»hvala lepa«) zahvalil »več sto Slovencem in Američanom slovenskih korenin«, ki ga spremljajo na Twitterju in so mu te dni množično pisali, pošiljali tvite ter se opravičevali v odzivu na navijaški petkov tvit slovenskega premierja Janeza Janše, s katerim je ta podprl zmago Donalda Trumpa in v isti sapi osebno užalil Trumpovega protikandidata Joeja Bidna.

Carpenter je hkrati razkril, da se Janša še kar naprej z njim prička na Twitterju.

V prepiru neustavljivi Janez Janša se je tako včeraj odločil znova težiti Carpenterju z uvodnikom iz prosulega časnika Washington Times.

Mnogi so se začudili, da ima premier Slovenije v trenutku najhujše zdravstvene krize, ko v državi primanjkuje tako testov za Covid-19 in je zdravstveno osebje nadvse obremenjeno, v bolnišnicah pa zmanjkuje postelj za obolele s koronavirusom celo čas, da se tako vneto ubada z agitiranjem za Donalda Trumpa in do bridkega konca krega z Bidnovimi svetovalci in privrženci.

Kako na socialnih omrežjih vidijo šefa rumenih jopičev na Slovenskem. Vir: Twitter
Tako na socialnih omrežjih vidijo šefa rumenih jopičev v Slovenistanu. Vir: Twitter

Svoje slikovno sporočilo (faksimil časnika s fotografijo Trumpa v pozi zmagovalca) je Janša opremil z dokaj nevljudnim pripisom v angleščini: »Če ste zamudili.«

Janša je posnetek članka o Trumpu kot zmagovalcu in ponovno izvoljenem predsedniku ZDA posredoval nič hudega slutečemu Bidnovemu svetovalcu za mednarodno politiko.

Slovenski premier je hkrati isto sporočilo posredoval tudi na naslov Tanje Fajon, predsednice SD.

»To je tako smešno, da je že žalostno ali pa tako žalostno, da je smešno. Ne vem več,« je ob tem zapisala v angleščini Tamara Talevska, nakar je Darko Vršič pristavil, da je res »smešno, a tudi žalostno za Slovence.«

Toda Carpenter Janši znova ni ostal dolžan in je slovenski predsednik vlade tudi tokrat za svojo vnovično nediplomatsko potezo, ki jo je spet naslovil na Trumpove nasprotnike in Bidnove volivce čez lužo, dobil pošiljko verbalnega »tepežkanja«.

Carpenter je Janšo s tehtno mero potrpežljivosti namreč poučil, kateri vplivni in svetovno znani ameriški mediji podpirajo Bidna, začenši od New York Timesa, preko Wall Street Journala, USA TODAY, Washington Posta, do Chicago Tribuna in drugih …

Kar se je Janezek kot komunist naučil, to Janezek zna? Nekoč vnet komunist ne more iz svoje kože. Vir: Twitter

Toda to korespodenco in kako je Janša znova pogorel mnogi v Sloveniji niti ne morejo videti, ker jih je slovenski premier – blokiral.

Na to podrobnost je Carpenterja opozoril Barjanski: »Polovica ubogih barab v Slovenistanu mora iti v način #porno, da si lahko ogleda tvite našega premierja, ker je že večino blokiral. Zelo občutljiv malopridnež, ki prodaja orožje, je podkupljiv, to je naš prvi med ministri.«

Na dejstvo, da se je predsednik slovenske vlade znova osramotil, ko je kot kredibilen vir navajal časnik, ki to vsekakor ni, je opozoril Luka Lisjak.

Janšo je na nepomembnost Washington Timesa opozoril tudi profesor Florian Biber, direktor Centra za študije Jugovzhodne Evrope Univerze v Gradcu.

Zveni znano -, če se ozremo po medijih doma?

Na kratko: Washington Times objavlja ne le čtiva, ki izpričujejo konservativen svetovni nazor, temveč sodi med tiste škodljivce iz logov žurnalizma, ki negirajo na primer znanstvene dokaze o podnebnih spremembah in ozonski luknji, hkrati pa razširjajo teorije zarot o nekdanjem predsedniku ZDA Baracku Obami in bralce pitajo z najbolj zavržnimi stereotipi, ksenofobijo ter predvsem islamofobijo.

Zveni znano -, če se ozremo po medijih doma?

Naj to klavrno premierjevo nadaljevanko kreganja z Američani sklenemo s povzetkom briljantnega nagovora igralca Sache Barona Cohena (Borat), ki se je bojevito lotil kritike vpliva družbenih omrežij -, ki se jih vse bolj pogosto po zgledu na svojega velikega vzornika Trumpa poslužuje tudi slovenski predsednik vlade -, ko je prišel do spoznanja, kako zelo je imel Voltaire prav: »Tisti, ki te lahko pripravijo do tega, da verjameš v nesmisle, te lahko prepričajo tudi, da zagrešiš grozodejstva

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek