REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iraški obrambni parlamentarni odbor dal zeleno luč za nakup ruskih raketnih sistemov S-400

Iraški obrambni parlamentarni odbor dal zeleno luč za nakup ruskih raketnih sistemov S-400S-400 Vir: Sputnik.com

Medtem ko se v Evropi še vedno najbolj ukvarjamo s smrtonosnim koronavirusom, se v drugih delih sveta že znova ukvarjajo z običajnimi, človeškimi nevarnostmi.

Ena od njih so tudi napadi iz zraka, ki jih tehnološko napredne države običajno izvajajo nad slabše oboroženimi žrtvami.

Toda sedaj zoper takšno vrsto napadov obstaja učinkovito protiorožje. To so predvsem ruski sistemi S-400.

Ameriška in izraelska podjetja so že pritiskala na Irak in zahtevala, da naj Bagdad sklene pogodbe o nakupih sofisticirane vojaške opreme z njimi ter da naj se ne pogovarja z drugimi državami.

Obrambni odbor iraškega parlamenta je zato predsedniku vlade Adel Abdul-Mahdiju poslal posebno študijo, v kateri zahteva nakup ruskega protizračnega sistema S-400.

»Odbor je predsedniku vlade predstavil vsestransko študijo in zahteval odobritev nakupa naprednega protizračnega sistema S-400. O zadevi smo se že podrobno pogovarjali z odgovornimi osebami v generalštabu oboroženih sil in sedaj čakamo na dovoljenje predsednika vlade,« je za arabski časnik al-Sabaah dejal Badr al-Ziyadi.

Vendar pa ta poteza ne bo naletela na dober sprejem v ZDA in Izraelu. Ziayadi je že 18. marca razkril, da so ameriška in izraelska podjetja pritiskala na Irak in zahtevala, da Bagdad sklene pogodbe o nakupih sofisticirane vojaške opreme z njimi ter da se ne pogovarja z drugimi državami.

Iraška vlada pa namerava poslati delegacije v Rusijo, Ukrajino in Kitajsko, kjer se bodo pogovarjali o nakupih protizračnega orožja, s katerim bi lahko ščitili Irak pred prihodnjimi agresijami.

S-400 izstrelitev

Nekdanja ameriška tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert je že februarja 2018 dejala, da so ZDA številnim državam poskusile »pojasniti« pomen njihovega zakona o »nasprotovanju ameriškim nasprotnikom s pomočjo sankcij« (s kratico CAATSA) in »morebitne posledice«, ki jih čakajo, če sklenejo pogodbe z Moskvo.

V tem primeru bi tudi Iraku morda lahko grozile sankcije. Za zdaj so jih v ZDA uvedli le proti Severni Koreji, Iranu in Rusiji, ne pa tudi proti Kitajski, Indiji in Turčiji, ki so prav tako kupile iste rakete.

Po drugi strani tudi Irak nima veliko manevrskega prostora.

Po ameriškem atentatu na iranskega generala Sulejmanija na iraških tleh so iraški poslanci takoj zahtevali odhod ameriških vojakov in učinkovito zaščito svojega neba.

Po ameriškem atentatu na iranskega generala Sulejmanija na iraških tleh so iraški poslanci takoj zahtevali odhod ameriških vojakov in učinkovito zaščito svojega neba.

Irak je bil ob tem, tega pa seveda nihče v Iraku ne more pozabiti, žrtev ameriške agresije tudi leta 2003.

Prevlada v zraku je bila ključen element ameriške strategije.

Rakete S-400 bi lahko podobne napade v prihodnje v veliki meri otežile ali onemogočile, varovanje suverenosti države pa ima vedno prednost pred ekonomskimi koristmi.

Zato ne bi bilo nenavadno, če bi se iraški nakup S-400 nadaljeval na enak način, kot je to pred tem storila Turčija.

ZDA pa s sankcijami in grožnjami dolgoročno izgubljajo tako zaveznike kot zračni prostor, skozi katerega lahko ameriška letala (še) brezskrbno preletavajo.

Opazen pa je tudi novi trend.

ZDA so v Iraku dolga leta odločala o vsem.

Ko v zadnjem času Bagdad vse bolj odloča samostojno, pa na nezadovoljstvo ZDA vse pogosteje izbira - rusko orožje.

Vojaško letalstvo je sicer kupilo ameriške F-16, toda že pri tankih so se odločili za ruske T-90AM.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek