REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson kraljici Elizabeti II.: »Vaše visočanstvo, ne morete me razrešiti!«

Boris Johnson kraljici Elizabeti II.: »Vaše visočanstvo, ne morete me razrešiti!«Boris Johnson in kraljica

Pogajanja med Veliko Britanijo in EU so že deset dni pred zadnjim možnim datumom za kompromis očitno doživela žalosten konec.

Zadnji udarec jim je zadala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v pogovoru z britanskim predsednikom vlade dejala, da vprašanja severnoirske varovalke ne bo mogoče rešiti po odhodu Velike Britanije iz EU in to »ne samo sedaj, pač pa nikoli.«

Boris Johnson in njegovi svetovalci pa se medtem pripravljajo na še en nenavaden korak – na to, da pošljejo pismo kraljici, v kateri bi jo obvestili, da predsednika vlade kraljica Elizabeta II. ne more razrešiti, celo če britanski premier izgubi zaupanje parlamenta – kar je načrt, ki se mu že posmehujejo tako zgodovinarji kot odvetniki, poroča Independent.

Ob tem bo prav danes škotsko sodišče odločilo, ali lahko tudi uradnik ali drug predstavnik vlade podpiše in odpošlje pismo, v katerem vlada v Londonu od EU prosi podaljšanje izstopa Velike Britanije iz EU, če bo aktualni predsednik vlade to zavrnil.

Velika Britanija - parlament, brexit

Ob tem naj bi se v Veliki Britaniji pripravljali na še eno dramatično zasedanje parlamenta, v soboto, 19. oktobra, kjer naj bi se poslanci celo, če dogovora ne bo, odločali med tem ali je potrebno EU zaprositi za odlog ali pa oditi iz EU brez dogovora.

Šlo bo za tovrstno prvo zasedanje parlamenta po 37 letih – zadnjič se je to zgodilo v času Falklandske vojne.

Zaradi podpisovanja 'volilnega manifesta' bi lahko konservativno stranko zapustilo še 50 poslancev.

Medtem glavni svetovalec konservativcev Dominic Cummings pritiska na člane stranke, da naj podpišejo »volilni manifest«, s katerim se bodo zavezali k »takojšnjemu« izstopu Velike Britanij iz EU po naslednjih volitvah, če bodo sedanja pogajanja neuspešna.

Toda ob tem bi lahko konservativno stranko zapustilo še 50 poslancev.

Za Borisa Johnsona pa je najpomembneje, da tudi javno dokaže, da so ga k prošnji za podaljšanje izstopa prisilili in da je to naredil »cepetajoč in s kričanjem«, kot to opisujejo britanski mediji.

Donald Tusk

Pri vsem skupaj pa je najpomembnejše prav stališče Angele Merkel.

Merklova je po navedbah vira britanskemu premierju Borisu Johnsonu v telefonskem pogovoru povedala, da je dogovor »zelo malo verjeten«, razen če London ne bo pristal na to, da Severna Irska ostane v carinski uniji EU.

Johnson je namreč ob predstavitvi svojega zadnjega predloga poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga.

Svoj predlog je označil za konstruktiven in razumen ter poudaril, da gre za kompromis.

Ministri Johnsonove vlade menda že precej odkrito govorijo o tem, da bodo v institucije EU odposlali 'provokatorje', ki bodo izvršili 'sabotažo', če jih EU države ne bodo same postavile pred svoja vrata.

Opozicijski laburisti pa menijo, da je Johnsonov predlog še en ciničen poskus sabotaže pogajanj.

»Boris Johnson ne bo nikoli prevzel odgovornosti, ker mu ni uspelo predlagati verodostojnega dogovora. Njegova strategija od prvega dneva je bil brexit brez dogovora,« je na Twitterju zapisal Keir Starmer, ki je pri laburistih pristojen za brexit.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem Johnsona obtožil, da poskuša preložiti krivdo za neuspeh pogovorov o brexitu na - Bruselj.

»Na kocki ni zmaga v neki neumni igri prelaganja krivde,« je v sporočilu prek Twitterja, namenjenem Johnsonu, zapisal Tusk.

»Na kocki je prihodnost Evrope in Velike Britanije kot tudi varnost in interesi naših ljudi. Nočeš dogovora, nočeš podaljšanja, nočeš preklica, quo vadis?« je britanskega premierja vprašal Tusk.

Medtem pa je vse več poročil, ki kažejo na to, da se britanska vlada res pripravlja na to, da čim bolj oteži delovanje EU.

Ministri Johnsonove vlade menda že precej odkrito govorijo o tem, da bodo v institucije EU odposlali »provokatorje«, ki bodo izvršili »sabotažo«, če jih EU države ne bodo same postavile pred svoja vrata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek