REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samoovadba: Janša vendarle PRVIČ obiskal Kijev in s slikami potrdil sume, da je lani odpotoval le na - Poljsko!

Samoovadba: Janša vendarle PRVIČ obiskal Kijev in s slikami potrdil sume, da je lani odpotoval le na - Poljsko!So se voditelji lani v resnici srečali v - Moskvi? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predsednik SDS Janez Janša je te dni na svojem Twitter profilu ponosno razkazoval svoje slike iz Ukrajine in Poljske.

Vendar se očitno ne zaveda, da si je s tem napisal samoovadbo in potrdil sume, da pred letom dni v resnici ni obiskal Kijeva.

Če je slike z letošnjega potovanja v Kijev tokrat objavil - zakaj jih ni objavil tudi lani, z domnevnega potovanja marca leta 2022? Tudi vsi ostali politiki, ki so obiskovali Kijev, so se slikali z voditelji Ukrajine javno in tudi zunaj, na ulicah.

Z domnevnega obiska v Ukrajini že pred letom dni Janez Janša tedaj ni objavil nobene fotografije iz katere bi bilo mogoče brez sence dvoma razbrati, da je srečanje z Vladimirjem Zelenskim res potekalo v Kijevu.

In glej ga zlomka - letos pa jih je Janša objavil celo vrsto.

Tokrat je odšel najprej na Poljsko, nato pa v Ukrajino.

A v Kijevu ga ni sprejel ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pač pa predsednik ukrajinske vlade Denis Šmihal.

Če je slike objavljal tokrat - zakaj jih ni objavil tudi lani? Tudi vsi ostali politiki, ki so obiskovali Kijev, so se slikali z vodeitelji Ukrajine javno in zunaj, na ulicah.

»Dobro leto po našem skupnem obisku v Kijevu danes v Varšavi prijateljsko srečanje s predsednikom poljske vlade, ki je organiziral tisto prvo zgodovinsko podporo napadeni državi in bil nato vseskozi na čelu EU in Nato prizadevanj za osvoboditev,« je zapisal Janša na Twitterju in objavil fotografijo s poljskim premierjem, enim od najbolj vnetih zagovornikov vojne v Ukrajini.

Srečanje je obeležil tudi Mateusz Morawiecki, ki je pod objavljeno fotografijo zapisal: »Pravo prijateljstvo se rodi v trenutkih preizkušenj. Z Janšo smo se danes spomnili skupnega potovanja v Kijev pred letom dni. Evropa še vedno potrebuje solidarnost in mir. Poljska, Slovenija in druge države v regiji kažejo, kako se ga gradi.«

Po obisku Poljske je Janša dva dneva za tem obiskal še Kijev, kjer se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Zelenski je imel na vzhodu države, v bližini Zaporožja - druge, pomembnejše opravke.

Vendar je zelo nenavadno, da Janše, če je bil že lani njegov in obisk ostalih predsednikov vlad v Kijevu res tako prelomen – tokrat ni pričakal tudi predsednik Ukrajine, osebno.

Kar na vso zgodbo o tem, kako je nekaj vzhodnoevropskih politikov marca 2022 pogumno obiskalo Kijev, proti kateremu so se takrat valile ruske sile - meče veliko senco.

Si je pa Janša letos prislužil intervju z vojnim dopisnikom RTV Slovenije, ki rad lažnivo poroča iz Ukrajine - Valentinom Arehom.

»Pred dobrim letom dni so bili takratni slovenski premier Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki in češki premier Petr Fiala prvi voditelji držav, ki so predsednika Volodimirja Zelenskega obiskali v obleganem Kijevu,« sicer o tem - brez dokazov za to trditev! - poročajo osrednji slovenski mediji.

Toda že pred letom dni smo razkrili, da je šlo najverjetneje le za zavajanje in »psihološko operacijo« zahodnih sil in da srečanja z Zelenskim v Kijevu v resnici nikoli – ni bilo.

To je prvi razkril John Helmer, avstralski novinar, ki poroča iz Moskve.

In Janša vse do danes, kljub več zahtevam, ni objavil niti ene slike, ki bi nedvomno dokazovala, da je bil marca leta 2022 res v Kijevu.

Takratna Janševa vlada nam je sicer medtem odgovorila, čeprav ne na vsa postavljena vprašanja.

Spomnimo, že pred letom dni smo opozorili, da je zgodba o tem, kako naj bi se voditelji Poljske, Češke in Slovenije 15. marca v Kijevu sestali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim – vse bolj neverjetna.

Takratna Janševa vlada nam je sicer medtem odgovorila, čeprav ne na vsa postavljena vprašanja.

»Javno je že bilo pojasnjeno, da je srečanje potekalo v Kijevu v predsedniški palači v 1. nadstropju. V povezavi z organizacijo obiska, pa je predsednik vlade Janez Janša v oddaji Ura moči na Planet TV tudi obširneje pojasnil, da je bila izvedba obiska v zraku vse dokler delegacija ni prestopila poljsko-ukrajinske meje. Predsednik vlade je tudi dodatno pojasnil, da je bil obisk na Poljskem načrtovan in da je vlada sprejela izhodišča, so pa priprave za obisk potekale v zelo ozkem krogu,« so nam zelo skopo sporočili iz kabineta tedanjega predsednika vlade.

Toda ob tem iz Janševega kabineta niso priložili nobenega video posnetka ali fotografije, ki bi lahko pričala, da je bil 15. marca 2022 res v Kijevu –, kar smo kabinet tedanjega predsednika vlade izrecno prosili.

Ob tem nam je eden od dobro obveščenih virov potrdil, da so Janševi varnostniki po podatkih iz kroga Janševega varovanja odpotovali le do Poljske - čeprav je policija nato v potovalnih nalogih zapisala, da so potovali do Kijeva.

Tudi to kaže, da je zgodba o »Janševem snidenju z Zelenskim v Kijevu« na zelo trhlih nogah. Dejansko – neverjetna.

Avstralski novinar John Helmer je po svoji prvotni objavi podal še en prispevek v zvezi z zelo dolgo razpravo, ki se je o njegovem razkritju o zlaganih trditvah glede prizorišča snidenja z Zelenskim, razvila na spletni strani Naked Capitalism.

Ob tem niso priložili nobenega video posnetka ali fotografije, ki bi lahko pričala, da je bil 15. marca 2022 res v Kijevu –, kar smo kabinet predsednika vlade izrecno prosili. Tudi to kaže, da je zgodba o »Janševem obisku Kijeva« marca 2022 na zelo trhlih nogah. Dejansko – neverjetna.

Ob tem je sam, popolnoma objektivno, predstavil vse argumente »za« in tudi »proti« temu, da naj bi bilo srečanje z Zelenskim v Kijevu.

Propagandisti zagotovo ne delajo tako - in zato so obtožbe, ki so jih o avstralskem novinarju zapisali v Nova24TV in Demokraciji, lažnivih medijskih trobilih Janševe SDS - dokazano neresnične.

Avstralski novinar John Helmer je nato napisal še eno nadaljevanje zgodbe.

Helmer je po eni strani predstavil vsa uradna sporočila vseh voditeljev vlad (tudi Janše), ki so se domnevno mudili v Kijevu 15. marca 2022, po drugi stran pa argumente, ki nakazujejo, da obiska v oblegani ukrajinski prestolnici – nikoli ni bilo.

In da gre zgolj za manipulacijo. Navadno laž.

Elektronske naprave - Janša
Marec 2022: Janša najprej bere s papirja, kjer je tekst napisan z »nevidnim črnilom«, potem pa skupaj z ostalimi na domnevni poti z vlakom v Kijev - neutrudno tvita in brska po internetu. S tem pa vsi izdajajo svojo lokacijo. Nepojmljivo! Vir: Posnetek zaslona

Pri Janši je med drugim tudi Helmer ugotovil, da slovenski premier ni odgovoril na ključna vprašanja, ki smo jih postavili tudi mi, kar uradne trditve spreminja v neverodostojne.

Uradno sicer, kot navaja sam Helmer, tudi poljski premier Mateusz Morawiecki in podpredsednik vlade Jaroslaw Kaczynski skupaj s češkim premierjem Petrom Fialo ter slovenskim kolegom Janezom Janšo vztrajajo, da je bila sejna soba, v kateri so se sestali z Zelenskim - v Kijevu; da so tja prišli s 7-urno vožnjo z vlakom s poljske železniške postaje Przemysl in da so se po 24 urah vrnili po isti poti.

