REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenski avtokrat se je znova poigral z usodo Slovenije: Janša po vzoru Orbána podprl Trumpa in osebno užalil Bidna

Slovenski avtokrat se je znova poigral z usodo Slovenije: Janša po vzoru Orbána podprl Trumpa in osebno užalil BidnaNasprotnika: Joe Biden in Donald Trump. Vir: Twitter

V svetu ni veliko primerov, ko bi se tuji politiki jasno opredelili do kandidatov drugih držav na volitvah, še posebej, ko gre za velesilo, kot je ZDA.

Eno je kadar strankarski veljaki v Evropi izrekajo pričakovano podporo strankarskim veljakom podobnih strank v drugih državah.

Nekaj povsem drugega pa je seveda, kadar se vodilni politik in predsednik vlade opredeli do te mere, da »stavi samo na enega konja« in jasno pove, da podpira le enega kandidata na volitvah v ZDA.

Očitno je, da gre pri takšnih izjavah tudi za »kompleks Napoleona«, za megalomanstvo in izgubo občutka za realnost o tem, kaj Slovenija je in kaj predstavlja na svetovnem zemljevidu.

Takšna nespametna podpora lahko prinese zanemarljivo majhno korist ob zmagi izbranega kandidata in veliko večjo škodo, če zmaga drugi kandidat.

Prav to pa je sedaj storil slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Pri tem je celo stavil na zmago Donalda Trumpa, ki ima po vseh raziskavah najmanj deset odstotkov podpore manj od vodilnega Joeyja Bidna.

Presenečenja so seveda mogoča - in po nekaterih ocenah naj bi bilo pristašev Trumpa, ki v anketah skrivajo svoja prava mnenja - morda več.

Kljub temu pa je takšno navijanje za zgolj enega kandidata neprimerno, še posebej za predsednika vlade relativno majhne in v svetovnih merilih nepomembne države.

Servilnost zunanjega ministra Anžeta Logarja do želja in potez sedanje Janševe administracije sledi servilnosti njegovega predsednika stranke. Pretirano tesni stiki pa so privedli tudi do tega, da je slovenski zunanji minister - kar sploh ne preseneča - staknil okužbo s Covid-19. Kar pomeni, da ga vsaj naslednjih 10 dni ne bo iz samoizolacije. Vir: Twitter

Ko je svoj navijaški zapis s pripisom »Naprej, zmagaj Trump (!)« objavil na Twitterju, je nanj prejel več kot 1.200 odgovorov.

Med njimi zlasti negativnih.

»Spoštujemo težko in tragično osebno življenje Joeja Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti, toda če bi bil izvoljen danes, bi bil najšibkejši izmed vseh ameriških predsednikov doslej,« je tvitnil Janša.

Njegova intervencija je razjezila mnoge tudi zato, ker se jim takšno vpletanje predsednika vlade neke tuje države v ameriške volitve zdi skrajno nehigienično, celo nedopustno.

Takoj se je odzval Michael Carpenter, Bidnov svetovalec za zunanjo politiko.

Takoj se je odzval Michael Carpenter, Bidnov svetovalec za zunanjo politiko, ki je na Twitterju zapisal: »Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, ki je bil v preteklosti obtožen in obsojen zaradi korupcije. A ne skrbite, slovenski prijatelji, v 11 dneh bo demagoški populizem moral spakirati kovčke

Na koncu je Carpenter v slovenščini zapisal še: »Sramota.«

Večina drugih politikov se takšnega odkritega navijanja na poslužuje.

Edini voditelj EU, ki je Trumpa pred Janšo eksplicitno podprl, je bil madžarski premier Viktor Orbán.

V Slovenji pa je pozornost sprožil tudi podobno neprimeren zapis obrambnega ministra Mateja Tonina, ki se oglasil po Janševem spornem čivku in dejal, da bomo spoštovali izbiro ameriškega ljudstva.

Mar res?

In le kaj bi bila druga pot, če jo namreč ne bi spoštovali?

Bi Tonin v primeru napačne izbire ameriških volivcev nad ZDA v misijo bombardiranja poslal tisto eno (transportno) letalo, ki naj bi ga kmalu iz tistih 780 milijonov evrov kupila Slovenska vojska?

Edini voditelj EU, ki je Trumpa pred Janšo eksplicitno podprl, je bil madžarski premier Viktor Orbán.

Očitno je, da gre pri takšnih izjavah tudi za »kompleks Napoleona«, za megalomanstvo in izgubo občutka za realnost o tem, kaj Slovenija je in kaj predstavlja na svetovnem zemljevidu.

Za nobeno od večjih držav, kaj šele za ZDA zagotovo ne predstavlja sile, katere mnenje bi kdorkoli vzel v obzir pri odločanju, še najmanj pa to velja za ameriške volivce, ki o lastnih predsednikih odločajo predvsem na podlagi debeline svojih denarnic.

Korist od tega Janševega tvita bo enako velika, kot je bila korist za Slovenijo od tega, da je bila zadnja štiri leta Slovenka prva dama ZDA.

Torej nikakršna.

Škoda pa bi lahko bila v primeru izvolitve Bidna bistveno večja.

Joe Biden in Donald Trump
Joe Biden in Donald Trump. Vir: Twitter

ZDA ostajajo najpomembnejša država »zahodnega« sveta, s pomembno vlogo v mednarodnih organizacijah, pri reševanju mednarodnih sporov in ekonomski ureditvi sveta.

Ob tem je politika Donalda Trumpa sicer zelo v škodo Evropske unije, transatlantskega zavezništva in tudi Kitajske, je pa veliko bolj v skladu z interesi Moskve.

Pri tem je opisovanje nekaterih dobesedno nespametnih potez Trumpa - od ravnanja v času pandemije, preko dolgotrajnega zavračanja nošnje zaščitnih mask, do priporočanja pitja čistil in podobno - kot odločnih za močnega voditelja, in Bidna kot slabiča skregano z dejstvi in logiko, hkrati pa je ta Janševa oznaka letela na osebnost nekdanjega podpredsednika Združenih držav Amerike in predstavlja tudi zelo neprimerno osebno žalitev.

Ob tem je politika Donalda Trumpa sicer zelo v škodo EU, transatlantskega zavezništva in tudi Kitajske, je pa veliko bolj v skladu z interesi Rusije.

Paradoksalnost Janševe podpore je tudi v tem, da je Janez Janša kot politik, ki pogosto udriha po (komunistični) predhodnici Rusije in je velikokrat s svojimi potezami kratil človekove pravice manjšin iz držav nekdanje SFRJ, med njimi pa tudi Srbom, tokrat na isti »liniji« kot večina ameriških volivcev srbskega porekla, ki malikujejo tudi avtokratskega srbskega predsednika Aleksandra Vučića, prav tako Janševega in Orbánovega zaveznika v Evropi.

Trumpova politika je na Balkanu sicer nekoliko bolj pragmatična od politike demokratskih politikov, to pa je, poleg bolj zadržanega stališča do tujih intervencij, verjetno tudi edina »prednost« Trumpa pred Bidnom.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Ni parodija: Vučić, Orbán in Janša so nedavno na Bledu pridigali ljubezen in spravo ... Foto: Igor Mekina

Vse ostalo, od Trumpovega spodkopavanja mednarodnega prava, zveze NATO, podpore naftnim korporacijam, nasprotovanja novim tehnologijam in krožnemu gospodarstvu, zaostrovanja trgovinske vojne s Kitajsko, nasprotovanja zajezitvi izpustov toplogrednih plinov, vse do odkrito enostranske, proizraelske politike na Bližnjem vzhodu - predstavlja odklon od večdesetletne politike ZDA in zmanjšuje tudi vpliv »zahoda« v svetu.

S tem pa takšna politika dolgoročno škodi tudi Sloveniji.

Novo škodljivo potezo je naredil z ničemer izzvan sam Janša, ko je na svojem Twitter računu blokiral celo nekatere tuje komentatorje svoje sporne poteze.

Če namreč predsednik neke vlade tvita podporo tujemu voditelju svobodnega sveta v angleščini, bi moral imeti namreč vsaj toliko poguma, da stoično prenese tudi negativne odzive.

Ampak Janez Janša tega očitno ne zna.

Blokiranje, pozneje pa tudi popolna odstranitev vseh kritikov pa je eden od prvih potez vseh avtokratov, zato je Janša pravzaprav sam, z lastno potezo, potrdil točnost Kelemenove kritike.  

Blokiranje, pozneje pa tudi popolna odstranitev vseh kritikov, ki so Janšo okrcali zaradi podpore Trumpu, pa je ena od prvih potez vseh avtokratov, zato je Janša pravzaprav sam, z lastno potezo, potrdil točnost Kelemenove kritike.

»Wow. To pomeni da je @JJansaSDS komaj drugi voditelj @EPP iz katerekoli članice EU (po Orbánu), ki je podprl Trumpa? Gre za po avtoritarnosti hlepečega trdorokca Orbánovega tipa. Še en avtokratski ljubljenček iz @EPP. Predpostavljam, da jih je strah, da se bo Bidnova administracija zavzela za demokracijo,« je zapisal R. Daniel Kelemen.

Kmalu zatem pa je sporočil, da ga ja zaradi tega tvita Janša - blokiral.

Novico o Janševi podpori Trumpu je objavil tudi Bloomberg.

Pa britanski Guardian ...

Hkrati se vrstijo predvsem negativni odzivi iz tujine tako na Janšev tvit kot državo, ki jo predstavlja.

Na kratko - Janševa podpora Trumpu je marsikomu dvignila obrvi.

Nato so se še nekateri slovenski komentatorji, kot so Joe Jacksson, Bugi Riba, Čezveosoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja in drugi, poslužili znanega dejstva, da na tujem pogosto mešajo Slovenijo in Slovaško.

S tem so se distancirali od Janše kot od Slovenca in se ponarčevali, češ da je Slovak, ali pa se celo sami razglasili za Slovake, samo, da ne bi imeli ničesar skupnega s kratkovidno potezo predsednika vlade.

Tako so se zatekli k brezupnem poskusu s kančkom humorja reševati čast države in naroda ter prepričati tujce, da v konkretnem primeru spornega Janševega tvita gre za drugo državo in ne Slovenijo ...

Nekateri so pod težo nesprejemljivega Janševega tvita pripravljeni celo trditi, da so tudi sami Slovaki in ne Slovenci -, če jim pač tujci ne bodo verjeli, da je voditelj Slovenije v resnici iz Slovaške, in ne iz Slovenije.

Ali pa če bi se ZDA po Bidnovi izvolitvi morda odločile bombardirati Slovenijo.

Janšev tvit je bil torej, če ga pospremimo z nekim tujim pregovorom, vsekakor še ena poteza v korist lastne škode.

Le da bomo odškodnino za to, namesto avtorja tvita, prej ali slej plačali vsi državljani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek