REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU razmišlja o novem, 14-mesečnem odlogu »brexita«. Ga bo onemogočil Johnsonov tajni zaveznik Viktor Orban?

EU razmišlja o novem, 14-mesečnem odlogu »brexita«. Ga bo onemogočil Johnsonov tajni zaveznik Viktor Orban?Orban in Johnson

Potem ko so pogajalci EU že dejansko zavrnili zadnji predlog sporazuma o odhodu Velike Britanije iz EU (ki ga je podal premier VB Boris Johnson) sedaj v Bruslju tehtajo naslednjo možnost – 14 mesečni odlog »brexita.«

Pogajalec EU Michel Barnier je namreč britansko vlado pozval, da mora »bistveno spremeniti svoja stališča«, če želi doseči dogovor z EU.

Časa za to pa praktično več ni. Svet EU bo sicer v Bruslju zasedal 17. in 18. oktobra, najpozneje 19. oktobra pa bi Boris Johnson moral zaprositi za odlog brexita, kot mu nalaga zakon. Vendar Johnson vztraja, da tega ne bo storil.

Če tega ne stori, bodo z njim verjetno prenehali sodelovati uradniki, Vrhovno sodišče pa bi lahko znova naložilo izvedbo zakona. Ni izključena niti možnost, da kraljica v tem primeru razreši predsednika vlade.

Celo francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je prej Veliki Britaniji postavljal ostre pogoje, naj bi bil pripravljen na daljši odlog.

Prav zato naj bi, kot poročajo britanski viri, voditelji EU ukazali diplomatom, da »delajo na novih datumih za odhod EU.«

Tokrat naj bi EU podala predlog Veliki Britaniji, zgolj zato, da bi preprečili »brexit brez dogovora«, ki bi povzročil veliko škodo tako EU kot Veliki Britaniji.

Celo francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je prej Veliki Britaniji postavljal ostre pogoje, naj bi bil pripravljen na daljši odlog.

Koledar brexita
Koledar bexita: Svet EU 17. in 18. oktobra, 21. oktobra - prošnja za podaljšanje, 22. oktobra - glasovanje o volitvah v V. Britaniji, 31. oktobra odhod Velike Britanije z ali brez dogovora. Vir: Exspress 

Po nekaterih informacijah naj bi bil v igri 14-mesečni odlog »brexita.«

Pri tem igra ključno vlogo trajanje sedemletnega proračuna EU.

Če bi VB sodelovala pri proračunu, bi to rešilo tudi velike probleme EU, toda v Bruslju izhajajo iz predpostavke, da se to ne bo zgodilo.

»Teoretično imamo časa do 1. januarja 2021. Če pa govorimo politično, potem je to naravni končni datum, ko se konča zima v novem letu, enkrat marca.«

EU sicer upa, da bo do junija 2020 uspela spraviti pod streho nov proračun, ki se bo začel leta 2021.

Nekdanji generalni sekretar EU Martin Selmayr je pred tem opozarjal, da je junij 2020 naslednji datum za odhod Velike Britanije iz EU, ker bi to omogočilo ostalim članicam, da končajo pogovore o proračunu. Toda marec ali januar 2021 bi bili po oceni evropskih diplomatov boljši izbiri.

Madžarski zunanji minister Szijjarto Peter
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto »ima dovolj« EU.

Vse to pa bi lahko padlo v vodo, če bi samo ena od članic EU tokrat blokirala podaljšanje »brexita«, celo če bi ga Boris Johnson zahteval. Britanski časniki že omenjajo »tajnega zaveznika«, ki naj bi ga našel Boris Johnson v madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu.

Peter Szijjarto: 'Res imamo dovolj teh pristopov v EU in svetu, ko nekatere države menijo, da je njihova domača naloga, da podučujejo druge. In da drugim predpisujejo, kako naj si uredijo življenje.'

Novinarji so namreč opazili, da je bil Boris Johnson v isti zgradbi kot madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in veleposlanik Madžarske v Veliki Britaniji, ko je predsednik britanske vlade sklical »nujen« sestanek vlade.

Peter Szijjarto pa je nedavno dejal, da ima »poln kufer« Evropske Unije.

Johnson upa, da bo Madžarska blokirala podaljšanje brexita, poroča Sun.

 Svetovalci Johnsona pa opozarjajo, da je ta poteza »tvegana.«

»Res imamo dovolj teh pristopov v EU in svetu, ko nekatere države menijo, da je njihova domača naloga, da podučujejo druge. In da drugim predpisujejo, kako naj si uredijo življenje in da drugim sporočajo, kako naj debatirajo in pri tem se ne želimo znova smešiti,« je dejal britanski zunanji minister.

»Opazujte Madžarsko. Dejstvo, da je Boris Johnson dejal, da bo prosil za odlog brexita takoj po srečanju z eno od držav, ki bi najbolj verjetno lahko vložila veto na zahtevo o podaljšanju … me skrbi«, je zapisal aktivist in zagovornik obstanka Velike Britanije v EU Femi Oluwole.

Delite članek