REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miti in resnica o obraznih maskah: kdaj pomagajo in kdaj so pred virusi nemočne

Miti in resnica o obraznih maskah: kdaj pomagajo in kdaj so pred virusi nemočneMaske v boju proti koronavirusu

Pojav koronavirusa v Evropi je sprožil pravi naval na obrazne maske, ki so v lekarnah takoj pošle. Ponekod je zmanjkalo tudi dezinfekcijskih sredstev.

V Sloveniji so doslej opravili 59 testov na novi koronavirus. Do poldneva danes (26.02.) so bili vsi negativni, je zapisala vlada.

Je pa samo vprašanje časa, kdaj se bo prvi okuženi pojavil tudi v Sloveniji.

V več bolnišnicah so uvedli popolno prepoved obiskov. V UKC Ljubljana so poudarili, da je panika odveč, da pa je treba širjenje okužbe preprečiti zaradi ogroženih skupin bolnikov - otrok, starejših, oseb s kroničnimi boleznimi .

Bolezen se je sicer že razširila v 25 držav sveta in se bo verjetno še naprej širila.

Prav zato je iskanje obraznih mask v lekarnah razumljiv, prvi korak ljudi, ki se želijo samozaščititi.

Toda kako učinkovite v resnici so respiratorne maske?

Odgovor na to je odvisen od situacije, v kateri se nahajamo in od maske, ki jo nosimo. Kirurške maske (tanjše) so praviloma manj učinkovite, ker večinoma služijo temu, da virusi in bakterije ki jih že prenašamo ne bi okužili druge ljudi okoli nas.

Zato dejansko ne pomagajo prav veliko tedaj, ko smo sami izpostavljeni izvorom virusov.

Posebne respiratorne maske z oznako N95 so pri preprečevanju okužb v obliki kapljic, ki se širijo po zraku najboljše. Toda ter maske lahko zadržijo delčke do 0,3 mikrona, virusi koronavirusa pa so veliki od 0,05 do 0,2 mikrona. Torej manjši.

Posebne respiratorne maske z oznako N95 so pri preprečevanju okužb v obliki kapljic, ki se širijo po zraku najboljše, tudi v primeru koronavirusa Covid-19.

Pri preprečevanju okužb SARS-CoV-2, COVID-19 jih najpogosteje nosi medicinsko osebje.

Medtem so dokazali, da se bolezen lahko širi tudi skozi sluznico oči, zato je za popolno zaščito potrebno nositi tudi posebna očala. Tudi to praviloma velja za zdravnike.

Na Kitajskem je bilo z novim koronavirusom doslej okuženih 1716 medicinskih delavcev, šest pa jih je umrlo.

Toda tisti, ki so tudi v Sloveniji najbolj priganjali k nakupu mask pri tem pogosto niso povedali nekaj pomembnih dejstev.

Maske kot sredstvo za boj proti virusom

Najprej, da oznaka »N95« na maskah, ki jih potrebujemo za zaščito pomeni le, da takšna maska blokira najmanj 95 odstotkov majhnih delčkov, s katerimi pride v kontakt, velikosti 0,3 mikrona v premeru.

Ne pa vse.

Toda v praksi je to lahko pogosto dovolj dobra zaščita.

Primer iz Kitajske kaže, kako so v bolnišnici v Zhongnanu zdravniki od 2. – 22. januarja v desetih dnevih obravnavali 28 oseb s potrjeno okužbo s koronavirusom in 58 sumljivih primerov.

Ker se v tem času še niso zavedali, da imajo opravka z novim virusom niso nosili mask.

Na Kitajskem trenutno proizvajajo 600 000 takšnih mask na dan. Potrebe pa so bile že konce januarja 200 milijonov na dan.

Med 215 zdravniki te bolnišnice je nato zbolelo deset zdravnikov, ki niso nosili mask in so si manj pogosto prali roke, hkrati pa je 280 zdravnikov v bolnišnici za respiratorne in infekcijske bolezni nosilo maske N95 in obravnavalo za 730 odstotkov bolnikov več – pri čemer so si bolj pogosto prali tudi roke – in med njimi ni zbolel niti eden.

Kar dokazuje, da te maske dejansko lahko pomagajo. Tudi zato na Kitajskem trenutno proizvajajo 600 000 takšnih mask na dan.

Vendar jih v Sloveniji kljub temu ni, za kar pa odgovornost nedvomno nosi tudi vlada.

Po drugi strani pa ni vlade, ki bi ob takšnem povpraševanju lahko zagotovila dovlj mask za vse prebivalce, če je povpraševanje tako veliko, kot je in morajo biti maske na voljo predvsem za zdravstvene delavce.

Ob tem pa je pomembno tudi, da se maske nosijo na pravilen način, tako da tesnijo in se okuženi zrak ne more prebiti mimo njih.

Maska N95

Ob vsakem snemanju maske je potrebno preveriti, ali ni poškodovana. Ljudje tudi pogosto umaknejo maske ko jedo, ali pa se dotaknejo nosu – in s tem uničijo svojo zaščito.

Kljub temu so še pomembnejši drugi ukrepi, predvsem pogosto in pravilno pranje rok in disciplina, kar pomeni, da se z rokami ne smemo nikoli dotikati obraza, ust, nosu ali oči.

Respiratorne maske N95 so lahko uspešne tudi pri onesnaženem zraku ali ob požarih, saj preprečujejo vdihavanje delcev s premerom 0,3 mikrona.

Toda ob tem se je potrebno zavedati, da so virusi koronavirusa veliki od 0,05 do 0,2 mikrona v premeru.

Te maske imajo tudi oznako FFP3.

Kar pomeni da takšna maska lahko zadrži na primer kapljico z virusom, ne pa tudi virusa, ki je manjši.

Dezinfekcijska sredstva z 61-71 odstotkov alkohola viruse ubijejo v manj kot minuti.

Tudi maske zato niso stoodstotna zaščita pred virusi.

Maske pa je ob tem potrebno tudi pogosto zamenjati, da bi bile učinkovite, praviloma že po nekaj urah.

Da mask ni, pa je rezultat velikega povpraševanja. Že 23. januarja je bilo na Kitajskem povpraševanje po okoli 200 milijonih mask – dnevno, proizvodnja na Kitajskem pa je bila tedaj le 400.000 mask dnevno.

Številne maske so bile ob tem, zanimivo, izdelane tudi v – Wuhanu, centru okužbe. Maske, ki so jih dobili v Italiji so bile namreč izdelane prav tam.

 

Koronavirus covid - 19 poleti - tako je videti pod elektronskim mikroskopom

In kako dolgo se virus lahko obdrži na površinah?

Na površinah se koronavirus lahko obdrži dalj časa – običajno štiri dni, toda po nekaterih podatkih tudi do devet dni. Za primerjavo: virus navadne gripe na steklu, plastiki ali kovini preživi samo 48 ur.

Dobra novica je, tudi, da večina koronavirusov ne preživi dalj časa na površinah, višjih od 30 stopinj Celzija.

Dobra novica je, tudi, da večina koronavirusov ne preživi dalj časa na površinah, višjih od 30 stopinj Celzija.

Dezinfekcijska sredstva z 61-71 odstotkov alkohola, 0,5 odstotki hidrogen peroksida in natrijevega hipoklorita (belila) pa koronaviruse ubije v manj kot eni minuti.

Ne glede na to pa je najverjetnejši način okužbe kašljanje nekoga, ki je okužen, saj lahko mikroskopske kapljice letijo tudi več metrov daleč.

Zato je najboljša preventiva tudi v tem primeru kašljanje v robec, v skrajnem primeru v lasten rokav ali vdolbino komolca, ob tem pa tudi milo, s katerim si je potrebno pravilno in z »žajfanjem« ki traja najmanj 20 sekund, dobro oprati predvsem roke.

Pri tem pa je enako pomembno vsaj enkrat dnevno dezinficirati tudi mobilni telefon, ki je po vseh analizah tako ali tako najbolj umazana stvar v naših življenjih, celo bolj umazana od straniščnih školjk.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek