REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pekel koronavirusa: Tihi heroji, ki vlagajo nadčloveške napore, da zajezijo epidemijo, a silijo jih nositi plenice

Pekel koronavirusa: Tihi heroji, ki vlagajo nadčloveške napore, da zajezijo epidemijo, a silijo jih nositi plenicePogumni zdravniki na Kitajskem

Medicinsko osebje na Kitajskem se že tedne spopada z velikim številom bolnikov, okuženih z nevarnim koronavirusom, a pretresljivi prizori, ki so jih zabeležili v bolnišnicah po tej državi, so obšli svet.

Razmere so tako kritične, da so jih nadrejeni prosili, da uporabljajo plenice za odrasle, da se jim ni treba pogosto preoblačiti v nova zaščitna oblačila, poroča New York Post.

Medtem ko delajo brez premora in se po najboljših močeh prizadevajo rešiti življenja okuženih, doživljajo živčne zlome, so popolnoma odrezani od sveta in svojih najbližjih, se ženejo čez meje mogočega, in kar je morda najhujše od naštetega kar se jim je pripetilo, delajo ob kroničnem pomanjkanju medicinske opreme in zaščitnih oblačil, brez katerih tudi sami lahko postanejo žrtve te pošastne bolezni.

Delavci v bolnišnicah, ki se nahajajo v Wuhanu in okolici, kjer je izbruhnila epidemija novega in smrtonosnega koronavirusa, poleg vseh stisk, ki jih pestijo že več tednov, imajo tako sedaj še en pereč problem - pomanjkanje medicinske opreme.

Razmere so tako kritične, da so jih nadrejeni prosili, da uporabljajo plenice za odrasle, da se jim ni treba pogosto preoblačiti v nova zaščitna oblačila, poroča New York Post.

»Zaradi pomanjkanja zaščitnih oblek več zdravnikov pogosto mora deliti eno samo obleko. V strahu, da bi lahko tudi šibke zaloge kmalu pošle, so jih prosili, da nosijo plenice, da jim se ne bi bilo treba preobleči tako pogosto,« je razkril tiskovni predstavnik bolnišnice v Wuhanu za VOA News.

Prebivalci Kitajske se še kako dobro zavedajo požrtvovalnosti zdravnikov in medicinskih sester, ki so se v prenatrpanih bolnišnicah v kitajskih provincah znašli na »prvi bojni črti« v spopadu s »pošastnim koronavirusom«, kot ga je poimenoval kitajski predsednik Xi Jinping, zato po svojih močeh donirajo maske in zaščitna oblačila.

Vendar pa je po navedbah bolnišnice težava v tem, da takšne obleke in maske niso skladne s strogimi standardi.

Zato so medicinske sestre, da bi zmanjšale tveganje, da bi se tudi same okužile, šle še korak dlje in si vse po vrsti strižejo lase.

Prek Twitterja je bila objavljena fotografija enega takšnega žalostnega dogodka, nakar so se zvrstili komentarji, kot so »zdržite«, »vi ste heroji«, »ostanite močne« in podobni.

Poleg pomanjkanja vseh potrebščin, ki so nujne za nemoteno delo, se je zdravstveno osebje, ki dela neprekinjeno dan in noč, da bi oskrbelo okužene, naposled tudi samo znašlo v hudi stiski, nekateri pa so se zlomili pod hudim pritiskom, ko bolniki vsepovsod umirajo kot muhe …

Svet je že obkrožil srhljiv video posnetek, na katerem je videti zdravnika, ki so ga nečloveške razmere pahnile čez rob in je v pričo kolegov doživel živčni zlom, saj se ni mogel več spoprijeti s pritiskom, ki mu je že tedne izpostavljen.

»Ne morem več! Ne prenesem tega več!« je slišati na video posnetku, medtem ko zlomljena ženska histerično joka in z vso silo tolče s pestmi po prsih.

Še en tak posnetek je šokiral javnost; na njem je slišati, kako se eden od zdravnikov pogovarja s svojim nadrejenim.

»Misliš, da si ne želim iti domov? Kaj hočeš od mene?! Daj mi že odpoved, ni mi mar, samo da bom lahko šel domov! Toliko pacientov, kaj sploh lahko storim?« je razburjeno vpil zdravnik.

Uporabnike družbenih omrežij je osupel tudi posnetek nekega zdravnika, ki se je po 36-urniku, ko je neprekinjeno delal, sredi operacije nenadoma zgrudil.

Po krajšem premoru na tleh operacijske dvorane se je ta junak nato znova postavil na noge in - nadaljeval z delom.

Zmogljivosti bolnišnic so izkoriščene do maksimuma, zato preskrbljeni bolniki čakajo na zdravljenje ali terapijo tako, da ležijo pokriti čez glavo v čakalnicah in na tleh hodnikov.

Navadni pacienti tako čakajo na običajen pregled po nekaj dni, kljub dejstvu, da medicinske sestre in zdravniki vlagajo nadčloveške napore.

Kakšno požrtvovalnost kažejo kitajski zdravniki, morda najbolje opisuje primer zdravnika dr. Lianga Wudonga iz bolnišnice v Hubeiju, ki je umrl le devet dni potem, ko se je okužil s koronavirusom, medtem ko se je boril za reševanje življenj že okuženih someščanov.

