REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Število okuženih s koronavirusom v severni Italiji se je početverilo, zaprli šole, umrl prvi Evropejec

Število okuženih s koronavirusom v severni Italiji se je početverilo, zaprli šole, umrl prvi EvropejecOpustelo mesto Codogno v severni Italiji

V desetih mestih na ogroženem območju so zaradi zajezitve širjenja smrtonosnega koronavirusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb.

V Italiji, kjer so do zdaj v severnih deželah Veneto in Lombardija potrdili 18 primerov okužb z novim koronavirusom, se je tako število okuženih v kratkem času početverilo, hkrati pa je virus Covid-19 zahteval prvo življenje. Bolezen je bila usodna za Adriana Trevisana, lastnika gradbenega podjetja in očeta treh otrok.

Vse nove okužbe so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske.

Ta prijatelj ni kazal nobenih simptomov, testi pa so potrdili, da je imel antitelesa.

Sedaj je v izolaciji.

Tudi trije ljudje, ki so bili v isti kavarni v Lombardiji so bili v petek na testih za koronavirus že pozitivni. To kaže, kako se virus širi, saj ga prenašajo ljudje, ki sploh ne vedo, da so bolni.

Osemintridesetletnik pa je hospitaliziran in je v kritičnem stanju. Okužena sta bila tudi njegova soproga in prijatelj.

V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov, saj se je osemintridesetletnik prav tukaj najprej pojavil s simptomi, podobnimi gripi.

Tudi trije ljudje, ki so bili v isti kavarni v Lombardiji so bili v petek na testih za koronavirus že pozitivni.

Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je sedaj v karanteni in jih oblasti testirajo.

To kaže, kako se virus širi, saj ga prenašajo ljudje, ki sploh ne vedo, da so bolni.

Podobno je z evakuiranimi z ladje Diamond Princess na Japonskem - avstralski državljani, ki so bili še pred dnevi po testih sodeč neukuženi, so nekaj dni zatem postali - okuženi.

Opustelo mesto Codogno v severni Italiji
Opustelo mesto Codogno v severni Italiji.

Oblasti so zaprle šole in javne ustanove, prepovedale javne prireditve in poslovno delovanje.

Oseminsedemdesetletni moški, ki je v petek umrl v bolnišnici na območju Padove, je bil v bolnišnici deset dni zaradi nepovezane bolezni, je povedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

Italijan je tudi prvi Evropejec, ki je umrl zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2.345 življenj, okuženih pa je najmanj 77 tisoč ljudi.

V mestu so do naslednjega torka zaprli šole, v mestu Castiglione d’Adda, kjer živi okuženi par pa so zaprli knjižnice, javne urade, telovadnice in tudi smetarnice.

Prva evropska država, od koder so poročali, da je koronavirus zahteval življenje, pa je bila Francija, kjer je pretekli konec tedna umrl kitajski turist.

Večina okuženih je žrtev »sekundarne infekcije«, geografsko pa se nahajajo v okolici mesta Lodi v Lombardiji.

Italija je sicer edina evropska država, ki je prepovedala letalske polete do Kitajske, Hongkonga, Macaua in Tajvana.

Mesto Codogno je sedaj popolnoma opustelo.

Okoli 150 ljudi je v izolaciji, ostali prebivalci pa morajo ostati doma.

V mestu so do naslednjega torka zaprli šole, v mestu Castiglione d’Adda, kjer živi okuženi par pa so zaprli knjižnice, javne urade, telovadnice in tudi smetarnice.

Iz Italije je danes prišla tudi vest, da je medtem umrla tudi soproga okuženega 38-letnika.

Kako pa so posledice epidemije videti na Kitajskem pa kaže posnetek, narejen s kolesa, kjer je ob cesti mogoče videti okoli 30 trupel, puščenih pred zgradbami, ki očitno čakajo na odvoz.

 

Delite članek