REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus pred vrati Slovenije, ministrov nikjer, na MZZ-ju spijo in potnikom v Italijo svetujejo »običajno previdnost«?!

Koronavirus pred vrati Slovenije, ministrov nikjer, na MZZ-ju spijo in potnikom v Italijo svetujejo »običajno previdnost«?!Šarec in odziv na koronavirus Covid-19 v Italiji

Hitra širitev smrtonosnega koronavirusa Covid-19 je slovensko vlado v odstopu očitno nekoliko presenetila.

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec na družbenih omrežjih sicer umirja prebivalstvo in trdi, da se vse pristojne službe »dnevno usklajujejo«, toda nekatera druga dejstva kažejo, da so državni organi veliko prepočasni.

Na spletni strani MZZ za Italijo piše, da lahko tja potujemo normalno in da je vse »brez posebnosti«; ljudem svetujejo »običajno previdnost«, medtem ko v Italiji že vladajo skrajno neobičajne razmere in italijanski mediji poročajo, da je Italiji v 11 krajih v izolaciji okoli 60.000 oseb.

Ampak na MZZ se jim zdi očitno bolj pomembno opozoriti na možnost terorizma, registracijo vozil tistih s stalnim prebivališčem v Italiji in vulkanske ter potresne dejavnosti v Italiji, kot pa posebej izpostaviti nevarnost koronavirusa.

Spletna stran MZZ pa je bila čez vikend očitno neaktualna, zastarela in že več mesecev v prenovi.

Šele po kritikah so na MZZ podali nekaj novih informacij.

»Slovenskim državljankam in državljanom, ki so v Italiji, svetujemo previdnost pri vračanju domov,« so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve. Državljanom, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverjajo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. »Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma hoteli

Število okuženih v Italiji je v enem dnevu poraslo na 79, pri tem pa sta dva bolnika tudi umrla.

Karneval v Padovi so že odpovedali, nato pa tudi tistega v Benetkah, na katerem se zbere tudi milijon ljudi. To pa je seveda idealno za širjenje virusa, ki je očitno zelo hitro prenosljiv.

Po nekaterih informacijah naj bi se virus širil tudi proti Milanu.

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, včeraj popoldne razglasili izredne razmere.

Predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte pa je izjavil, da bo policija nadzorovala situacijo in da bodo policisti preprečevali ljudem, da vstopajo ali izstopajo iz mest, ki so pod izolacijo. Po potrebi se bo vključila tudi vojska.

»Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,« je poudaril Conte.

Policisti bodo preprečevali ljudem, da vstopajo ali izstopajo iz mest, ki so pod izolacijo. Po potrebi se bo vključila tudi vojska.

Italijanska vlada je odpovedala tudi vsa športna tekmovanja, ki bi morala biti v danes (v nedeljo) v Lombardiji in Venetu, kar pomeni, da se ne bodo igrale tekme italijanskega nogometnega prvenstva Inter – Sampdoria in Verona – Cagliari.

Italijanska vlada je sprejela tudi posebno zakonsko uredbo, ki predvideva možnost prepovedi gibanja, izolacijo in druge drastične ukrepe za zajezitev epidemije.

Na hitro so začeli postavljati terenske bolnišnice za prvo obravnavo okuženih s koronavirusom.

»Prvi potrjen primer koronavirusa bomo imeli ta teden. Prvi problem zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj teden kasneje. Tretji teden pa bo štala

Zelo hitro ukrepajo tudi na Hrvaškem, kjer so že ustanovili svojo karanteno za koronavirus.

Ljudje, ki kličejo na slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve in se vračajo iz krajev, kjer virus razsaja ne dobijo nobenih posebnih navodil, čez vikend pa na MZZ kot običajno dežurajo »študentje«.

»Trenutno se vračam iz Koreje. Od srede do danes se je število povečalo iz 25 na več kot 400 okuženih. Smo klicali na ministrstvo. Prijazna študentka, zmedena ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov,« je opozoril eden od slovenskih državljanov na Twitterju.

Priznani zdravnik, kardiolog Blaž Mrevlje pa je na Twitterju zapisal: »Prvi potrjen primer koronavirusa bomo imeli ta teden. Prvi problem zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj teden kasneje. Tretji teden pa bo štala

Na spletni strani MZZ za Italijo piše, da lahko tja potujemo normalno in da je vse »brez posebnosti«, medtem ko italijanski mediji poročajo, da je  Italiji je v 11 krajih v izolaciji okoli 60.000 oseb.

Prave informacije o tem kako ravnati so sicer dostopne tudi na nekaterih spletnih straneh pristojnih služb, le da večina prebivalstva ne ve, kje te informacije sploh so. Povezava je TUKAJ:

Koronavirus - opozorilo

Opozorilo NIJZ je sicer dobro, toda tam kjer piše »Kitajska«, bi že danes moralo pisati »Italija.« In že kmalu bo to veljalo tudi za tiste, ki potujejo po Sloveniji.

Pri pandemiji koronavirusa Covid-19 namreč ni največja nevarnost to, da je smrtonosen (s čemer se zaradi virusa že pokojni verjetno ne bi strinjali ...).

Smrtonosnost je relativno nizka, le okoli 1-2 odstotka, večina okuženih zato tudi ozdravi. Toda problem je tistih 20 odstotkov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, opozarja zdravnik Blaž Mrevlje.

Obenem pa se bolezen zelo hitro in zelo agresivno širi. Če bi okužila do 60 ali 70 odstotkov prebivalstva, kot ocenjujejo epidemologi, bi to zato pomenilo milijone žrtev po vsem svetu.

Na to ni pripravljen noben zdravstveni sistem, problem pa je lahko tudi »destabilizacija države med preprečevanjem širjenja.«

Aleša Šabedera, ministra za zdravje, in Karla Erjavca, ministra za obrambo pa te dni ni opaziti nikjer ker očitno kuhata zamero, ki se vleče še od trenutka, ko je odstopil Marjan Šarec.

Prizori iz severne Italije ob izbruhu Covid-19 koronavirusa
Prizori iz severne Italije ob izbruhu Covid-19 koronavirusa

Ki pa ju odstopljeni Šarec verjetno težko pozove in zahteva, da naj resno delata, ko pa so se politično razšli, ob tem pa je Erjavec, ki je tudi sam odstopil že prej (Šabeder pa je imel odstop zgolj kuvertiran) celo še zatrdil, da se umika tudi iz javnosti.

Česar se tudi drži, vendar to očitno ne gre skupaj z opravljanjem »tekočih poslov«, ki zahtevajo aktivnega ministra.

Kar je neresno in za državo nevarno.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije ima Italija največ okuženih s koronavirusom v Evropi.

Takšna nekoordinacija v vladi bi lahko bila resen problem.

Italija je namreč po okuženosti pred Hongkongom, Tajsko in Združenimi državami Amerike, kjer je okuženih le 39 oseb.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ima Italija največ okuženih s koronavirusom v Evropi.

Predsednik vlade Marjan Šarec bi lahko sam sklical Svet za nacionalno varnost, vendar ga je v tem primeru s pozivom prehitel Janeza Janša, kar bi znova lahko vplivalo na to, da ga sedanji predsednik vlade »zanalašč« ne bo sklical.

Takšno trmoglavljenje pa bi lahko bilo nevarno.

Delite članek