REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pivčeva na tnalu: »Torej, v Vatikan bomo nesli sto jurjev za božične okraske?«

Pivčeva na tnalu: »Torej, v Vatikan bomo nesli sto jurjev za božične okraske?«Božična pravljica. Vir: Twitter

Temeljno vprašanje, ki se poraja od najnovejši podjetniški domislici (s strani Sveta DeSUS v soboto že razrešene!) kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, da Vatikanu podari božično smreko ob ocenjenih stroških v višini 100.000 evrov – je, kam bo iz predvidenega stroška za to »darilo« poniknilo 60.000 evrov davkoplačevalskega denarja?

Družina na prvem mestu. Vir: Facebook račun Aleksandre Pivec

Širokopotezna velikodušnost Pivčeve, ki diši po še enem zastonj družinskem izletu v prihajajočem prazničnem času, je sprožila vrsto vprašanj.

Predvsem pa, zakaj bi Slovenija, ob gromozanskem primanjkljaju v proračunu in rekordnem zadolževanju države, pošiljala v Vatikan pregrešno draga darilca s katerimi bi v božičnem času lahko pomagala pomoči potrebnim doma.

Ministrstvo, ki ga vodi odstopljena predsednica stranke upokojencev in danes s strani Sveta DeSUS že razrešena ministrica ter podpredsednica Janševe vlade, ki se kljub zahtevam poslanske skupine DeSUS, da se umakne z omenjenih funkcij le-teh drži kot žvečilni podplata, je namreč objavilo dokument, v katerem so tovrstno promocijo Slovenije tudi predlagali.

Gradivo menda še čaka na potrditev, a zdaj dvomov skoraj ni več: trg pred baziliko sv. Petra bo pod taktirko Janeza Janše in ob pomoči Pivčeve letos krasilo drevo iz slovenskih logov.

»A mi lahko nekdo pove, da sem neki narobe razumel?« je ob presenetljivi novici zabodeno vprašal David Klasinc.

Mija ga je potolažila z edino logično razlago, da namreč gre »odpustek za vse njihove grehe; na račun davkoplačevalcev, se razume.«

Toda še vedno ostaja neznanka, zakaj je tovrstna promocija Slovenije na Trgu sv. Petra ocenjena na neverjetnih 100.000 evrov?

Se Pivčeva s to potezo prilizuje »domoljupcem«, glede na napoved, da naj bi slovenska božična smreka v Vatikanu merila 30 metrov, kar bi simboliziralo letošnjo 30-letnico plebiscita o osamosvojitvi Slovenije ter uvod v predsedovanje države svetu Evropske unije, ki bo v drugi polovici leta 2021.

Ob vsem tem je Pivčeva popolnoma prezrla gospodarske napovedi in skrb vzbujajoče novice doma in po svetu, kjer številne države ne le odsvetujejo svojim državljanom potovanja ampak jih celo znova »zapirajo« med štiri stene lastnega doma ali okrožja v katerem živijo.

Aleksandra Pivec ima rada evre
Ljubiteljica razkošja na stroške davkoplačevalcev. Vir: Twitter

Kar nakazuje, da se decembra v Vatikanu ne bo ravno trlo ne popotnikov in ne verujočih, kar celotno potratno zamisel Pivčeve o promociji Slovenije postavi v povsem drugačno luč.

Iz vladnega dokumenta izhaja, da je celoten strošek letošnje poti smreke v Vatikan in spremnega programa ocenjen na 100.000 evrov.

Janševa vlada je za financiranje poseka in nakupa osrednje smreke ter 36 drugih okrasnih dreves in njihovega prevoza v Vatikan zadolžila kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Pivčeve.

Ob tem je v tovrstnem gostovanju Slovenije na Svetem sedežu predvidela še sodelovanje urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije, ministrstva za kulturo Vaska Simonitija, ministrstva za gospodarski razvoj pod taktirko Zdravka Počivalška, ministrstva za zunanje zadeve Andreja Logarja in kabineta predsednika vlade.

Janša in Počivalšek
Janša in Počivalšek. Vir: Twitter

Predvideni finančni razrez zajema okoli 40.000 evrov stroškov za sam posek in nakup smreke ter 36 okrasnih dreves in njihov prevoz v Vatikan, saj bo glavnina, okoli 60.000 evrov, porabljena za stroške priprave okrasja, kulturnega programa, promocijskih aktivnosti in drugih aktivnosti pred in med dogajanjem v Vatikanu.

»Če mislite, da vam je težko, si predstavljajte, kako je drevesu, ki raste 50 let in ga naposled posekajo in uporabijo za časopis s sliko Janeza Janše.« Vir: Twitter

Za glavno okrasje predvidevajo strošek v višini 15.000 evrov, za delavnice in drugo okrasje 10.000, za snemanja in promocijski film še 10.000 evrov, za kulturni in spremljevalni promocijski program 20.000, za pogostitev pa 5000 evrov.

Ob vsem tem pa velja opozoriti na še dve novoti, ki sta sad preudarne Janševe vlade: prva je že omenjeno božično drevo na Trgu sv. Petra (ob jaslicah), ki je po navadi visoko od 24 do 26 metrov, toda Janševa oblast se je odločila postaviti novi rekord.

Janša in Pivčeva
Konec veselja? Janša in Pivčeva. Vir: Twitter

Zato je kmetijskem ministrstvu naloženo, da poišče smreko, ki meri vsaj 30 metrov.

Vse to na stroške domačih davkoplačevalcev, seveda.

To ni vse – Slovenija se je povrhu obvezala zagotoviti še 36 manjših okrasnih smrek v dimenzijah od 1,5 metra do šest metrov, ki bodo postavljene v uradnih prostorih Svetega sedeža in drugih prostorih na območju Vatikana.

S tem je Slovenija na stroške svojega proračuna prevzela stroške okrasitve božičnega drevesa v Vatikanu, za kar je doslej skrbel governatorat Vatikanske mestne države.

Iz Slovenije so namreč predlagali nacionalno obliko oziroma koncept okrasitve božičnega drevesa, kar je Vatikan brž sprejel.

Tako bo poleg glavnega drevesa na Trgu svetega Petra Slovenija dobila priložnost okrasiti še osem manjših dreves preden se začne slovesnost ob osvetlitvi božičnega drevesa, ki je predvidena za čas med 7. in 10. decembrom 2020 v večernih urah.

Kmalu že nekdanja kmetijska ministrica je rada pohajkovala na stroške javne blagajne. Vir: Twitter

Kar bi morda bila nova priložnost za Pivčevo, če bi seveda ostala ministrica, da družino pelje na še en izlet na strošek državne blagajne.

Ob drugih vladnih uradnikih in privilegiranih veljakih, seveda.

Klavrno zgodbo morda najbolje sklene pripomba Vilme, da, »če mislite, da vam je težko, si predstavljajte, kako je drevesu, ki raste 50 let in ga naposled posekajo in uporabijo za časopis s sliko Janeza Janše.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek