REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Druže Trumpe, mi ti se kunemo!« Janša tudi po padcu Trumpa vztrajno stopa po Donaldovi poti

»Druže Trumpe, mi ti se kunemo!« Janša tudi po padcu Trumpa vztrajno stopa po Donaldovi potiOblast je sladka: Tito in Maršal Twittler. Kdo je največji sin svojega ljudstva? Vir: Twitter
Možnosti, da na koncu vendarle Trump postane zmagovalec letošnjih predsedniških volitev v ZDA so enake možnosti, da »vas takrat, ko zadenete na lotu, udari strela«.

Slovenski predsednik vlade ob zmagi predsednika Joeja Bidna na predsedniških volitvah v ZDA še zmeraj ni čestital zmagovalcu volitev.

To je bilo – ob vseh nespretnih in zgrešenih tvitih, v katerih je izražal podporo Donaldu Trumpu in mu celo vnaprej čestital ob zmagi – že samo po sebi precej nenavadno.

Še toliko bolj nenavadno pa postaja v dnevih, ko je vse jasneje, da so Joeju Bidnu čestitali celo največji dvomljivci in da so možnosti, da na koncu vendarle Trump postane zmagovalec – v kar je menda še vedno prepričan predsednik slovenske vlade – enake možnosti, da »vas takrat, ko zadenete na lotu, udari strela«, kot je zapisal eden od ameriških komentatorjev.

Skratka – skoraj nikakršne.

Različne države imajo različne izgovore ali razloge zato, da zavlačujejo s čestitkami. Zelo običajno je to povezano z določenimi političnimi zadržki.

Rusija je bila kljub številnim sporom z ZDA relativno zadovoljna z vrsto potez ameriškega predsednika iz vrst republikancev Donalda Trumpa, ki so ga v ZDA tudi obtoževali, da je »sodeloval« s Kremljem.

Od predsednika iz vrst demokratov - Joeja Bidna - pa si lahko obetajo več težav.

In ker Trump rezultatom volitev nasprotuje, Moskva čaka na uradno izvolitev predsednika Združenih držav Amerike, ki se bo odvila v naslednjem tednu s pomočjo elektorskih glasov zveznih ameriških držav.

Vendar so medtem Joeju Bidnu čestitale tudi države, ki so bile v začetku nekoliko počasnejše.

Bidnu so naposled čestitali tudi tisti, ki so se dolgo obotavljali, na primer kitajski predsednik Xi Jinping, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Karikatura: Vučić, Orbán in Janša pridigajo ljubezen in spravo ... Toda Bidna ne marajo. Foto: Igor Mekina

Slovenski predsednik Borut Pahor je res čestital Bidnu, toda ker Pahor nima izvršnih pooblastil, pač pa opravlja le protokolarno funkcijo je v diplomaciji običajno, da si čestitajo po rangu formalno enaki – kar pomeni, da bi Bidnu moral čestitati tudi Janez Janša.

Da mu ni čestital in to dejanje vztrajo zavrtača je postalo razlog posmeha po vsem svetu, pa tudi vprašanj, na katera zunanji minister Anže Logar, za katerega pogosto ne vemo, ali nosi masko ali pa partijski nagobčnik – preprosto ne zna odgovoriti.

Med državami, ki čakajo na uradne rezultate ameriških volitev nekoliko dlje časa sta tako predvsem še Brazilija s svojim desničarskim predsednikom Bolsanarom, ki velja za »Trumpa Latinske Amerike« ter Mehika, ki pa ima socialističnega predsednika, vendar zaradi dolge meje z ZDA in številnih sporazumov tudi s Trumpovo administracijo raje previdno čaka na razplet.

Andrés Manuel López Obrador, predsednik Mehike je dejal, da ne želi biti »vsiljiv« s prehitro čestitko.

To pa je seveda nekaj povsem drugega kot navijanje za enega kandidata, izrekanje čestitke poražencu tedaj, ko glasovi še niso prešteti in nato zavračanje priznanja zmage legitimnemu predsedniku.

Turški predsednik, ki je s svojo politiko intervencionizma v Libiji in Siriji ter dogovorih z Rusijo škodil ZDA, je imel kljub temu dobre odnose z Donaldom Trumpom. Zato ni bil med prvimi ob čestitkah Bidnu.

Kljub temu mu je čestital že 11. novembra.

Podobno je z ostalimi »zadržanimi« v Evropi in svetu. Toda vsi so bili hitrejši od predsednika slovenske vlade.

Bin Salman je Trumpovega zeta Jareda Kushnerja ljubkovalno poimenoval za svoj dragulj. Vir: Twitter

Že osmega novembra je Bidnu čestital celo razvpiti princ Savdske Arabije Mohamed bin Salman, ki je imel zelo tesne odnose tako s Trumpovo administracijo kot Jeradom Kushnerjem, soprogom Trumpove najljubše hčerke Ivanke.

Enako sta istega dne storila izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu in indijski predsednik vlade Narendra Modi.

Vrsta predsednikov vlad, ki so se odzvali zelo hitro pa je še veliko daljša.

Bin Salman, Trump, orožje. Vir: Twitter
Bin Salman, Trump in - kaj pa drugega? - orožje. Vir: Twitter

Med prvimi so bili britanski predsednik vlade Boris Johnson, španski predsednik vlade Pedro Sanchez in francoski predsednik vlade Emmanuel Macron.

Trditve predsednika slovenske vlade, da njegovi sporni tviti ne bodo vplivali na odnose z ZDA, češ da so imele vse njegove vlade vedno dobre odnose z ameriško administracijo zato niso povsem utemeljene.

Takoj so Bidnu čestitali tudi kanadski predsednik vlade Justin Trudeau, nemška kanclerka Angela Merkel in mnogi drugi evropski politiki.

Oglasil se je tudi afganistanski predsednik Ashraf Ghani.

Čestitke so že takoj 8. novembra prišle tudi iz Irske, Nizozemske, Katarja, Egipta, Ukrajine, Libanona, Norveške, Grčije in številnih drugih držav sveta.   

Trditve predsednika slovenske vlade, da njegovi sporni tviti ne bodo vplivali na odnose z ZDA, češ da so imele vse njegove vlade vedno dobre odnose z ameriško administracijo zato niso povsem utemeljene.

Ameriške administracije so Janši zamerile veliko zadev, predvsem zelo širokogrudne prodaje slovenske železarske industrije Rusiji in netransparentne nakupe oklepnikov ob aferi »Patria«, zato Janša že dolgo časa ne velja več za »ameriškega človeka« v slovenski vladi.

Ob tem tudi ameriški mediji ocenjujejo, da »voditelji, ki mu najbolj počasi čestitajo, lahko postanejo Bidnove največje skrbi,« kot sporoča naslov članka v Bloombergu.

Z drugimi besedami – to pomeni, da je Janša Slovenijo s počasnim in neobstoječim čestitanjem uvrstil med »težavne« države, med skorajda nasprotnike ZDA.

Vendar pa za takšno obotavljanje Slovenija, kot članica EU in zaveznica ZDA v zvezi NATO nima posebnih razlogov.

Odlašanje s čestitko tako Sloveniji povzroča samo škodo, brez razvidnih koristi.

Slovenija tako z redkimi izjemami nekaj držav, med katerimi izstopa še Severna Koreja, vztraja pri politiki nepriznavanja Bidnove volilne zmage.

Po svoje bi lahko rekli, da gre tudi  za akt nepriznavanja Bidnove vlade.

Priznanje države ima včasih lahko tudi konstitutiven učinek, enako pa lahko v mejnih primerih, ko so volilni rezultati sporni, tudi za priznanje vlade.

In ker je v ZDA v teku prav takšen spor ima Joe Biden veliko razlogov, da Janševo nepriznavanje njegove volilne zmage ne razume samo kot neprijazno in nevljudno dejanje, pač pa tudi kot del politike nepriznavanja ameriške vlade in s tem tudi kot poskus vmešavanja v notranje zadeve ZDA.

Janša v Grosuplju 

Janša ob tem pogosto govori o boju »proti komunizmu«, o nasprotovanju rdeči zvezdi in podobno, v tem primeru pa se, paradoksalno, obnaša tako, kot da še zmeraj, kot v času svoje komunistične mladosti stopa po »Titovi poti« v Kumrovcu in se zaklinja (»kune«), da nikoli ne bo zašel s Titove poti.

Le da je Janša v konkretnem primeru Josipa Broza zamenjal za - Donalda Trumpa.

Zato po eni strani ne priznava zmage Joeja Bidna, po drugi strani pa še naprej izvaja politiko, ki je v vseh pogledih trumpovska.

Delite članek