REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažne novice »à la RTV Slovenija«: Sodelavci razkrili, kako Valentin Areh lažnivo poroča iz Ukrajine

Lažne novice »à la RTV Slovenija«: Sodelavci razkrili, kako Valentin Areh lažnivo poroča iz UkrajineKakšna šala: Ima se za vojnega poročevalca. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Spletna stran Kolektiv RTV SMO, ki prinaša zanimive informacije o dogajanju iz zakulisja politično »okupirane« RTV Slovenija se je tokrat lotila poročanja Valentina Areha.

To je, kot je znano, tisti vojni dopisnik, ki se rad odpravi v Ukrajino, v kakšno mesto daleč od fronte, morda ob kakšno zgradbo poškodovano v prejšnjih bojih, si povezne na glavo čelado in se nato dela, kot da je - sredi bojev, na frontni črti.

Druga, ruska stran zgodbe ga pri tem nikoli ne zanima. S te strani fronte ne poroča, pa tudi podatkov in navedb s te strani praviloma ne navaja.

Pri tem je praviloma varen pri svojem poročanju, saj Rusija namreč sploh ne tolče intenzivno po civilnih objektih, še posebej ne veliko po zahodni Ukrajini (razen v izjemnih primerih) kot nas poskušajo prepričati osrednji mediji, pač pa boje vodi praviloma le na fronti na vzhodu in z napadi na posamezne točke kritične infrastrukture v notranjosti države.

Rusov tam že leto dni ni, napadajo le še na vzhodu, ampak kulise za lažne vojne dopisnike so seveda ostale in so na oko izjemno dobre. Uničeni ruski tanki, porušene hiše - odlično ozadje za blebetanje o porazu Rusov in trpljenju civilistov.

Ob tem je v okolici Kijeva ruska vojska v začetku vojne, ko je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin še verjel v možnost hitrega konca vojne in pogajanj - skoraj se mu je posrečilo, a je nato tedanji britanski premier Boris Johnson prinesel ukaz ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu, da mora naprej v boj - naredila »raid«, vpad, po katerem je tudi okoli Kijeva ostalo kar nekaj uničene ruske vojaške opreme.

Rusov tam že leto dni ni, napadajo le še na vzhodu, ampak kulise za lažne vojne dopisnike so seveda ostale in so na oko izjemno dobre. Uničeni ruski tanki, porušene hiše - odlično ozadje za blebetanje o porazu Rusov in trpljenju civilistov.

Očitno je tudi, da Rusija ni nikoli uničila infrastrukture do te mere, da bi prebivalstvo Ukrajine to zimo doživelo pogrom.

Še več, v bistvu je glede na intenzivnost spopadov v Ukrajini število mrtvih civilistov – pri čemer je jasno, da je vsaka smrt civilista tragedija -  bistveno manjše od števila v podobnih spopadih.

O tem enkrat drugič, za namig naj bo dovolj, če rečemo, da bi moralo biti razmerje okoli 1:1. V Ukrajini je doslej po podatkih OZN do 10.000 civilnih žrtev. In sedaj računajte...

Toda Valentin Areh poskuša z napihnjnenimi, pretiranimi navedbami vzdrževati propagandno sliko, ustvarjeno na Zahodu.

Arehu pa očitno kulise, ki so jih pustili Rusi na zahodu Ukrajine več niso dovolj, zato si (za razliko od ameriškega YouTuberja in nekdanjega mornarja mornarice ZDA ter pristnega vojnega dopisnika iz Ukrajine Patricka Lancasterja, ki pogumno poroča z druge, ruske strani frontne črte, namreč da ukrajinske sile vsak dan obstreljujejo in ubijajo, pohabljajo otroke, civile v Donecku - video zgoraj) pomaga še z drugimi tehnikami. In to tako, da s terena v eter na Slovenskem pošilja – dejansko lažne novice.

Valentin Areh Vir: RTV SLO, posnetek zaslona
Kulise za Areha. Vir: RTV SLO, posnetek zaslona, FB

Takole Arehovo delo vidijo njegovi sodelavci: »Nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh, ki se je v ekipi 'generalnega vodstva' za uničenje Informativnega programa proslavil tudi s prikrajanjem podatkov o gledanosti in lažnim sklicevanjem na povezave z BBC, ORF in ZDF, ne more iz svoje kože. Potem ko se je za nekaj mesecev potuhnil v televizijsko dokumentacijo, se vnovič vpisuje v televizijsko zgodovino, tokrat s 'poročevalske' misije v Ukrajini.

Pod drobnogled smo vzeli Arehova poročila iz Ukrajine, objavljena 18., 19. in 20. marca.

Od prekaljenega 'vojnega reporterja' bi pričakovali najmanj posredovanje svežih in preverjenih dejstev, zbranih na terenu, gledalci pa so videli vse kaj drugega.

Arehove potvorbe v Dnevniku, 19. marca 2023 

Vse lepo in prav, če bi šlo za avtentično izjavo, ki bi jo posnel Areh s snemalno ekipo. Pa je ni. Izjavo je posnela ekipa Associated Pressa, 18. novembra 2022! Uporabljena županova izjava je torej stara štiri mesece, a postavljena v kontekst, kot da Kličko govori o zadnjem dogajanju in to naravnost v Arehov mikrofon.

Z izjemo uvodnih desetih sekund, ko se je Areh pojavil pred neko hišo, gledalci niso videli niti enega svežega in avtorskega posnetka iz Ukrajine. Vsi kadri in izjave so agencijske, iz drugega konteksta in predvsem – iz drugega časa. Nastali so decembra lani!

Areh pripoveduje: 'Ukrajinci skušajo odpraviti škodo, potem ko so pred tednom dni doživeli silovit raketni napad na energetsko infrastrukturo. Župan Kijeva Vitalij Kličko pojasni, kaj bi se zgodilo, če bi uničili energetsko infrastrukturo v 4-milijonskem mestu.' Kdaj se je zgodil raketni napad na Kijev, se vprašamo? Pred enim tednom, kot bi lahko sklepali iz Arehovega javljanja, vsaj po poročanju Inštituta za vojne študije zagotovo ne.

Tem Arehovim besedam v prispevku sledi izjava župana Kijeva, ki pove: 'Najslabši scenarij? O tem nočem govoriti, a biti moramo pripravljeni na to, da morda ne bo ne elektrike, ne vode, ne ogrevanja, ne komunikacij. Kaj bi bilo potem? Kako bi vi in Kijevčani preživeli? Na to smo se pripravili in razdelili generatorje, ki so nam jih dali partnerji. Imamo tudi zaloge dizelskega goriva za tak primer. Pripravili smo se, imamo veliko toplih oblačil. Imamo tudi veliko zalogo zdravil. Vendar bi bile take razmere zelo nenavadne.'

Vse lepo in prav, če bi šlo za avtentično izjavo, ki bi jo posnel Areh s snemalno ekipo. Pa je ni. Izjavo je posnela ekipa Associated Pressa, 18. novembra 2022! Uporabljena županova izjava je torej stara štiri mesece, a postavljena v kontekst, kot da Kličko govori o zadnjem dogajanju in to naravnost v Arehov mikrofon.

Areh v prispevku nadaljuje: 'V mrzli zimi Rusija poskuša zlomiti voljo Ukrajincev do upora. Župan Kijeva trdi, da se to ne bo zgodilo.'

Le o kakšni zimi govori poročevalec, ko pa je na dan poročanja – vsaj koledarsko – praktično že minila, v Kijevu pa je bilo čez dan 12 stopinj Celzija.

Potvorba na potvorbo (18. in 20. marca)

Arehov prispevek v Dnevniku, 18. marca 2023 se je navezoval na skromno napoved o dnevnem dogajanju, zanj pa je 'vojni poročevalec' v celoti uporabil agencijsko gradivo, prispelo 11. januarja 2023. Dnevnoinformativno poročilo z dva meseca starim gradivom!!!

V ponedeljek, 20. marca 2023, je Areh za prispevek v Dnevniku uporabil gradivo celo iz novembra 2022, svojo posebno reportažo za Odmeve z ukrajinskega 'bojišča' pa je začel s kratkim raportom iz Poltave – v lepem sončnem vremenu, nato pa so sledili nekoliko bolj zimski posnetki s snegom. Le zakaj? Po preverjenem receptu je terenski raport 'nadgradil' s posnetki, ki sta jih agenciji Reuters in Associated Press poslali že 24. 2. 2023, 26. 1. 2023 in celo 5. 12. 2022, torej pred več kot tremi meseci!

Valentin Areh Vir: RTV SLO, posnetek zaslona
Salonski novinar se gre vojnega poročevalca. Vir: Posnetek zalsona, Twitter

Nadrejeni pa nič

Smo torej priča novim, sodobnim trendom verodostojnega novinarskega poročanja? Je to nivo javne ali katerekoli druge medijske ustanove? Gre za nove standarde?

Žal so zadeve bolj prozaične: kar smo videli v omenjenih treh oddajah, je običajna manipulacija. Brezsramno zavajanje javnosti.

Uporaba arhivskih posnetkov – lastnih ali agencijskih – je seveda običajna novinarska praksa, a le, če gre za dokumentaristični pristop in če je arhivsko gradivo ustrezno označeno in uporabljeno tako, da gledalci niso v dvomih, kaj vidijo. To pravilo je zelo podrobno opisano v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike. Da se odgovorni nanje požvižgajo, je že dolgo jasno.

Uporaba arhivskih posnetkov – lastnih ali agencijskih – je seveda običajna novinarska praksa, a le, če gre za dokumentaristični pristop in če je arhivsko gradivo ustrezno označeno in uporabljeno tako, da gledalci niso v dvomih, kaj vidijo... Varuhinja molči. Programski svetniki gledajo v tla in se gredo raje pravne igrice za samoohranitev.

Ali se je manipulacija v treh marčnih dneh zgodila z blagoslovom odgovorne urednice Jadranke Rebernik, njenega namestnika ob odsotnostih Rajka Geriča (sicer odgovornega urednika votlega Informativnega programa na 2. sporedu) ter v. d. urednice dnevno-informativnih in zunanjepolitičnih oddaj Ksenije Koren?

Ali pa so Arehu preprosto verjeli na besedo, da je uporabil gradivo, ki ga je prinesel iz Ukrajine? Oboje je mogoče, ne eno ne drugo pa odgovornih ne odveže odgovornosti za spletko in manipulacijo.

Novinarjev, kar jih je še ostalo, jim ni treba poslušati. Varuhinja molči. Programski svetniki gledajo v tla in se gredo raje pravne igrice za samoohranitev. In jim tudi ni mar, kaj bi o takem 'novinarskem' delu rekli na BBC, ORF, ZDF, na katere se je Areh kot v. d. direktorja televizije tako zavzeto skliceval, ko so skupaj ukinjali, premeščali in krajšali oddaje Informativnega programa,« so zapisali na spletni strani »Kolektiv RTV SMO«.

Ki je tako dobra, da bi jo morali ohraniti pri življenju, tudi ko nekega dne na RTV SLO morda znova posveti luč profesionalizma...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek