REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani brutalno ubili pevca! Po prepovedi glasbe militanti uresničujejo svoje strašne obljube

Talibani brutalno ubili pevca! Po prepovedi glasbe militanti uresničujejo svoje strašne obljubeTalibani so ubili nesrečnega pevca narodnozabavne glasbe. Vir: Twitter

Talibani so po besedah ministra v nekdanji, proameriški vladi predsednika Ašrafa Ganija ubili afganistanskega pevca narodnozabavne glasbe Fawada Andarabija le nekaj dni potem, ko so sporočili, da bodo prepovedali predvajanje glasbe na javnih mestih, poroča Al Arabiya.

»Pevec Fawad Andarabi je bil brutalno ubit v vasi Andarab v bližini uporniške doline Panjshir, kjer delujejo sile odporniškega gibanja proti talibanom,« je na Twitterju objavil nekdanji afganistanski notranji minister Masoud Andarabi.

»Prinašal je veselje tej dolini in njenim ljudem,« je tvitnil Andarabi ob posnetku priljubljenega lokalnega pevca.

Novica je izzvala šok med afganistansko emigracijo.

Da so talibani likvidirali njegovega očeta, je potrdil tudi sin Fawada Andarabija.

Prebivalci vasi Kinšabad, ki so v stiku s svojci po vsem svetu, so povedali, da so talibani v petek prišli do Fawadove hiše, ga izvlekli na plano in ubili.

Kot je zapisal Babak Taghvae, zgodovinar in kolumnist, sicer velik nasprotnik džihadistov, je bil edini Fawadov zločin petje, kar je z vidika talibanov smrtni greh.

Talibani so prepovedali javno predvajanje glasbe, njihov tiskovni predstavnik Zabihullah Mudžahid pa je za New York Times pojasnil, da je glasba v islamu prepovedana.

»Glasba je v islamu prepovedana, vendar upamo, da bomo lahko prepričali ljudi, da ne počnejo takšnih stvari, namesto da bi nanje izvajali pritisk,« je poudaril Mudžahid.

V Afganistanu, pod talibansko oblastjo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je bila večina glasbenih in televizijskih ter filmskih vsebin prepovedana.

Kršitev teh prepovedi je pomenila hude posledice za kršitelje.

Enako velja za alkoholne pijače in uživanje le-teh.

Po ameriškem posredovanju leta 2001 pa je afganistanska glasbena scena zacvetela.

Zvrstili so se številni koncerti in festivali, ustanovili so celo Afganistanski nacionalni inštitut za glasbo.

Pod taktirko inštituta je nastal tudi ženski orkester, ki je nastopal doma in v tujini.

Največja afganistanska pop pevka Arjana Sajid je 21. avgusta na Instagramu objavila, da ji je uspelo pobegniti iz države in da je na poti v Carigrad.

Pevka in aktivistka, ki je s svojim zaročencem Hasibom Sajedom že na varnem v ZDA, je o svoji izkušnji spregovorila za Access Hollywood, del svoje izpovedi pa je delila tudi na Instagramu.

»Imela sem občutek, kot da bom umrla. Bila sem nemočna. To, da sva prišla ven, je pravi čudež,« je povedala pevka.

In dodala, da je na letališču v Kabulu vladal pravi kaos, ženske so omedlevale, tja pa so se zgrinjale množice ljudi, ki so upali, da bodo prišli na letalo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by  (@aryanasayeedofficial)

Pevka je razkrila, da ji je ena od obupanih žensk poskušala dati svojega otroka s prošnjo, naj ga odpelje na varno.

Pevka je razkrila, da ji je ena od obupanih žensk poskušala celo dati svojega otroka s prošnjo, naj ga odpelje na varno.

»Ne morem ločiti dojenčka od mamice. Mama je želela, da ga vzamem, a tega nisem mogla storiti. Ameriški vojaki so me vprašali, ali je to moj otrok. Odgovorila sem jim, da ne, in jih prosila, da spustijo na letalo tudi mamo, ker bo otrok umrl, vendar so mi dejali, da tega ne morejo storiti,« je Sajidova razkrila medijem v ZDA.

Trenutno se nahaja v Los Angelesu, a je skrbi za milijone ljudi, ki so ostali v Afganistanu, saj je situacija tam brezupna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by  (@aryanasayeedofficial)

Znana je tudi kot aktivistka v boju za pravice žensk, podprla je tudi kampanjo #WhereIsMyName (Kje je moje ime), v kateri so se aktivisti prizadevali, da bi afganistanska zakonodaja ženskam omogočila, da bi imele na svojih osebnih izkaznicah - svoje ime.

Strahovi, zlasti med ženskami, da bo Afganistan pod talibni znova šel po poti represivnega režima, ki pomeni strogo spoštovanje srednjeveških islamskih zakonov, so se pokazali za upravičene.

Talibani se sicer poskušajo v mednarodni pa tudi domači javnosti prikazati v zmernejšem tonu v primerjavi z vladavino med letoma 1996 in 2001, vendar še vedno obstajajo pomisleki, predvsem pa strahovi, zlasti med ženskami, da bo Afganistan pod talibni znova šel po poti represivnega režima, ki pomeni strogo spoštovanje srednjeveških islamskih zakonov.

V prid tem strahovom in dejstvu, da so še kako upravičeni, pa priča ne le novica o eksekuciji nesrečnega pevca narodnozabavne glasbe, temveč tudi priljubljenega komika Nazara Muhameda, znanega pod psevdonimom »Khasha Zwan«, ki so ga talibani, kot smo poročali, prav tako odpeljali s hišnega praga na morišče le zato, ker se je rad norčeval iz pripadnikov tega islamskega gibanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek