REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strah pred koronavirusom »ubil« tudi človečnost: V Ukrajini s kamenjem zasuli evakuirane iz Kitajske

Strah pred koronavirusom »ubil« tudi človečnost: V Ukrajini s kamenjem zasuli evakuirane iz KitajskeKoronavirus - protesti zoper evakuirane v Ukrajini

Ukrajinci in drugi, ki so bili evakuirani iz Kitajske zaradi nevarnega novega koronavirusa Covid-19, zagotovo niso pričakovali takšen sprejem svojih sonarodnjakov in ukrajinskih državljanov, kot jih je dočakal po povratku v domovino.

Potem ko so bili zaradi koronavirusa odpeljani v sanatorij v mestu Novi Sažari so prebivalci tega mesta poskušali zaustaviti prehod avtobusov.

Zasuli so jih celo s kamenjem.

Prišlo je do pretepa, vendar so policisti uspeli odstraniti demonstrante in zavarovati prehod avtobusov z evakuiranimi iz Kitajske, je sporočila ukrajinska agencija UNIAN.

Vsemu skupaj je po oceni ukrajinske tajne službe SBU botrovalo lažno pismo, v katerem je bilo zapisano, da so nekateri od evakuiranih že okuženi.

Zaradi spopada s policijo je bilo več demonstrantov tudi privedenih.

Skupaj je iz Kitajske prišlo sedem avtobusov z Ukrajinci, ki so nosili inhalatorje, vozniki pa so bili v posebnih zaščitnih oblekah.

V avtobusih, namenjenih v sanatorij pa je bilo 45 ukrajinskih državljanov in 27 tujcev, poroča BBC.

Številne države so svoje državljane že evakuirale iz Kitajske, zaradi epidemije novega koronavirusa Covid-19, ki se je razširil po tej državi in tudi že po svetu.

Inficirana sta tudi že prva dva Slovenca, ki pa sta bila okužena na razvpiti križarki - ladji Diamond Princess.

Ukrajina, protesti zaradi koronavirusa

Novi virus je doslej odnesel že 2000 življenj, okuženih pa je več desettisoč ljudi.

Kot poroča BBC je bil namen transporta v Ukrajini zgolj karantena evakuiranih, ki morajo biti v izolaciji 14 dni.

Vsemu skupaj je po oceni ukrajinske tajne službe SBU botrovalo lažno pismo, v katerem je bilo zapisano, da so nekateri od evakuiranih že okuženi.

Oglasil se je celo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski in prebivalce prosil, da naj »pokažejo malo empatije,« toda tudi to očitno ni pomagalo pri umirjanju razgretih strasti in strahov.

Oglasil se je celo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski in prebivalce prosil, da naj pokažejo malo empatije.

V Ukrajini ob tem sploh (še) ni potrjenih primerov koronavirusa Covid-19, ki se je pričel širiti lani iz pokrajine Hubej na Kitajskem.

Da bi pokazala solidarnost s prepeljanimi v karanteno se jim bo pridružila tudi ministrica za zdravje Ukrajine Zorjana Skaletska, ki je dejala, da bo medtem, ko bo z ljudmi v karanteni vodila ministrstvo »prek Skypa

»Upam, da bo moja prisotnost tam mirila ljudi v Novem Sažariju kot tudi v drugem delu države,« je zapisala na Facebooku.

Delite članek