REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaos v Britaniji: Boris Johnson zavajal kraljico in nezakonito razpustil parlament!

Kaos v Britaniji: Boris Johnson zavajal kraljico in nezakonito razpustil parlament!Kraljica Elizabeta II in Boris Johnson

Velika Britanija se pripravlja na posledice dramatične odločitve vrhovnih sodnikov, ki so uradno sporočili svojo odločitev.

Ta pa je, kot vse kaže, slaba za Borisa Johnsona in britansko vlado. Boris Johnson je namreč nezakonito razpustil parlament, ki ga mora sklicati čimporej je to mogoče, je sporoičila predsednica vrhovnega sodišča.

Analitiki so že ob zasliševanju obeh strani v sporu prejšnji teden postali pozorni na dejstvo, da so sodniki veliko časa posvetili vprašanjem o tem, kakšni ukrepi bi lahko popravili nezakoniti ravnanje predsednika vlade, ki je za pet tednov, kar do 14. oktobra razpustil britanski parlament.

Sodniki namreč ne tratijo svojega časa za razpravljanje o popravljanju škode, če niso prepričani – da je neka škoda storjena.

Sodniki ne tratijo svojega časa za razpravljanje o popravljanju škode, če niso prepričani – da je neka škoda storjena.

Iz vseh informacij, ki curljajo iz sodišča in vlade je bilo očitno, da je Johnsonova argumentacija, češ da je parlament razpustil samo zato, da bi lahko pripravil »kraljičin govor«, v katerem bo kraljica predstavila ambiciozen načrt vlade po odhodu Velike Britanije iz EU – preprosto neresničen.

To dokazujejo različni dokumenti, korespondenca vlade in drugi dokazi, ki so jih preučili sodniki.

Pri tem so se morali ukvarjati kar s tremi različnimi odločitvami sodišč v tem istem primeru, ki kažejo, kako zelo politična atmosfera vpliva tudi na delovanje sicer »neodvisnih« sodišč.

V Londonu je namreč Višje sodišče odločilo, da Johnson ni prekršil zakona, na Škotskem pa je sodišče odločilo, da se to je zgodilo. Na Severnem Irskem se je sodišče razglasilo za nekompetentno za odločanje o tem primeru.

Boris Johnson mučenik in kraljica

Odločitev vrhovnih sodnikov bi lahko sprožila nove zahteve po odstopu Borisa Johnsona in zapletla priprave na izstop Velike Britanije iz EU. Še posebej slaba pa je bila odločitev, da je Johnson kraljico zavajal zaradi slabih motivov, ocenjuje BBC.

Toda Johnson je že napovedal, da celo če izgubi na sodišču - ne bo odstopil, poroča Independent.

Pri tem kaos ne vlada samo v vrstah konservativcev, kjer več kot 20 poslancev ne podpira politike Johnsona, pač pa so se ji uprli, pač pa tudi med laburisti.

Odločitev vrhovnih sodnikov bi lahko sprožila nove zahteve po odstopu Borisa Johnsona in zapletla priprave na izstop Velike Britanije iz EU.

Predsednik laburistov Jeremy Corbyn namreč ne želi podpreti nobene opcije (za ali proti) ob morebitnem novem referendumu o brexitu v Veliki Britaniji, nasprotniki pa mu očitajo, da zato »sedi na ograji« in da bi laburisti morali biti za obstanek v EU.

To si želi velik del članstva, čeprav je za svojo zapleteno in nejasno strategijo na kongresu v Brightonu Corbyn sicer dobil podporo.

V nasprotju s tem je voditeljica Liberalnih Demokratov Jo Swinson napovedala, da bodo Liberalni demokrati odslej jasno zagovarjali obstanek v EU in prekinitev procesa brexita s preklicem člena 50. PEU.

Razglasitev sodbe, Vrhovno sodišče Velike Britanije

To bi jim lahko prineslo veliko glasov, obenem pa bi laburisti lahko na volitvah zaradi neodločnosti izgubili približno tretjino glasov.

Člani vlade so medtem že pozvali Johnsona, da naj v primeru, če na sodišču izgubi spor glede razpustitve parlamenta preprosto – še enkrat razpusti parlament.

Toda ob tem je res tudi to, da je s tem Johnson v politične bitke potegnil sicer od politike oddaljeno kraljico.

Parlament formalno razpušča ona, če bo sodišče odločilo proti Johnsonu, pa to pomeni, da je predsednik vlade zavajal tudi kraljico, ki je nato sprejela napačno odločitev.

Predsednica sodišča, lady Hale je dejala, da je bil učinek na temelje demokracije zaradi prekinitve dela parlamenta za pet tednov, vse do 14. oktobra letos "ekstremen".

Takoj po sodbi je britanski funt "poskočil" v razmerju do ameriškega dolarja.

Johnson, ki se nahaja v New Yorku v okviru podnebne konference OZN pa je že napovedal, da bo parlament, v katerem več nima večine - morda znova razpustil.

Delite članek