REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovensko ministrstvo za kulturo podpira častilce Adolfa Hitlerja, se bo naposled vendarle odzvalo tožilstvo?

Slovensko ministrstvo za kulturo podpira častilce Adolfa Hitlerja, se bo naposled vendarle odzvalo tožilstvo?Vzornik izbranca ministrstva za kulturo. Vir: Twitter

Slovensko ministrstvo za kulturo je podelilo status nevladne organizacije (NVO) društvu, katerega predsednik – in hkrati odgovorni urednik t. i. »Nacionalne tiskovne agencije« (NTA) - je oboževalec Adolfa Hitlerja.

Prepričan je, da je Hitler – »heroj«.

Vir: Twitter

To je v enem stavku opisano bistvo razprave na Twitterju, ki je razkrilo omenjeno dejstvo in sprožilo nov val ogorčenja v slovenski javnosti.

Urban Purgar, predsednik »Društva za promocijo nacionalnih vrednot« in hkrati odgovorni urednik NTA se je namreč zapletel v dialog z več komentatorji, med drugim urednikom Aljošom Harlamovom, tu pa se je razkrilo dejstvo, da ima Purgar zelo antisemitska stališča ter da je ob tem tudi malikovalec Hitlerja.

Adolfa Hitlerja, ki je želel, med drugim, iztrebiti Slovence in vse ostale »manjvredne« narode, zaradi »življenjskega prostora« (lebensrauma) svojih arijskih »nadljudi.«

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je sicer marca 2019 ustanovljena organizacija, ki stoji tudi za spletnim portalom t. i. Nacionalne tiskovne agencije.

Status nevladne organizacije pa mu je podelilo ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti.

Predsednik omenjenega neonacističnega društva je Urban Purgar, sicer pripadnik t. i. rumenih jopičev, ki podpirajo aktulani režim Janeza Janše.

Revija stranke SDS Demokracija je julija priredila nenavadno tekmovanje »Sekal bom rdečo zvezdo«, s katerim so menda želeli parodirati prireditev Svetlane Makarovič z naslovom »Nosil bom rdečo zvezdo«. Dogodek je najbolj zanimiv predvsem zaradi tekmovalcev, med katerimi sta razvpiti poveličevalec nacizma in mladi Janšev jurišnik, ki se je opekel z napadanjem Luke Dončića.  Nastopilo je pet tekmovalcev. Eden je bil razvpiti Urban Purgar, ki je pred dnevi tvitnil »Hitler je #heroj«, drugi vidni član podmladka SDS in besni tviteraš Klemen Traven (ki pravi, da bi se moral Luka Dončić distancirati od očeta Saša).
Strankarsko trobilo SDS Demokracija je julija priredila tekmovanje »Sekal bom rdečo zvezdo«, s katerim so se menda želeli posmehniti prireditvi Svetlane Makarovič z naslovom »Nosil bom rdečo zvezdo«. Dogodek je zaznamovalo pet tekmovalcev, med katerimi je poleg Urbana Purgarja izstopal tudi razvpiti Klemen Traven (na sliki povsem levo), sicer poveličevalec nacizma in mladi Janšev jurišnik, ki se je opekel z napadanjem Luke Dončića. Vidni član podmladka SDS Klemen Traven namreč meni, da bi se moral Luka Dončić distancirati od očeta Saše Dončića, nekoč izbrisanega. Vir: Twitter

Z novim statusom, ki ga je društvu pod taktirko Purgarja podelil prav Vasko Simoniti pa ima sedaj omenjena NVO, skupaj z NTA možnost pridobivanja državnih sredstev.

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je imelo sicer v trenutku, ko je dobilo status organizacije »posebnega pomena« zgolj štiri člane!

Vse skupaj je še toliko bolj šokantno zato, ker je nedavno prav Purgar zamenjal prejšnjega glavnega in odgovornega urednika NTA Aleša Ernecla, ki je »zaslovel« z izjavo, da je »urednik novega slovenskega fašističnega medija«, ter s poziranjem s podobo domobranskega generala Leona Rupnika v Državnem svetu.

Če svojih rjavosrajčnikov ni sposobna umiriti vlada, v kateri tudi kaolicijske stranke mirno gledajo divjanje SDS-ovskih rumenosrajčnikov, potem bi to morala storiti vsaj stožilstvo in sodišča.

Ernecl je odstopil, ker se je z omenjenimi dejanji kompromitiral, toda sedaj se je povsem enako kompromitiral še Urban Purgar.

S svojo zadnjo objavo avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše z njunih obiskov v Izraelu je namreč spložil plaz, ki se še ni umiril. 

 »Malo pesimizma za nas, ki tožimo po AvstroOgrski monarhiji. Njeno trenutno stanje,« je zapisal kompromitirani Ernecl in tako začel razpravo o rasah, judovskem velekapitalu in Adolfu Hitlerju, v katero se je ujel tudi oboževalec Hitlerja - Purgar.

Za Hitlerja je direktor Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, novinar NTA in član »Rumenih jopičev« Urban Purgar namreč dobesedno napisal: »Hitler je #heroj

Vse to kaže na zavržno, pa tudi nezakonito in neustavno delovanje ministra za kulturo in vlade.

Ta vlada ne samo, da podeljuje posebne statuse častilcem nacizma, pač pa neonacističnim iztrebkom in malikovalcem Adolfa Hitlerja omogoča enostavnejše pridobivanje državnih sredstev.

V državno blagajno pa prispevajo vsi davkoplačevalci, ne samo desnosučni.

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar meni, da bi zaradi takšne odkrite glorifikacije Adolfa Hitlerja moralo pregon po uradni dolžnosti pričeti že tožilstvo in da je zato čas za akcijo.

Če svojih rjavosrajčnikov ni sposobna umiriti vlada - v kateri tudi koalicijske stranke NSi in SMC ob podpori DeSUS-a in Jelinčičeve SNS ter oba poslanca manjšin mirno gledajo divjanje SDS-ovskih rumenosrajčnikov - torej če jih aktualna oblast ne zna držati na dovolj kratki verigi, potem bi to morala storiti vsaj tožilstvo in sodišča.

Tudi zato imamo delitev oblasti.

Delite članek