REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izjemno: Protestniki se soočili z Janšo in Hojsem na Kredarici pod Triglavom, oba pred njimi urno zbežala v dolino!

Izjemno: Protestniki se soočili z Janšo in Hojsem na Kredarici pod Triglavom, oba pred njimi urno zbežala v dolino!Janša pod Triglavom. Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Protestnicam in protestnikom je uspel velik met.

Ob tradicionalnem petkovem protestu so osvojili tudi vrh Triglava in na njem razvili protestniške, »kolesarske« transparente in parole.

S tem so jasno pokazali tudi, da Triglav ni last šovinistov, ni last le nekaterih desnosučnih strank, ki se imajo za edine domoljube, predvsem pa ne last politikov, pač pa vsega ljudstva.

Protestniki na Triglavu
Protestniki na Triglavu. Vir: Protestna skupščina

Ob sestopu pa so naleteli na nenavaden »političen ulov«: samega predsednika vlade Janeza Janšo, v družbi z Alešem Hojsem, še pred tem pa so srečali tudi obrambnega ministra Mateja Tonina!

Srečanje protestnikov in političnega vrha Slovenije pod Triglavom bo zagotovo šlo v anale, predvsem pa si ga bomo zapomnil kot primer redkega soočenja oblastnikov s predstavniki ljudstva in to »iz oči v oči«.

Janša je takoj protestnikom dejal: »Nisem vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat.«

»S tem nas je hotel užaliti, kot da smo pacienti ali bolniki zato, ker smo tam,« je za N1 dejala ena od protestnic Tea Jarc.

Protestniki so sprva na Twitterju objavili, da je Janšo in Hojsa s Kredarice odpeljal helikopter, a je generalni direktor policije Anton Olaj to zanikal.

Vir: Twitter

Glede na to, da so doslej Janša in njegovi gostje šli na Triglav z vojaškim helikopterjem, je nenavadno, da te informacije ni zanikal - Tonin.

Protestniki so nemudoma vklopili kamere in dialog oziroma bolj monolog – Janša in Hojs sta namreč večinoma le gledala vstran, Janša pa se je še prisiljeno smehljal – z vrhom slovenske politike posneli.

»Danes je petek in protest se seveda nadaljuje, s častnim gostom, ki je seveda prišel končno prvič pozdravit protestnice in protestnike. Kakšna čast! Gospod Janša, kaj rečete na to, da ljudstvo že 70 tednov protestira, da ste na referendumu izgubili toliko, kot še nobene druga stranka ni izgubila, da je ljudstvo dalo jasno nezaupnico vladi in vi tega še vedno nočete slišati,« je Janšo pozdravila Tea Jarc.

Janša nato zamomlja sebi v brado nekaj o ogrožanju ljudi.

Hojs v skrivališču
Potuhnjeni Hojs bi se najraje skril. Vir: Posnetek zaslona, Facebook

»Ali vi ljudstvo znova žalite z umsko ogroženimi ljudmi? Ali je ljudstvo neumno, ker hodi na Triglav, ker se bori, da imamo osvobojeno ozemlje, a ste ravnokar to rekli? Ali nas boste poslali v Avstralijo, v svojo kliniko? Tako kot ste nas že milijonkrat? A ste mislili znova priti sem, pa se malo slikat, pa igrat politikantstva, ali kaj? Ali mislite da boste nabirali politične točke in še naprej manipulirali z ljudmi? A je to vaš namen? Ali mislite da je nam luštno živet v takšni državi? Zdrahar!« je nadaljevala Teja Jarc.

Nato ena od navzočih pove, da so že srečali »tudi gospoda Mateja Tonina« in vpraša Janšo, »če imajo kolegij, na Kredarici, nedolžneži

»Ali ne boste nič odgovorili 670.000 prebivalkam in prebivalcem Slovenije, ki so na referendumu jasno izkazali nezaupanje vladi. Ali mnenje prebivalstva nič ne šteje, kljub temu, da naj bi bili v demokraciji?« je Janšo na Triglavu zasliševala Teja Jarc.

V tem stilu se je »roštiljanje« Janše nadaljevalo kar osem minut in pol, kar je verjetno rekord, ob vsem tem pa je bil Janša popolnoma »brez teksta.«

Potem so zraven Janše protestniki odkrili še tako imenovanega notranjega ministra Aleša Hojsa.

»Oink, Oink! Biser Slovenije! Videli smo že ministra Tonina, ja seveda, odstopljeni minister se je skrival v kotu! Seveda se je skrival! Pravi biseri slovenske politike, Tonin, Hojs in Janša!« je nadaljevala Tea Jarc.

Potem se je med njo in Hojsa postavil možakar, ki je skušal s svojim telesom očitno preprečiti snemanje politikov.

Od protestnikov je zahteval, da naj »dajo mir.«

»Kaj pa je narobe, gospod? Dajte vi nam mir! Dajte vi nam mir!« odločno nadaljuje Tea Jarc, medtem ko ena od protestnic pravi, da so to »ljudje brez sočutja, brez sramu.«

»Povejte gospod Janša sedaj, kaj imate za povedat ljudem, ki jih žalite po Twitterju? Povejte, gospod Hojs, ali so protestniki svinje, policaji pa lenuhi? Povejte sedaj!«

Nato se razvije kratka debata o simbolih in Svetem pismu, predsednik vlade in Hojs pa izvesta, da je rdeča zvezda simbol svobode in OF.

Potem se Janša, Hojs in ostali iz njihovega spremstva hitro odpravijo v dolino, ob klicih kritikov, ki za njimi vpijejo, da naj kar »pobegnejo« in da se »bojijo lastnega ljudstva!«

Poskus dialoga z Janšo in Hojsem pod Triglavom se s tem konča.

Zavesa pade, a grenak okus v ustih ostane.

Vodstvo države, ko ostane stisnjeno v kot, brez obrambe svojih policistov, PR-ovcev, privržencev iz vrst stranke SDS in vladnih uslužbencev - ljudstvu očitno ne zna odgovoriti prav nič smiselnega.

Vir: Twitter

 Pred ljudstvom zgolj - bežijo.

O vsem skupaj je zavajajoče in neresnično poročala tudi TRV Slovenija.

Ob kar dveh desnih komentatorjih v prispevku so napačno označili besede Tee Jarc kot žalitve.

Gre očitno za prvi poklon vladi in prvo pomembno javno prostracijo urednikov in novinarjev pred oblastjo.

Pri vsem skupaj pa se pozablja še na dejstvo, da je na Kredarici od enega od Janševih spremljevalcev udarec v glavo dobila edino Tea Jarc.

Eden od teh spremljevalcev je protestnike poslal tudi v Afganistan, tej izjavi pa sta se Hojs in Janša smejala, kakor da bi bilo obupno stanje države, povzročeno tudi zaradi podpore Janše in drugih slovenskih politikov ob tej intervenciji nekaj smešnega.

Vse to je v svojem zapisu pojasnila sama Tea Jarc. 

Delite članek