REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarna Trumpova geopolitika: mar predsednik ZDA res ne loči med Rusijo in Ukrajino?

Nevarna Trumpova geopolitika: mar predsednik ZDA res ne loči med Rusijo in Ukrajino?Trump, poznavanje geografije: »Sedi, ena.« Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je svojega ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega poimenoval za »novega ruskega predsednika.«

Na neljubi »lapsus« sedanjega predsednika ZDA je opozoril novinar Daniel Dale.

Da je mera polna, tudi na spletni strani Bele hiše je objavljena ta precej nerodna izjava ameriškega voditelja, še posebej v luči dejstva, da sta si od ruske pripojitve Krima pred petimi leti uradni Kijev in Kremelj – v laseh.

Prepis Trumpovega pogovora z novinarji, objavljen na spletni strani Bele hiše.

Ob tem je ruska aneksija Krima poskrbela tudi za poslabšanje odnosov med Moskvo in Zahodom.

V komentarju ob objavi prepisa pogovora z Zelenskim, je Trump izpostavil, da je bil njun pogovor »odličen« kljub dejstvu, da njegovi nasprotniki od tega poskušajo »narediti škandal.«

»In kot češnja na torti - ruski, kot veste, novi ruski predsednik je dober človek, podal je izjavo. In tam ni bilo videti ničesar. Nisem izvajal nobenega pritiska nanj,« je dejal Trump, poroča spletna stran Law& Crime.

Pri tem je seveda meril dejansko na ukrajinskega predsednika in ne na Vladimirja Putina, predsednika Rusije.

Pred tem so ameriški mediji razkrili, da je Trump v telefonskem razgovoru z Zelenskim 25. julija letos zahteval »uslugo« oziroma ga pozval, naj razišče »ukrajinske posle« Hunterja Bidna, sina nekdanjega podpredsednika ZDA Joea Bidna in Trumpovega nasprotnika in tekmeca na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Trump je, kot kažejo video posnetki, Zelenskega sicer sprva pravilno označil za ukrajinskega predsednika, nato pa ga je nekoliko kasneje, v razpravi z novinarji označil za - ruskega.

Zelenski in Trump
Zelenski in Trump

»Ruski - kot veste, gre za novega ruskega predsednika,« se je Daniel Dale na družbenih omrežjih posmehnil Trumpovi oznaki Ukrajinca Zelenskega za - Rusa.

Pozneje je Bela hiša objavila še prepis pogovora, ki potrjuje in iz katerega je razvidno, da je ameriški voditelj res zaprosil Zelenskega za preiskavo, zakaj je bil s položaja odslovljen nekdanji ukrajinski generalni državni tožilec Viktor Šokin, ki je preiskoval tako dejavnosti energetskega podjetja »Burisma Holdings«, katerega direktor je bil Bidnov sin, kot zakonitost početja samega Hunterja Bidna.

Nato so demokrati v Predstavniškem domu ameriškega kongresa začeli postopek odpoklica (impeachment) Donalda Trumpa, ki so ga obtožili, da je zahteval pomoč tuje države za vmešavanje v volitve leta 2020 s poskusom diskreditacije političnega nasprotnika.

Trump je obtožbe zanikal, ampak postopek impeachmenta kljub temu teče naprej …

Zelenski pa je dejal, da razkritje podrobnosti njegovega pogovora s Trumpom »nekoliko spodkopava diplomatske odnose« med državami ...

Delite članek