Toda dokazi, ki so bili zbrani o tem Janševem podvigu kažejo naslednje - da ni bilo geolokacijskih dokazov, da je bila soba, kjer so bile posnete fotografije res v Kijevu in da je srečanje na vrhu 15. marca 2022 res potekalo tam.

Noben vodja poljskega varnostnega oddelka ne bi dovolil, da bi premier in podpredsednik skupaj potovala na prizorišče vojaških operacij.

Vir iz vlade v Varšavi, ki je pregledal Helmerjevo poročilo je komentiral: »Verjetno ne bomo nikoli izvedeli resnice.«

Po navedbah drugega poljskega vira, ki je govoril s Helmerjem, pa »noben vodja poljskega varnostnega oddelka ne bi dovolil, da bi premier in podpredsednik skupaj potovala na prizorišče vojaških operacij. Še posebej po bližnjih srečanjih v Gruziji leta 2008, ko je [predsednik Lech] Kaczynski krivil rusko vojsko, da je streljala nanj. In če bi vodja SOP [poljske državne zaščitne službe, Służba Ochrony Państwa] to dovolil, bi ga morali odpustiti

Popolnoma enako pojasnilo nam je podal nekdanji visok policijski uslužbenec v Sloveniji, ki dobro pozna sisteme varovanja najvišjih predstavnikov države.

Edini dokazi o srečanju in resnični lokaciji srečanja z Zelenskim, ki so bili doslej objavljeni v javnosti, prihajajo iz tiskovne službe ukrajinskega predsednika in uradov glavnih poljskih ministrov.

Češki premier Fiala je na Twitterju objavil svojo sliko v spalnem vagonu v vlaku, a vagon, v katerem se pojavlja, ni isti kot tisti, ki so ga objavili Poljaki.

Slovenski premier Janša ni objavil ničesar o sebi, razen skupinskih fotografij poljske in ukrajinske vlade, pravilno ugotavlja Helmer.

In to kljub temu, da je imel pri sebi ves čas mobilni telefon (torej tudi možnost, da si posname kakšen sebek, fotografijo ali filmček s tako zahtevne in nevarne poti) in je ta dan tudi veliko tvital.

Kot ugotavlja Helmer, so ob tem tvitali tudi drugi v delegaciji, ki naj bi bila namenjena v Kijev –, kar je skrajno neverjetno za potovanje skozi Ukrajino sredi vojne, saj bi s tem izdajali svojo lokacijo. Tega jim varnostne službe ob pristnem potovanju v državi, ki je v vojni - zagotovo ne bi dovolile.

Poljski tiskovni predstavnik tvita
Le kdo bi takole tvital in ruski vojski izdajal natančne koordinate in mesto, kje se nahajajo predsedniki treh evropskih vlad v vlaku, v nasprotju z varnostnimi protokoli? Če bi šlo za pravo, res nevarno potovanje, varnostniki tega ne bi dovolili. Tiskovni predstavnik poljske vlade pa je tvital, ko se je vlak domnevno vračal iz Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona

Ob tem noben evropski ali anglo-ameriški časopis ali televizijska postaja ni poročal o srečanju na vrhu v Kijevu - na kraju samem.

Kot ugotavlja Helmer, so ob tem tvitali tudi drugi v delegaciji namenjeni v Kijev –, kar je skrajno neverjetno za potovanje skozi Ukrajino, državo v vojni, saj bi s tem izdajali svojo lokacijo.

Njihovi novinarji v Varšavi, Berlinu in drugod so ponovili le poljske in ukrajinske trditve brez neposrednega in neodvisnega preverjanja.

Vprašanje, zakaj ni poročala s te, za Janšo zelo pomembne konference, smo poslali tudi novinarki RTV SLO Karmen Švegelj, ki je sicer zatrdila, da to, kako je bila organizirana konferenca v Kijevu ni nič nenavadnega.

Nas pa je zanimalo, ali je na njej bila tudi sama in ali lahko potrdi, da je bil Janša res v Kijevu.

Odgovora na ta vprašanja od RTV Slovenije ali od Karmen Švegelj nikoli nismo dobili.

Iz dostopnih posnetkov pa je videti, da Karmen Švegelj 15. marca ni bilo na novinarski konferenci treh predsednikov vlad in Zelenskega v Kijevu.

Iz fotografskih in drugih materialov, ki so bili na voljo doslej prav tako ni dokazov, da je srečanje treh predsednikov vlad z Zelenskim 15. marca 2022 res potekalo v Kijevu.

Poleg tega so bili predstavljeni dokazi, ki kažejo, da je bilo v objavljenih slikah in podatkih lokacijsko potrjeno poljsko ozemlje kot področje, kjer so bile fotografije in video material narejeni.

Na desetine odprtokodnih analitikov in komentatorjev je po objavi članka avstralskega novinarja iskalo nove dokaze o lokaciji srečanja treh premierjev z Zelenskim, ki bi dokazali, da se voditelji Poljske, Češke in Slovenije motijo (bolje rečeno: lažejo), ali da se je zmotil avstralski novinar John Helmer.

A nihče ni našel novih dokazov, ki bi zanesljivo identificirali lokacije srečanja z Zelenskim prav v Kijevu, niti ni preverljive podobe poljsko-češko-slovenske skupine kjer koli v Ukrajini vzdolž 670 kilometrov dolge železniške proge.

Lažna in prava soba
Dve sobi, na prvi pogled enaki in ne ena sama, kot se zdi na prvi pogled, ocenjujejo poznavalci. Vir: Posnetek zaslona

Torej ni pristnih dokazov o domnevni Janševi poti skozi Ukrajino, na kateri naj bi voditelji med 15. in 16. marcem 2022 prevozili več kot štirinajst ur.

Janša je v dokaz, da je bil res v Kijevu, v oddajah medijskih trobil SDS objavil dva posnetka – kratek posnetek neke pokrajine iz vlaka in prav tako kratek posnetek vožnje z avtomobili ponoči, neznano kje. Toda nam nobenega ni želel poslati, navkljub izrecnim prošnjam.

To velja za vlak, železniško postajo, novinarsko srečanje in sejno sobo, pa tudi glede podrobnosti o stenah, tleh, mizah, pohištvu, oknih, zavesah, plastenkah vode, kostumih, čeladah in telesnih jopičih.

Janša je lani v dokaz, da je bil res v Kijevu, v oddajah medijskih trobil SDS objavil dva posnetka – kratek posnetek neke pokrajine iz vlaka in prav tako kratek posnetek vožnje z avtomobili ponoči, neznano kje.

Iz nobenega pa se ni dalo razbrati, da bi šlo za Kijev ali Ukrajino. In nobenega nam ni želel poslati, navkljub izrecnim prošnjam.

Videti je tudi, da so voditelji vlad dva dni potovanja, srečanja in predstavljanja novinarjem preživeli brez preoblačenja, kar je prav tako zelo neverjetno.

Kot ključni argument, ki so ga uporabili Janezu Janši naklonjeni mediji na Slovenskem je Helmer poudaril dejstvo (na katero ga je opozoril eden od bralcev), da naj bi bila soba, v kateri so se slikali Janša, Zelenski in ostali enaka sobi, v kateri je imel Zelenski že najmanj dvakrat prej telekonference z ameriškimi politiki in predstavniki Facebooka.

Slovenski kritiki so trdili, da so do podatkov prišli v »5-10 minutah googlanja« in da smo zato vsi dvomljivci o Janševi herojski poti v oblegani Kijev – lažnivci.

Toda nato je vir Johna Helmerja - fotoanalitik - ugotovil, da glede na razpoložljive dokaze fotografije ukrajinske vlade niso bile ustvarjene z montažo ali s foto manipulacijo.

Namesto tega je bil Helmerjev vir »prepričan, da gre za natančen model sobe in da je Zelenski v resnici na Poljskem

Točno na to smo opozorili tudi v Insajderju v naši analizi ob pomoči naših virov in v odgovoru na besne napade trobil tedanje vlade.

Politiki Poljske, Češke, Slovenije in Zelenski
Soba, ki se ne sklada z nobeno drugo, na oknu pa so vreče s peskom. Kijev ali prevara? Vir: Posnetek zaslona

Morda se opisana dognanja zdijo »neverjetna«, a ne pozabimo, da gre za vojne razmere in da so zahodne vlade skupaj z Zelenskim po poročanju virov z Zahoda (CNN) tedaj že načrtovale, da predsednika Ukrajine umaknejo na varno, v tujino.

To se je zgodilo v trenutku, ko je ruska vojska izvedla t. i. vpad ali raid proti Kijevu, z namenom, da doseže dogovor z ukrajinsko vlado. Dogovor, ki bi vključeval umik ruskih sil na meje pred 24. februarjem 2022 in uresničitev mirovnih sporazumov iz Minska so nato res skoraj dosegli.

Le da je Washington preko tedanjega britanskega premierja Borisa Johnsona nato poslal ukaz Zelenskemu, da ne sme pristati na takšen dogovor z Rusi.

Povsem mogoče je, da so Američani v takšni situaciji za ukrajinsko vlado v izgnanstvu vnaprej pripravili prizorišče in prostore, ki bi bili enaki tiistim v Kijevu.

In Poljska je tu najboljši kandidat.

Tajne službe, ki znajo ponarediti dokaze potrebne za napad na neko državo, znajo zagotovo narediti tudi kopijo neke sobe – v drugem mestu. Ali državi.

In ne pozabimo, medtem smo izvedeli tudi to, da so države članice zveze NATO - konkretno ZDA in Norveška - sposobne razstreliti celo plinovode Severni tok 1 in Severni tok 2 v Baltskem morju.

Države, ki so sposobne česa takšnega in se odkrito poslužujejo terorizma lahko seveda nekje izven Kijeva poustvarijo tudi sobo, v kateri je sicer uradoval Zelenski v Kijevu.

Na ta način bi se Zelenski lahko še dolgo časa oglašal iz lažne Ukrajine.

Dejansko pa bi bil na varnem, na Poljskem.

Helmerjev vir je »prepričan, da gre za natančen model sobe in da je Zelenski na Poljskem.« Točno na to smo opozorili tudi v Insajderju v naši analizi in odgovoru na besne napade tedanjih vladnih trobil.

Varen pa bi moral biti ne toliko pred Rusi, (ki ga potrebujejo za sklenitev mirovnega dogovora) pač pa pred nacisti v lastnih vrstah, ki Zelenskemu ne dopuščajo nobenih kompromisov.

In prav zato so nam Janša in ostali najverjetneje lagali.

Vendar pa imajo te laži kratke noge – in nimajo kril…

Druga oblika opravljene analize, ki jo je naredil Helmer je naštela celo vrsto tistega, kar manjka v fotografskem zapisu, a bi moral biti vidno, če bi poljski, češki in slovenski premier res odpotovali 15. marca 2022 v Kijev in se tam srečali z Zelenskim, kot trdijo, da so.

Na primer, v objavah ukrajinskih, poljskih, čeških in slovenskih medijev ni bilo videti nobene zunanje fotografije z domnevnega obiska delegacije v Kijevu; ni zableženega prihoda v Kijev ali odhoda z železniške postaje v Kijevu; ali njihovega prihoda in odhoda iz predsedniške pisarne Vladimirja Zelenskega.

Nikjer niso vidni poljski, češki ali slovenski telesni stražarji ali oboroženi vojaki, ki bi spremljali delegacijo na njihovem vlaku, ko so se vkrcali ali izkrcali v Ukrajini.

Prav tako ni evidence o osebni prtljagi uradnikov ob njihovem prihodu v obmejno mesto Przemysl na Poljskem in odhodu z železniške postaje z limuzino.

Ob vsem tem, doslej objavljene fotografije pričajo, da se politiki v 24 urah (torej tudi Janša) niso niti preoblekli – kar je naravnost neverjetno.

Janša ob soočenju z rezultati svoje politike v Ukrajini
Odšel v Kijev, prišel pa v poljski Przemysl. Ampak, saj javnost ne bo opazila razlike. Ali pač? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ob tem Jaroslaw Kaczynski izpričano krivi rusko vojsko že za streljanje na svojega brata dvojčka Lecha, kar je potrdil, ko ga je nekdanji gruzijski predsednik Miheil Saakashvili vodil do severne meje, medtem ko je še trajala avgustovska vojna leta 2008.

Prav tako ni evidence o osebni prtljagi uradnikov ob njihovem prihodu v Przemysl in odhodu z železniške postaje z limuzino. Fotografije pričajo, da se politiki v 24 urah niso niti preoblekli – kar je malo verjetno.

Jaroslaw Kaczynski torej ne le krivi, ampak sovraži Ruse, češ da so pri Smolensku pred leti »sestrelili« letalo njegovega brata in svakinje, navkljub dejstvu, da je v resnici šlo za letalsko nesrečo in napako poljskega pilota.

