REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov veleposlanik pri EU priznal izsiljevanje Ukrajine

Trumpov veleposlanik pri EU priznal izsiljevanje UkrajineVeleposlanik Sondland je sedaj »namočil« predsednika ZDA zaradi pritiskov na Zelenskega

Dokazi, da je ameriški predsednik Donald Trump res ustavil vojaško pomoč Ukrajini, dokler v tej državi ne bi pričeli preiskovati Trumpovega glavnega političnega nasprotnika Joea Bidna in njegovega sina Hunterja se samo še kopičijo.

V nenadnem preobratu je veleposlanik ZDA pri EU Gordon Sondland, ki je pred kongresnimi preiskovalci sredi oktobra trdil, da ni vedel ničesar o zadrževanju ameriške vojaške pomoči Ukrajini - sedaj spremenil svoje stališče.

Gre za veleposlanika, ki si je svoj položaj veleposlanika sicer »kupil« za več kot milijon dolarjev vredno donacijo Trumpovi kampanji.

Gre za veleposlanika, ki si je svoj položaj sicer 'kupil' za več kot milijon dolarjev vredno donacijo Trumpovi kampanji.

V dodatku k izjavi je potrdil, da je osebno prenesel tovrstno sporočilo predstavnikom ukrajinske vlade.

Gre za dramatičen zasuk, saj je Sondland še na uvodnem zaslišanju v kongresni preiskavi pred ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa 17. oktobra za zaprtimi vrati dejal, da se ne spomni pritiskov na Ukrajino.

Po zaslišanju je Sondland pripravil dodatek k izjavi na treh straneh. V njem je omenil, da so mu zaslišanja drugih vladnih uradnikov osvežila spomin in potrdil, da so ZDA res zadrževale vojaško pomoč Ukrajini.

Spomnil se je, da je osebno prenesel tovrstno sporočilo predstavnikom ukrajinske vlade v Varšavi, kjer je bil skupaj s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom.

Joe Biden in Donald Trump
Nasprotnika: Joe Biden in Donald Trump

»Dejal sem, da se nadaljevanje ameriške pomoči ne bo zgodilo, vse dokler Ukrajina ne bo podala javnega antikorupcijskega sporočila, o katerem smo se pogovarjali toliko tednov,« je zapisal Sondland.

Da se Trumpova obramba hitro sesuva, priznavajo sedaj tudi republikanci.

»To je zelo slab razvoj tako za veleposlanika Sondlanda kot tudi za predsednika Trumpa in njegove republikanske branilce. Celotna Trumpova obramba in njegovih republikanskih branilcev v kongresu, da ni bilo 'quid pro quo' trgovine se je sedaj zrušila«, je priznal kongresnik iz Virginije Gerry Connolly za CNN.

Celotna Trumpova obramba in njegovih republikanskih branilcev v kongresu, da ni bilo 'quid pro quo' trgovine se je sedaj zrušila.

Sondland je zdaj potrdil, da je tudi zunanji minister ZDA Mike Pompeo vedel za te nedovoljene pritiske, vendar jih ni ustavil. Menda je ob teh informacijah samo pogledal navzgor in dejal, »da, to je nekaj, s čemer se moramo ukvarjati.«

Sondland je osebno odnesel to sporočilo ukrajinski delegaciji ob robu konference v Varšavi, kjer je bil tudi podpredsednik ZDA Mike Pence.

Da je bila 400 milijonov dolarjev vredna vojaška pomoč vezana za preiskavo zoper Bidna mlajšega sta potrdila tudi visoka uradnika William Taylor in Tim Morrison.

Trumpu škodi tudi ocena nekdanjega predsednikovega odposlanca za Ukrajino Kurta Volkerja, ki je priznal, da Trumpov pogovor z ukrajinskim predsednikom Zelenskim 25. julija letos ni bil »popoln«, pač pa je bil pravzaprav »presenečenje« in »izjemno ponesrečen.«

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski

Sondland je ob tem priznal, da je Trump 23. maja ponavljal, kako katastrofalna je Ukrajina in da so Ukrajinci slabi ljudje, ki so ga hoteli uničiti.

Potrdil je tudi, da je Trump skupaj z odvetnikom Rudyjem Giulianijem vztrajal, da so se v ameriške predsedniške volitve leta 2016 vpletali Ukrajinci na strani demokratov, ne pa Rusi na strani Trumpa.

To je razvidno tudi iz prepisa telefonskega pogovora med Trumpom in Ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, zaradi katerega se je začela preiskava pred ustavno obtožbo.

Tudi republikanci bi se lahko, če bi bili dokazi dovolj trdni, odločili za odstavitev Trumpa. To pa je odvisno od javnega mnenja.

Trump je po telefonu Zelenskemu, ki je želel vojaško pomoč, dejal, da hoče najprej od njega uslugo - preiskavo Hunterja Bidna in ukrajinskega vpletanja v ameriške volitve. Vendar je sam prepis tega pogovora, tako kot je bil objavljen – deloma nepravilen in pomanjkljiv.

Demokratska večina v predstavniškem domu bo kmalu potrdila obtožnico proti Trumpu, postopek ustavne obtožbe oziroma impeachmenta pa se bo nadaljeval v senatu, kjer senatorji nastopajo v vlogi porote.

Donald Trump pa si je za obrambo že omislil novo »orožje« - televangelistko Paulo White s Floride. Postala je njegova uradna svetovalka za verske zadeve.

Trikrat se je poročila, nekoč je živela v prikolici, danes živi v razkošnem ter pregrešno dragem stanovanju in povsod razlaga, da so tla, ki se jih dotakne njena noga in kjer ona hodi »sveta.«

Paula White je že pred tem prevzela predsednikov svetovalni odbor za evangeličanske zadeve.

Svojim privržencem pa je dejala, da morajo njeni cerkvi prostodušno pokloniti svoje plače, sicer bodo morali na svoja pleča prevzeti božjo kazen.

Ta dar, ki ga od njih pričakuje, naj bi bili »prvi sadovi« njene črede, kajti vse »prvo« pripada - Bogu.

Po njenih besedah lahko tiste darežljive ovčice v svojih življenjih pričakujejo »popolno preobrazbo,« drugi, ki ji denarja ne bodo dali, pa bodo živeli s »posledicami.«

»Razlog je ta, ker si Bog lasti vse, kar je prvo. Ko zase obdržite nekaj, kar pripada Bogu, oskrunite tisto, kar je posvetil Bog,« je zapisala na spletu.

In ker sama to, kar govori enači z božjo besedo, si seveda tudi lasti »darove« svojih privržencev.

Za odstavitev predsednika Donalda Trumpa pa bo - ne glede na to nenadno in zelo priročno »božjo pomoč«, ki naj bi jo v Beli hiši sedaj poosebljala prav podjetna pridigarka Paula White - potrebna dvotretjinska večina v senatu, ki je demokrati sicer še nimajo.

Vendar bi se lahko tudi republikanci, če bi bili dokazi dovolj trdni, lahko odločili za odstavitev Trumpa.

To pa je odvisno od javnega mnenja.

Zato so se demokrati tudi odločili za javna, televizijska zaslišanja prič in javno objavljanje že pridobljenih pričevanj Trumpovih sodelavcev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek