REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpova administracija začela s postopkom prenosa oblasti vladi Joeja Bidna

Trumpova administracija začela s postopkom prenosa oblasti vladi Joeja BidnaNasprotnika: Joe Biden in Donald Trump. Vir: Twitter

Po seriji sodnih porazov in potrditvah predsedniške zmage Joeja Bidna s strani državnih organov v Michiganu in drugih ključnih državah, je Trumpova vlada pričela s prenosom pooblastil na administracijo 46. predsednika Združenih držav Amerike.

Čeprav Donald Trump še zmeraj ni priznal poraza je to morda najbolj jasen znak, da se njegovo obdobje v Beli hiši končuje.

Ključno za ta korak je bilo dejanje precej neznane vodje splošne administracije, ki je po zakonu dolžna razglasiti zmagovalca.

Dokler tega ne naredi, naslednik na položaju predsednika ZDA nima dostopa do zveznih fondov, pisarn in osebja.

Sedaj so se odločitve državnih teles posameznih ameriških zveznih držav glede zmagovalca volitev v njihovih državah že do te mere razjasnile, da je odlašanje postalo nesmiselno.

Emily W. Murphy je to storila po vrsti sodnih porazov Donalda Trumpa.

Čeprav Trump ni priznal poraza je na Twitterju zapisal, da sprejema odločitev Emily W. Murphy in da je svojim podrejenim naročil, da naj nadaljujejo s prenosom oblasti.

Pojasnila je, da svoje odločitve ni naredila prej, ker se ni želela vmešavati v delo ostalih organov.

Poudarila je da nihče, ne iz vrst republikancev in ne demokratov ni poskušal vplivati na njeno odločitev.

Ameriški mediji so pred tem že objavili, da si tudi sama že išče novo službo, kar je prav tako znak, da ne verjame v obstoj sedanje administracije.

In čeprav Trump ni priznal poraza je na Twitterju zapisal, da sprejema odločitev Emily W. Murphy in da je svojim podrejenim naročil, da naj nadaljujejo s prenosom oblasti.

Trump je dejal, da je uradnikom naročil, da naj pričnejo z »začetnimi protokoli«, ki vključujejo »prenos h gospodu Bidnu,« kar je v »najboljšem interesu naše države.«

Malo pozneje je poskušal zmanjšati pomen dejanja rekoč, da gre samo za preliminarne zadeve, ki pa ne bodo ogrozile njegovih naporov, da se volilni rezultati spremenijo.

»Naš primer se MOČNO nadaljuje, nadaljevali bomo z dobrim bojem in zmagali!« je sklenil Trump.

Delite članek