Zato se varnostni strokovnjaki strinjajo, da so iz trte zvita natolcevanja o varnostnih zagotovilih, ki naj bi jih trojica zahtevala od Moskve pred začetkom poti v Kijev, ker ni niti kančka možnosti, da bi Jaroslaw Kaczynski od Kremlja zahteval varno ravnanje ali zaščito na tej poti.

Dejstvo je, da niti trdnim zagotovilom Kremlja Jaroslaw Kaczynski ne bi verjel niti pod točko razno, celo če bi Moskva taka zagotovila potrdila in se strinjala s potjo treh premierjev ter Kaczyinskega v Kijev.

Medtem smo izvedeli tudi to, da so države članice zveze NATO - konkretno ZDA in Norveška - sposobne razstreliti celo plinovode Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju. Države, ki so sposobne česa takšnega in se odkrito poslužujejo terorizma lahko seveda nekje izven Kijeva poustvarijo tudi sobo, v kateri uraduje Zelenski v Kijevu.

Vse to so razlogi, zakaj tudi poljske tajne službe nikakor ne bi dovolile takšnega potovanja svojega premierja z drugima dvema predsednikoma vlad.

Ob tem zunanji posnetki stene stavbe, v kateri je originalna »situacijska soba« Zelenskega, niso združljivi z zunanjimi posnetki stavbe, kjer so bili domnevni »novinarji« posneti 15. marca 2022 zvečer.

Podrobnost, ki ruši Janševo zgodbo o obisku v Kijevu marca 2022 so tudi – stoli v situacijski sobi.

Vir je novinarju Johnu Helmerju namreč potrdil, da so bili omenjeni stoli dobavljeni na Poljsko in nikoli niso bili prodani ukrajinskemu predsedstvu ali celo galicijski upravi v Lvovu.

Vodje vlad ob tem ne spijo v svojih oblačilih čez noč. Trditev o potovanju v Kijev predpostavlja, da so v Kijevu morda prespali čez noč.

»Kaczynski torej ni na pot spakiral niti zobne ščetke,« je ciničen Helmer.

Isto očitno velja tudi za vse ostale politike...

Spomniti velja, da je bila stavba češkega veleposlaništva v Kijevu že 24. februarja 2022, torej takoj po začetku vojne v Ukrajini - zaprta. Vsi uslužbenci so bili »evakuirani«; naslednji dan je bil zaprt tudi konzulat Češke v Lvovu.

Slovenski veleposlanik je tisti teden odpovedal že pred vojno načrtovan obisk premierja Janše v Kijevu, ker je slovenska tajna služba ocenila, da je pot - prenevarna.

In zdaj naj bi verjeli, da je bilo 15. marca 2022 manj nevarno obiskati Kijev, kot 24. februarja 2022?

Lažni napad na Harkov
Slovenski konzulat v Harkovu je bil domnevno uničen, sicer v povsem legitimnem napadu na vojaški cilj - sedež nacističnega bataljona Azov, česar osrednji slovenski mediji niso objavili. Toda - bi si Janša upal v Kijev, če je bila situacija 15 dni zatem kvečjemu slabša? Vir: Twitter

»1. marca 2022 so Slovenci sporočili, da so Rusi uničili njihov konzulat v Harkovu. Vprašajte se, ali bi Janša lahko ocenil, da je 15. marca 2022 postalo zanj manj nevarno, če upoštevamo ruski napad 12. marca 2022, ki je uničil vse in vsakogar v NATO-kanadski bazi Jaroviv-Stariči?

Ni možnosti, da bi Jaroslaw Kaczynski od Rusov zahteval varno ravnanje ali zaščito na tej poti in niti njihovim zagotovilom ne bi verjel, celo če bi se v Moskvi strinjali, da zagotovila potrdijo.

S [kolegom na Poljskem] sva prepričana, da glede na razmerje verjetnosti (civilni forenzični standard), vendar ne izven razumnega dvoma (kazensko forenzični standard) skupina ni odpotovala v Kijev ali Lvov ali kamor koli vzdolž ukrajinske mejne črte. Kako natančno je bilo urejeno in vodeno to, kar je bilo prikazano medijem, pa ne vemo natančno. Namesto tega smo presodili, da mora vsak videti toliko dokazov, kot smo jih lahko zbrali, in potem lahko vsak presodi sam,« je zapisal avstralski poročevalec John Helmer.

In vse navedeno zato vodi k samo enemu zaključku –, da je zelo verjetno, da Janša 15. marca 2022 ni bil v Kijevu.

In da se je z Zelenskim srečal nekje na Poljskem, v »lažni sobi«, kopiji sobe, ki jo ima Zelenski v Kijevu.

In je nato tja, kamor ni šel sam - poslal še slovenskega odpravnika poslov.

Močan indic v tej smeri pa je tudi dejstvo, da se je Zelenski v tem času tudi sam slikal v domnevnem »središču Kijeva« in trdil, da je vsa vlada »tu« (ni pa rekel »tu, v Kijevu«), v resnici pa je bila za njim – fotografija Kijeva.

To so potrdili forenziki, ki se ukvarjajo s specialnimi efekti.

Na nekatera ključna naša vprašanja pa Janša še do danes ni odgovoril.

Janša morda misli, da je pametnejši od javnosti in da se morda lahko skrije za »državno skrivnostjo«, zaradi katere lahko laže, morda zaradi višjih interesov »vojne«.

Toda EU dejansko (še) ni v vojni in prav tako (na srečo) ne Slovenija.

Za tako laž domači javnosti ni opravičila.

Zelenski se je v zadnjem času tudi sam slikal v domnevnem »središču Kijeva« in trdil, da je vsa vlada »tu« (ni pa rekel »tu, v Kijevu«), v resnici pa je bila za njim – fotografija Kijeva.

In če gre za zavajanje in prevare – te igre se lahko gredo vojaki, politikom držav, ki niso v vojni, kaj takšnega ne pritiče.

Pri tem je Janša moral še pred potovanjem dobiti podatek, kje se bo zares srečal z Zelenskim.

Če bi bilo to povezano s tem, da bi zaradi interesov Ukrajine ali NATO pakta moral lagati, bi lahko takšno srečanje kot politik, odgovoren pred svojo javnostjo, tudi odklonil.

Da se je Janša odločil, da domači in svetovni javnosti naznani, da gre v oblegani Kijev, si tako nabere politične točke zaradi (verjetno lažnega) srečanja »z Zelenskim v Kijevu«, pa veliko pove o tem, kakšen oportunist je.

Janši ni mar, če je v sobi s človekom, ki je po pričevanju očividcev (in fotografijah, ki jih je sam posnel) sodeloval pri požigu Doma sindikatov v Odesi, ko je v ognjenih zubljih umrlo veliko Rusov, nedolžnih civilistov. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Če vse zgoraj zapisano drži, potem se je predsednik vlade moral – predvsem zaradi lastnih koristi – odločiti za laž.

Janša se dela heroja, v resnici pa je znova zavajal in se spravil pod preveliko šapko. V samo desetih dnevih še tako dober kaplar ne postane - Maršal... Vir: Twitter

»Ravnal je točno tako kot v preteklosti.

Da se je Janša odločil, da domači in svetovni javnosti naznani, da gre v oblegani Kijev, si tako nabere politične točke zaradi (verjetno lažnega) srečanja »z Zelenskim v Kijevu«, pa veliko pove o tem, kakšen oportunist je.

V primeru vojne je želel iz nje (znova) kovati dobiček.

V preteklosti tako, da je prodajal ali jemal tisto, kar ni bilo njegovo, danes pa tako, da je trdil nekaj, kar ni res.

V obeh primerih je profitiral.

Bil je in ostal vojni dobičkar.

In v obeh primerih je potrdil, da ima stari pregovor prav. Kdor krade, tudi laže. Velja tudi obratno. Se motimo?

Zakaj potemtakem Janša molči? Kaj skriva? Kje so fotografije Janeza Janše in 'selfiji' z ulic Kijeva?

Kako dolgo bo še lagal slovenski javnosti? To, na srečo, vemo: do 24. aprila letos,« smo zapisali marca lani.

Danes vemo, da laže še naprej.

Medtem pa se vse bolj sesuva tudi laž o neizzvanem napadu na Ukrajino in laž o zmagi Zahoda v ameriški posredniški vojni v Ukrajini, ki je bila ves čas naperjena - zoper Rusijo.

Gre za vojno, v kateri Rusija dejansko brani svojo ogroženo manjšino in poskuša zagotoviti varnost države pred agresivno širitvijo Nata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek