REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenečenje: Boris Johnson ima v žepu še en, zadnji adut - razglasitev izrednih razmer v Veliki Britaniji

Presenečenje: Boris Johnson ima v žepu še en, zadnji adut - razglasitev izrednih razmer v Veliki BritanijiJohnson, uvod v izredne razmere?

Borisu Johnsonu je spodletelo že skoraj vse – vrhovni sodniki so odločili, da je z razpustitvijo parlamenta škodoval demokraciji in zavajal kraljico.

Izgubil je večino v parlamentu, izgnal veliko skupino »upornikov« iz vrst konservativcev, zakon o preprečitvi brexita brez dogovora z EU pa mu je zavezal roke.

S tako slabimi kartami pa ne more več groziti EU in doseči boljšega dogovora. Lahko samo še odstopi.

Ali pa pusti, da ga »odstopijo.«

Sporočilo iz vlade je, da moramo zapustiti EU do 31. oktobra, ali pa bo prišlo do neredov. Sumim jih, da bodo želeli uporabiti zakon o izrednih razmerah iz leta 2004.

Naslednji teden ga po vsej verjetnosti čaka še glasovanje o nezaupnici, nato pa bi lahko vajeti britanske vlade prevzel Jeremy Corbyn, vodja laburistov.

Toda Johnson se očitno ne bo predal.

V maniri Donalda Trumpa, ki ga odkrito občuduje, ima na zalogi še eno, nepričakovano potezo.

Nekdanji pravosodni minister Dominic Grieve opozarja, da ima Boris Johnson »v rokavu« morda še enega aduta – razglasitev izrednih razmer.

Skliceval bi se namreč lahko na nacionalni zakon o izrednih razmerah in na ta način izstop Velike Britanije iz EU izpeljal mimo parlamenta in ne da bi se mu bilo potrebno ukloniti sprejeti zakonodaji.

V mnenjskem članku za Daily Mail je Grieve lepo opisal, kako bi Johnson lahko izpeljal svoj peklenski načrt, ki je pravzaprav njegova zadnja priložnost pred popolnim debaklom, saj nič ne kaže, da bi z EU še pred 19. oktobrom lahko dosegel kakršenkoli nov, sprejemljiv dogovor.

Johnson in Grieve
Johnson in Grieve

Johnson bi namreč lahko pričel izvajati »zakon o civilnih nepredvidljivih razmerah« iz leta 2004.

Ta zakon daje ministrom pravico, da enostransko suspendirajo veljavnost zakonov v roku meseca dni, če obstaja resna situacija, ki ogroža varnost Velike Britanije.

S tem bi Boris Johnson lahko ignoriral zakon, ki ga je predlagal Hilary Benn in Johnsonu preprečuje izvedbo »brexita brez dogovora.«

»Sporočilo iz vlade je, da moramo zapustiti EU do 31. oktobra, ali pa bo prišlo do neredov. Sumim jih, da bodo želeli uporabiti zakon o izrednih razmerah iz leta 2004 in suspendirali ta zakon z izgovorom, da bo sicer prišlo do neredov pred tem in zatem,« ocenjuje Dominic Grieve.

»Najbolj šokantno se mi zdi, da ministri aktivno promovirajo to idejo uporabe zakona o izednih razmerah in razglasitve izrednih razmer,« je dodal.

Pri tem je tudi na družbenih omrežjih res mogoče zaslediti več napovedi, da bo potrebno zadeve vzeti »v svoje roke« in zaradi nespoštovanja referendumske volje ljudi celo ustanoviti odporniško gibanje in podobno.

Grieve ocenjuje, da je vse to del organiziranega napora vlade, da na ta način »skozi zadnja vrata« doseže uresničitev odhoda Velike Britanije iz EU brez dogovora in v nasprotju z voljo parlamenta.

Johnson in nemiri

Zagovorniki brexita ob tem obtožujejo tudi sodnike vrhovnega sodišča, češ da so vsi do zadnjega »del elite« in »stoodstotno za obstanek v EU« ter da so bili zato pri svoji odločitvi v škodo vlade - pristranski.

Šlo bo torej za las. V boju parlamenta proti Johnsonu bo kot v vsakem pravem westernu zmagal tisti, ki bo – potegnil prvi.

Ob tem časa hitro zmanjkuje.

Predsednica vodilne škotske stranke SNP Nicole Sturgeon je namreč sporočila, da je pripravljena glasovati zoper Borisa Johnsona in za začasnega predsednika vlade Jeremya Corbyna, ki bi nato lahko prosil EU za odlog izstopa iz EU, vmes pa bi lahko izvedli tudi volitve in morda še en referendum o izstopu Velike Britanije iz EU.

Toda to ve tudi Johnson.

Glede na zakon o izrednih razmerah bi torej poslanci morali Johnsonu nezaupnico izglasovati najpozneje do 30. septembra.

Šlo bo torej za las.

V boju parlamenta proti Johnsonu bo kot v vsakem pravem westernu zmagal tisti, ki bo – potegnil prvi.

Delite članek