Tudi njegov kolega, 51-letni zdravnik Jiang Jijun je, poroča britanski Guardian, izdihnil zaradi srčnega infarkta, ki je najbrž bil posledica stresa in utrujenosti.

V telefonskem pogovoru z novinarji CNN pa je nek zdravnik nazorno opozoril, zakaj so jim nujno potrebne maske, zaščitne obleke in očala ob vse večjem številu okuženih ljudi.

»Zdaj se počutimo, kot da so nas poslali v boj gole so pasu,« je sklenil.

Njegov kolega pa je pristavil, da zelo pogreša svojo družino, s katero nima nobenega stika.

»Člane moje družine zelo skrbi moja usoda, vendar to ne spremeni dejstva, da moram še naprej delati. Upam, da nam bodo naši šefi in dobavitelji lahko zagotovili potrebno opremo,« je sklenil.

Na družbenih omrežjih je bil objavljen tudi video posnetek, ki priča o tem, da v novozgrajenih bolnišnicah sploh nimajo opreme, da bi pomagali obolelim, zato se zdi, da so nove bolnišnice spremenjene v neke vrste »taborišč za umiranje«.

Pretresljiv je tudi video posnetek, ki je na filmski trak zabeležil, kako se obupane družine, zavedajoč se, da se mnogi ne bodo vrnili domov iz »samomorilske misije« poslavljajo od svojih ljubljenih, ki so zdravstveni delavci in jih je oblast napotila v Wuhan, da bi pomagali v zajezitvi epidemije nevarnega koronavirusa.

Na Kitajskem še vedno ni potihnila niti jeza, ki jo je izzval poskus prikrivanja smrti zdravnika-žvižgača, ki je prvi poskusil opozoriti kolege na nevarno bolezen še v času, ko je bilo le nekaj deset obolelih.

»To je nacionalno ponižanje,« so si enotni številni Kitajci, ki obžalujejo prezgodnjo smrt pogumnega zdravnika, ki je tudi sam zbolel in v 34. letu starosti le v nekaj dneh tudi umrl zaradi koronavirusa, ki so mu v svetu nadeli ime Covid-19.

Smrt kitajskega zdravnika dr. Li Wenlianga, ki je bil kaznovan zaradi tega, ker je že konec decembra 2019 poskusil alarmirati javnost zaradi koronavirusa, je med kitajskimi prebivalci sprožila pravi izbruh jeze, žalosti in poplavo zahtev, da država neha nadzorovati in cenzurirati svobodo govora.

Dr. Li Wenliang

Spomnimo, dr. Lija so 3. januarja letos aretirali zaradi »širjenja lažnih govoric« in ga prisilili, da je podpisal policijski zapisnik v katerem je priznal, da je kršil zakon in »resno ogrozil družbeno ureditev,« spominja britanski Guardian.

CNN poudarja, da je bila reakcija na smrt dr. Lija na kitajskem internetu takojšnja in brez primere.

Njegova nenadna smrt je povzročila jezo in frustracije po vsej Kitajski zaradi poskusa oblasti, da prikrijejo razsežnosti smrtonosnega virusa.

Policijski zapisnik: Izsiljeno priznanje dr. Li Wenlianga. Vir: Twitter

Prezgodnja smrt dr. Li Wenlianga je sicer najbolj brana novica na kitajskem socialnem omrežju Weibo z več kot 1,5 milijarde ogledov, saj je bilo o njegovem liku in delu veliko razprav tudi v zasebnih skupinah WeChat.

»Dolgujejo vam opravičilo, a mi našo hvaležnost,« so si enotni Kitajci, ki terjajo od lokalnih oblasti, da izkažejo posthumno spoštovanje pogumnemu zdravniku, navaja prekomorska izdaja časnika kitajske Komunistične partije People's Daily.

Celo državni mediji so se spravili na lokalne oblasti Wuhana zaradi cenzure zdravnika.

»Dolgujejo vam opravičilo, a mi našo hvaležnost,« so si enotni Kitajci, ki terjajo od lokalnih oblasti, da izkažejo posthumno spoštovanje pogumnemu zdravniku, navaja prekomorska izdaja časnika kitajske Komunistične partije People's Daily.

Pekinški finančni časopis Caixin je objavil fotografijo dr. Li Wenlianga z naslovom:

»Zdrava družba ne bi smela imeti samo enega glasu – umrl je žvižgač o novem koronavirusu Li Wenliang«, medtem ko je Economic Observer prek Weiboja zahteval izpustitev vseh zdravnikov iz Wuhana, ki so bili obsojeni, češ da so »širili neresnične govorice«.

»Dr. Li nam govori, kakšna nas prihodnost čaka, če izgubimo sposobnost izražanja. V očeh ljudi je bil dr. Li junak, ki je pogumno povedal resnico. Vlasti Wuhana bi morale izpustiti vse, ki so ravnali podobno kot dr. Li in preganjati tiste, ki so zlorabili svojo moč, da bi zatirali tiste, ki so 'širili govorice'«, sklene časnik.

Eden najvišjih kitajskih zdravstvenih uradnikov je naposled pozdravil pogum osmih prebivalcev Wuhana, ki so sprožili alarm zaradi koronavirusa.

»V retrospektivi bi jih bilo treba zelo pohvaliti. Modro so povzdignili svoj glas in nas opozarjali, še pred izbruhom epidemije,« je dejal Zeng Guang, glavni epidemiolog Centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Delite članek