REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čas za denacifikacijo: Nemško veleposlaništvo obsoja obujanje hitlerizma, a Janša molči, zavaja in pleza po Triglavu

Čas za denacifikacijo: Nemško veleposlaništvo obsoja obujanje hitlerizma, a Janša molči, zavaja in pleza po TriglavuVir: Twitter
Veleposlaništvo Nemčije je v izjavi zapisalo, da je hvaležno, ker so številni slovenski državljani obsodili poveličevanja Hitlerja.

Veleposlaništvo Nemčije se je po javnem poveličevanju Adolfa Hitlerja s strani glavnega urednika fašističnega medija NTA (spomnimo, Urban Purger je zapisal, da je Hitler heroj!), hkrati člana režimskih Rumenih jopičev, ki uživajo posebno podporo slovenske policije - odzvalo s posebno izjavo.

V njej so zapisali, da so hvaležni, ker so številni slovenski državljani obsodili poveličevanja Hitlerja.

»Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja, in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo še enkrat poudariti, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Hvaležni smo za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo,« so poudarili.

Ob vsem tem se je odzval tudi predsednik SDS in slovenski premier Janez Janša.

Toda – kako?

Na tipičen način, ki ga uporabljajo tudi vsi častilci nacizma, namreč z zahtevo po obsodbo »vseh totalitarizmov«, torej tako komunizma kot nacizma.

Kar je seveda dvakrat narobe.

Prvič zato, ker je šlo v konkretnem primeru zgolj za neonacističen izpad, ki si zasluži ostro obsodbo, drugič pa zato, ker komunizma in socializma, še posebej pa ne komunističnih in socialističnih simbolov ni mogoče preprosto zreducirati na »totalitarizem.«

O tem, da ti simboli niso in ne morejo biti isto je že odločilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, toda desnica teh sodb zgodovine in sodišč enostavno ne sprejema.

In nadaljuje s svojimi poskusi sporne revizije polpretekle zgodovine.

Janševa poteza je ob tem v popolnem sozvočju z zavržno potezo Urbana Purgarja, ki na spletu zbira podpise za ukinitev vseh »totalitarnih simbolov.«

Zvezda - znak TO
Zvezda - znak TO. Vir: Twitter

In kar je še huje, tudi predsednik države Borut Pahor je v svoji zamujeni obsodbi znova »šel na roko« Janši in obsodil vse totalitarizme – kar je stara taktika neonacistov, ki ob tem, da so nacistični simboli v demokratični Evropi že prepovedani želijo istočasno prepovedati še »komunistične« ter tako, na primer v Sloveniji, izenačiti okupatorje in osvoboditelje.

»Izjava je nesprejemljiva. Ne gre za vprašanje svobode govora, ampak za spodbujanje sovraštva in poveličevanje totalitarizma. Sleherno tako izjavo moramo obsoditi,« je dejal Borut Pahor.

Pri tem slovenski oboževalci Hitlerja pozabljajo, da je sodišče v Strasbourgu že pred leti odločilo, da je nošenje rdeče zvezde »človekova pravica.«

Tako je odločilo v primeru 45-letnega madžarskega predstavnika levičarske Delavske stranke, ki so ga leta 2000 na Madžarskem obsodili, ker je na zborovanju v Budimpešti nosil rdečo zvezdo.

Toda evropsko sodišče je naposled odločilo, da je to kršenje svobode izražanja.

Madžarski zakoni namreč prepovedujejo nošenje simbolov nasilnih režimov, kot so rdeča zvezda, srp, kladivo ali kljukasti križ.

Toda po mnenju sodišča v Strasbourgu lahko država omeji svobodo izražanja znotraj okvira politične razprave le v primeru posebnih in jasno določenih okoliščin.

V omenjenem primeru je jasno, da je politik nosil rdečo zvezdo kot simbol svojega političnega prepričanja.

Vse to pa seveda ne velja za simbole nacizma.

Pri tem se danes Janez Janša po svojem zavajajočem tvitu in molku o tem škandalu oglaša celo s Triglava.

Kot svojevrsten odgovor Tanji Fajon in fotografiji LGBTQ zastave z dvema (poročenema) nemškima evroposlancema na vrhu Triglava se je Janša tokrat postavljal z mladimi člani SDS in – harmoniko.

Toda med temi člani so tudi simpatizerji rušenja ustavnega reda in jemanja pravice v svoje roke...

Prav med podmladkom SDS je precej simpatizerjev skrajno desnih gibanj v Sloveniji, tudi paravojaške Šiškove »Štajerske varde« in podobnih.

Zato bi bilo bolj prav, če bi jim Janša pojasnil razliko med hitlerizmom in nacizmom ter komunizmom, za katerega se je v rani mladosti tudi sam boril.

Pod budnim očesom Tita in Kardelja: Janez Janša. Vir: Twitter
Komunist Janez Janša pod budnim očesom Tita in Kardelja. Vir: Twitter

Namesto tega pa nam pošilja slike Triglava v jutranjih meglicah...

Ugotavljanje razlik med borci za svobodo (komunisti) in nacisti Janezu Janši očitno ne gre od rok, ker preprosto ne želi razumeti razlike, zaradi katere nemško veleposlaništvo, na primer, ni istočasno obsodilo vseh totalitarizmov in ni obsodilo slovenskih komunistov, ki so se, jasno, borili proti nezakoniti okupaciji Slovenije s strani nemških okupatorjev, nacistov.

Nemci namreč vedo, kje so meje, kaj je prav in kaj ne.

Predvsem pa so, pa čeprav ne brez napak, opravili s svojo denacifikacijo.

V Sloveniji nas to očitno še čaka.

Najpozneje po naslednjih volitvah.

Delite članek