REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump popenil zaradi vprašanj o Bidnu in kot nekoč Stane Dolanc poskušal »ustaviti Reuters«

Trump popenil zaradi vprašanj o Bidnu in kot nekoč Stane Dolanc poskušal »ustaviti Reuters«Trump bi rad »ustavljal« medije - kot nekoč Dolanc ... Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je na petkovi novinarski konferenci v Beli hiši jezno odgovoril novinarju tiskovne agencije Reuters Jeffu Masonu, ko ga je ta zasul z vprašanji, ali bo Joeja Bidna priznal za predsednika.

»Težko bom priznal njegovo zmago, ker je prišlo do velike prevare. Videli bomo, kako hitro bo stekla menjava administracije, saj čas ni na naši strani. Vse ostalo je. Dejstva, ogromna prevara, ki se je zgodila. To se v takšni državi kod so Združene države ne sme zgoditi,« mu je zabrusil Trump, poroča USA Today.

Novinar Reutersa je nato ponovil vprašanje o Bidnu, oziroma če ga bo Trump priznal za predsednika, nakar je Trump povsem izgubil potrpljenje.

»Ti si lahka kategorija. Jaz sem predsednik ZDA. Nikoli več ne nagovarjaj predsednika na takšen način!« je oštel novinarja in mu v isti sapi zabičal Trump.

Po tem je nadaljeval z monologom in ignoriral novinarja Reutersa ter zahteval, da vprašanje zastavi nek drug novinar.

Zanimivo je, da se je vse, kar je Trump želel povedati v zvezi z Bidnom, nanašalo le na – cepivo proti koronavirusni bolezni Covid-19.

»Ne dovolite, da Joe Biden prevzame zasluge za cepivo,« je potarnal Trump zbranim novinarjem.

Volivci so nato Trumpu množično oponesli njegove izjave z začetka pandemije, ko še ni bilo 13 milijonov okuženih in 264.000 mrtvih Američanov, Donald Trump pa je hodil naokoli po ZDA in na predvolilnih shodih zatrjeval, da je Covid-19 navadna potegavščina, hkrati zavračal zaščitne ukrepe in zagotavljal, da gre za navadno gripo ter da bo virus čudežno izginil.

Trump je ob tem tudi ocenjeval, da je virus mogoče uničiti s pitjem belila, kar je naletelo na zgražanje javnosti.

Mnogi zato že napovedujejo, da Trumpovo družino zaradi zlorab na položajih po odhodu z oblasti čakajo - zaporniška leta ...

»Kako lahko zanikovalec znanosti prosi za zasluge za znanstveni dosežek?« zdaj sprašujejo Trumpa osupli Američani.

Toda več kot sama vsebina tokratnih izjav aktualnega ameriškega predsednika je pozornost javnosti pritegnila bizarnost scenografije, ki jo je Donald Trump izbral za prizorišče novinarske konference.

Mnogi so v tej ceneni podobi prepoznali tudi simboliko, ki nakazuje, da gre za »odhajajočega« in osramočenega predsednika.

»Videti je kot popolna rit, ko čepi za svojo otroško mizico, na katero je pritrjen predsedniški grb, ki je večji od nje,« se vrstijo komentarji na Trumpovem priljubljenem družbenem omrežju, ki skoraj vsakodnevno »cenzurira« njegove izjave o »volilni kraji« in jih opremlja z opombo, da gre za neresnične novice.

»Majhna pisalna miza za drobne roke in že vsem znan videz tiskovne konference. Zdi se kot da bi se rad prepričal, da ga vsi gledamo zviška in res vsi to tudi počnemo,« je zapisal eden od navzočih na konferenci, ki jo je Trump sklical zaradi praznika Thanksgiving (zahvalni dan).

Ob tem so Bidnovi privrženci primerjali tako velikost rok novo izbranega, 46. ameriškega predsednika Joeja Bidna kot velikost njegove mize s Trumpovo.

Miza Joeja Bidna. Vir: Twitter

»Najboljše od vsega pa je, da Biden ima možgane«, se je glasil posmehljiv sklep ene od komentatork na račun predsedniških zmogljivosti Donalda Trumpa.

Prigoda s premajhno mizico je spomnila na nedavni dogodek, ko je Trump v Ovalni pisarni gostil srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Avdullaha Hotija.

Tedaj so se v Srbiji posmehovali srbskemu predsedniku, češ da ga je Trump ponižal tudi tako, da ga je posadil ob sebi kot nekakšnega dijaka, pa še za premajhno mizo.

Hoti in Vučič
Mizica, miza, mizica: Vučić, Trump, Hoti. Vir: Twitter

Ob tem je srbski predsednik podpisal sporazum s Hotijem, za katerega se je med samim dejanjem podpisovanja izkazalo, da niti ne pozna povsem vsebine tistega, kar podpisuje …

Vučić, Trump in Hoti
Pomembna je tudi velikost - mize: Vučić, Trump, Hoti. Vir: Twitter

Tudi sedaj se je zdelo, da se Trump sploh ne zaveda, kako je bil groteskno videti v ogromni sobani Bele hiše, ob »otroški« mizici.

Tokrat pa se je sam Trump namestil za podobno majhno mizo in povrhu kot karikatura nekdanjega jugoslovanskega notranjega ministra Staneta Dolanca, poskusil »ustaviti Reuters«.

Nekoč siva eminenca jugoslovanske politike in Brozov prvi policist v državi je namreč med nemiri na Kosovu leta 1981, ki so jih zvezne oblasti poskušale na vsak način prikriti tako pred domačo kot svetovno javnostjo, ko je slišal, da so novice o tem vendarle objavljene v zahodnih medijih, ukazal svojim sodelavcem opraviti dokaj nemogočo misijo: »Ustavite Reuters!«

Stane Dolanc in Josip Broz. Vir: Twitter
Stane Dolanc in Josip Broz. Vir: Twitter

Za razliko od Trumpa, je Biden imel priložnost spoznati Dolanca v Sloveniji februarja leta 1979, ko je bil član ameriške delegacije na pogrebu visokega partijskega veljaka Edvarda Kardelja.

Ob tej priložnosti je Biden napisal tedanjemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu tudi pismo zahvale za topel sprejem.

Za razliko od Trumpa in Dolanca, Bidnu doslej še na misel ni padlo, da bi poskusil ustaviti - Reuters.

Zato pa predsednik slovenske vlade Janez Janša še vedno vztraja trdno na Trumpovi poti - doslej Bidnu namreč še vedno ni čestital za zmago, kar je prava redkost, ki Slovenijo postavlja ob bok Severne Koreje ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek