REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izkrivljeno, pristransko, nepošteno: RTV Slovenija neresnično poročala o srečanju Janše s protestniki na Kredarici

Izkrivljeno, pristransko, nepošteno: RTV Slovenija neresnično poročala o srečanju Janše s protestniki na KredariciRTV SLO: Janša ob izrekanju žaljivke protestnikom. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Potem ko je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v petek razrešil direktorico Televizije Slovenije Natalijo Gorščak in takoj »začasno« prevzel njeno funkcijo smo že priče bliskoviti spremembi poročanja.

Najbolj opazno je bilo to prav v osrednjem dnevniku v soboto, ob poročanju o srečanju med protestniki ter Janezom Janšo in Alešem Hojsem na Kredarici.

Avtor tega neobjektivnega poročanja je bil Žan Dolajš.

Kot je opozoril že Boris Vasev, sporni prispevek za protestnike pravi, da so izrekali žaljivke, Janševo dejansko žalitev (izrecno omembo bolnišnice Polje) na račun protestnikov pa označi le za »cinično pripombo.«

Pri tem prispevek zamolči še več pomembnih dejstev.

Izogne se pojasnilu, da je z omembo »dneva odprtih vrat v Polju« Janša sicer za nepoznavalce prikrito, a jasno označil za norce, duševno motene osebe, kar je nato preusmerilo celoten tok pogovora v bolj konfliktno smer.

Zamolči tudi dejstvo, da je eden od spremljevalcev v glavo udaril Teo Jarc in da je drugi protestnike poslal »v Afganistan«, čemur sta se Hojs in Janša smejala.

Pošiljanje državljanov ven iz države je sicer pogosta stalnica v retoriki desničarskih skrajnežev, zato je šlo v tem primeru za namerne provokacije in žalitve s strani Janše in njegovih spremljevalcev, ujetih pod svetlobo kamer.

Naslov prispevka RTV SLO je prav tako zavajajoč: »Na Kredarici besedni obračun protestnikov z Janšo«.

Že sam naslov implicira agresivnost protestnikov.

Ravnanje protestnikov avtor ocenjuje kritično, ne pojasni pa, da jim je bilo mogoče »očitati« le glasno postavljanje vprašanj.

Hojs v skrivališču
Hojs v skrivališču na Kredarici. Vir: Twitter

»Vanju je usmerila svetilko in kamere, sledile so žaljivke. Premier je ostal redkobeseden,« je poudarila napovedovalka ob opisu ravnanja skupine protestnikov.

S tem jih je jasno in javno obtožila, Janšo pa postavila v vlogo žrtve.

»Tako so protestniki na Kredarici razvili zastavo, tik preden so z očitki soočili premiera Janšo… Cinični pripombi premierja je sledil niz provokativnih, tudi žaljivih besed,« nadaljuje napovedovalec.

Prispevek je tudi izmontiran, tako da je večji del vprašanj Tee Jarc popolnoma izpuščen.

Nato v Janševi vladi pristanskem prispevku TV SLO slišimo glas neke aktivistke iz vrst protestnikov (in ne Tee Jarc!), ki pravi: »Zdrahar! Kakšen osebek je to! Kje pa je Hojsi? A, glej ga, tam je, pa res, potem pa je to res ministrski kolegij. Oink, Oink!«

Pri tem avtor prispevka ne pojasni, komu in zakaj so bile te besede namenjene, saj očitno sploh niso letele na Janšo, pač pa na njegove nasilne spremljevalce.

Eden med njimi je poskusil tudi s telesom »zasenčiti« Aleša Hojsa in ga obvarovati pred pogledi kamer.

Hojs se je bo tem osvetljen samo prisiljeno nasmihal.

»Biseri so prišli. Ne svinje,« dodajo protestniki.

Pri tem gre seveda povsem jasno na aluzije na Hojsove žaljve tvite, ko je protestnike sam označil za svinje, neonaciste pa za bisere.

In prav ti zdaj na socialnih omrežjih grozijo vidnim aktivistom pretkovih protivladnih protestov.

V isti sapi trdijo, da že imajo ob sebi borce, ker se je vojna, na katero se pripravljajo že več kot eno leto (torej od trenutka vzpona Janše in Hojsa na oblast!) - začela.

Toda v omenjanju in oponašanju svinj, s katerimi je Hojs zmerjal protestnike, ni bilo nič žaljivega, šlo je zgolj za soočanje ministra z njegovimi lastnimi komentarji.

Vendar novinar ta kontekst popolnoma izpusti – očitno namerno.

Še več, vse te besede avtor prispevka nekritično in žaljivo označi kot »žalitve« na račun premierja in njegovega notranjega ministra.

Luka Gabrijalčič
Luka Gabrijelčič. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Nato sledijo komentarji dveh izrazito »desno« usmerjenih komentatorjev.

Luka Lisjak Gabrijelčić pove, da »takšen način motenja nekega dviga na Triglav med slovenskimi ljudmi ne bo doživel nekega širokega odobravanja.«

Marko Balažic, urednik desnosučne Domovine pa dogodek označi kot »klasično epizodo slovenske polarizacije, ki postaja čedalje hujša«.

Prispevek se konča z navedbo, da Aleš Hojs dogodka ni hotel komentirati ter z njegovim tvitom o tem, kako je odstranjeval protestniško »nesnago« oziroma nalepke protestnikov iz gorskega sveta ter z Janševo objavo, kako so skupaj z madžarskimi gosti naslednji dan ponovno osvojili Triglav, izvedli »krst« in »razkužili« planino po »včerajšnji kontaminaciji.«

Takšen opis je novinar označil zgolj kot »zbadljiv«, ne pa kot žaljiv, toda uporaba besed »razkuževanje« in »kontaminacija« so seveda jasne aluzije na to, da naj bi bili protestniki toksični, strupeni, okolju nevarni, celo radioaktivni – in vse to po žaljivosti presega vse dejanske zbadljivke, ki so jih na račun Hojsa in Janše izrekli protestniki.

V prispevku RTV Slovenija so Janševe žalitve med in po dogodku postale »zbadljivke«, resnične zbadljivke protestnikov pa so bile zlonamerno in neresnično označene kot »žaljivke.«

Povedano drugače – v prispevku RTV Slovenija so Janševe žalitve med in po dogodku postale »zbadljivke«, resnične zbadljivke protestnikov pa so bile zlonamerno in neresnično označene kot »žaljivke.«

Zato je bil omenjeni prispevek RTV SLO izrazito neobjektiven.

Za povrhu je prispevek sledil kritiki na - kot jo številni imenujejo - hunski televiziji, češ da ne STA ne nacionalka in niti POP TV niso niti z besedo poročali o napadu Tee Jarc na Janšo in Hojsa.

Še več, prispevek je sledil tudi pozivom po maščevanju iz vrst stranke SDS, češ če bo imperij tokrat vrnil udarec.

Očitno so spregledali, da je imperij v sagi Vojna zvezd - negativec.

Ali pa svojega ljubljenega vodjo tudi sami vidijo kot princa teme.

Pri vsem tem je očitno, da je avtor prispevka na RTV SLO za mnenje o besednem dvoboju na Kerdarici spraševal ali odzive iskal le od ene strani dogodka oziroma Hojsa, čeprav mora novinar po določilih veljavnih profesionalnih novinarskih kodeksov in standardov v primeru izrekanja hudih obtožb (in ta je, da so aktivisti bili žaljivi) na račun ene od strani – v konkretnem primeru: protestnikov – pridobiti tudi odziv te strani.

Toda komentarja Tee Jarc in ne drugih udeležencev iz vrst protestnikov ali njihovih podpornikov - na RTV Slovenija ni bilo slišati.

Janša na Triglavu
Janša na Kredarici. Vir: Posnetek zaslona, Facebook.

V prispevku tako novinar javne televizije ne navede niti, zakaj ni odziva Tee Jarc in drugih udeležencev tokratnega petkovega protesta, čeprav ni dvoma, da so bili v času priprave prispevka - na voljo.

Namesto tega je nacionalka pod taktirko novega direktorja programa Andreja Graha Whatmougha objavil le Hojseve in Janševe komentarje.

Torej vse skrajno enostransko in v korist Hojsa in Janše.

Šlo je torej za izrazito enostranski prispevek v korist Janeza Janše in njegovih spremljevalcev.

Prispevek predstavlja eklatanten primer zlorabe novinarstva v korist vlade ter kršitev aktov RTV SLO, ki na tem javnem mediju opredeljujejo delo novinarjev.

Kot takšen ta prispevek predstavlja eklatanten primer zlorabe novinarstva v korist sedanje vlade ter kršitev aktov RTV SLO, ki na tem javnem mediju opredeljujejo delo novinarjev.

Obenem gre za prvi primer takšnega poročanja o izjemno pomembnem političnem dogodku, zato vsi opisani »spodrsljaji« novinarja nikakor niso naključni.

Sedaj je jasno, da se je RTV Slovenija izjemno hitro spremenila v trobilo oblasti.

Že ta primer kaže, da nič več ne bo Tarč z razkrivanjem malverzacij sedanje oblasti.

Kdor bo poslej še želel objektivne informacije, bo moral odložiti daljinca in v roke vzeti tipkovnico ter jih poiskati na spletu.

Tudi tukaj.

Delite članek