REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodstvo RTV SLO priznalo, da je Valentin Areh lažnivo poročal iz Ukrajine, opravičil gledalcem in odstopov - pa ni!

Vodstvo RTV SLO priznalo, da je Valentin Areh lažnivo poročal iz Ukrajine, opravičil gledalcem in odstopov - pa ni!Za naš denar: Lažni vojni poročevalec in njegov zaščitnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na kako perfidne načine zavajajo nekateri avtorji na RTV Slovenija je postalo očitno ob nedavnem razkritju na portalu »Kolektiv RTV SMO« o tem, da »vojni dopisnik« Valentin Areh svoje reportaže pripravlja s starimi televizijskimi posnetki drugih agencij.

V resnici je Areh reportaže v veliki meri naredil že vnaprej, predno je sploh odšel na teren.

Te nato zlepi skupaj, doda še nekaj svojih komentarjev ter jih z nekaj svojimi vložki pred kamerami naplahtani slovenski javnosti »proda« kot nove reportaže s terena.

V resnici je Areh reportaže v veliki meri naredil že vnaprej, predno je sploh odšel v Ukrajino. Imel je praktično vnaprej napisan tekst oziroma vsebino reportaže, ki ji je nato dodal še nekaj svojih slikic z javljanja v živo.

Da bi Areh res poročal to, kar vidi, morda podvomil v kakšno informacijo ukrajinske strani, predstavil še drugo plat medalje - to mu seveda ni padlo na pamet, čeprav je to del dolžnosti novinarjev.

Toda zgodba ima očitno tudi nadaljevanje. V vsaki odgovorni televiziji bi po takšnem razkritju sledili odstopi in opravičila nič hudega slutečim gledalcem.

Prekršeni so bili namreč vsi novinarski kodeksi in tudi profesionalni kodeks, ki zavezuje novinarje v javni RTV, plačevani z javnim denarjem.

Vendar je nadaljevanje te zgodbe enako osupljivo kot način lažnivega poročanja samega Valentina Areha.

Zapisu o manipulacijah, potvorbah, zavajanjih in celo lažeh, ki si jih je privoščil Valentin Areh v prispevkih iz Ukrajine pravzaprav nihče ni ugovarjal.

Toda nato je sledil nenavaden obrat.

Valentin Areh Vir: RTV SLO, posnetek zaslona
Rad bi bil vojni poročevalec, pa mu ne gre: Valentin Areh. Vir: RTV SLO, posnetek zaslona

»Na uredniškem sestanku smo zahtevali pojasnila in odgovornost. Celotno zadevo je vzel v bran Rajko Gerič, ki je priznal vse. Da je šlo za napako, da nihče ni videl prispevkov, preden so šli v eter, da je prispevke pred odhodom v Ukrajino pripravil Areh kar v Ljubljani, in da zdaj samo dodajajo kakšno njegovo javljanje s terena... Skratka, priznal je, da so več dni zapored v osrednjih informativnih oddajah objavljali zavajajoče in izmišljene informacije, ki jih pred objavo nihče ni niti pogledal, čeprav so bili prispevki pripravljeni že tedne prej in so imeli torej čas in dolžnost, da jih prej preverijo. Seveda nismo naivni, da bi sprejeli takšne izgovore. Ne gre za napako, ne gre za to, da nihče ne bi videl teh prispevkov pred objavo. To je praktično in teoretično nemogoče.

Celotno zadevo je vzel v bran Rajko Gerič, ki je priznal vse. Da je šlo za napako, da nihče ni videl prispevkov, preden so šli v eter, da je prispevke pred odhodom v Ukrajino pripravil Areh kar v Ljubljani, in da zdaj samo dodajajo kakšno njegovo javljanje s terena...

Načrtno so zavajali gledalce in če jih mi ne bi opozorili na nesprejemljivost takšnega početja, bi vi še danes gledali, kako se naš 'vojni poročevalec' oglaša izpred stavbe, za katero bi si poljubno izmislili kraj, v katerem stoji, dodal' 'najnovejšo' izjavo kakšnega župana izpred treh mesecev, jo pokrili s svežo sliko 'spomladanskega sneženja' v nekem tretjem mestu, ki bi jo našli v lanskem arhivu kakšne tuje agencije, vse pa bi začinili s streljanjem, posnetim na neznanem bojišču lansko jesen.

Gerič nam je zagotovil, da takšnih Arehovih prispevkov ne bodo več objavljali. Ampak postavlja se drugo, pomembnejše vprašanje. Zakaj je Gerič priznal, da gre za napako, priznal, da ni opravljal svojega uredniškega dela, zakaj je prevzel nase celo vso odgovornost, ki leži na Rebernikovi kot odgovorni urednici in Korenovi, kot v. d. urednice zunanje politične redakcije in dnevno informativnega programa?«, se sprašujejo v kolektivu RTV SLO, pisci opisa razprave pa so prepričani, bi v vsakem normalnem uredništvu morali zaradi takšnih manipulacij odstopiti vsi v zavajanje javnosti udeleženi uredniki.

Gerič je to storil očitno zato, da bi rešil odgovorno urednico, urednico zunanjepolitične redakcije, urednike Dnevnikov in Odmevov, v katerih so bili objavljeni zavajajoči Arehovi prispevki, in celo direktorja televizije.

S pišmeuhovskim priznanjem napake je Gerič torej rešil Ksenijo Koren, Jadranko Rebernik, Uroša Urbaninjo in še koga.

Zanimivo je tudi, kako se je Gerič odzval na zahteve po opravičilu.

Bo tudi Areh delal zastonj?
Areh očitno dela ne ravno zastonj, vendar pa tako, da s prikazovanjem starih posnetkov kot novih - zavaja javnost. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Mi smo seveda zahtevali, da se je potrebno gledalcem javno opravičiti, da se mora povedati, da je šlo za manipulacije in laži. Ampak tu je Gerič obrnil ploščo: 'Kam bi pa prišli, če bi se vsi morali opravičevati za svoje napake, veste, koliko napak ste že vse vi naredili, pa se nhče ni opravičeval!'

Ker je vsem jasno, da Grah Whatmough ne bo pristal na nobeno sindikalno zahtevo in da je imenovanje Geriča samo še en od zavlačevalnih manevrov, je tudi jasno, da je Gerič dosegel karierno in osebnostno dno.

Tehtanje napak, enačenje napak z načrtnimi manipulacijami in lažmi?

Ja, to je vsakodnevna praksa sedanje uredniške in vodstvene ekipe. In danes je prišla nagrada za Geriča. Čeprav je uradno odgovorni urednik Informativnega programa drugega programa, torej nepomembne, nekakovostne in negledane Panorame, ga je Grah Whatmough danes povišal v pogajalca na pogajanjih s stavkajočimi.«

»Gerič je tako brilijatno zaključil svoj karierni ciklus. Kariero je začel kot sindikalist, ki je svoj odklonilen odnos do novinarstva pokazal že s tem, ko je stavko na nacionalki organiziral na volilni dan, ko ponavadi največ gledalcev spremlja nacionalko in ko novinarji zaključijo največji medijski projekt. Nadaljeval je kot odgovorni urednik, s podobnim (ne)uspehom v različnih medijih.

No, zdaj se je tudi uradno znašel na drugi strani. Na eni strani stavkajoči novinarji, na drugi strani pogajalec Rajko Gerič.

Ker je vsem jasno, da Grah Whatmough ne bo pristal na nobeno sindikalno zahtevo in da je imenovanje Geriča samo še en od zavlačevalnih manevrov, je tudi jasno, da je Gerič dosegel karierno in osebnostno dno sklenejo poročevalci zakulisnih dogajanj na javni televizji na spletni strani »Kolektiv RTV SMO«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek