REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proti ZDA: Kitajska bo pomagala Iranu z gigantskimi investicijami

Proti ZDA: Kitajska bo pomagala Iranu z gigantskimi investicijami

Čeprav naj bi pogajanja o trgovinskem sporazumu med Pekingom in Washingtonom v zadnjem času stekla nekaj bolje – Kitajska je kupila dodatne kmetijske proizvode v ZDA, ZDA pa niso uvedle novih carin in so carine odpravile za okoli 400 izdelkov – bi lahko najnovejši sporazum med Teheranom in Pekingom povzročil novo »hladno vojno« med velesilama, ocenjuje britanski Telegraph.

Pogodba v juanih je udarec za ZDA tudi zato, ker se s tem spodnaša pomen dolarja kot svetovne rezervne valute.

Iran in Kitajska sta namreč podpisala pogodbe v višini 400 milijard dolarjev in to za nakup iranske nafte – v juanih.

To je udarec za ZDA tudi zato, ker se s tem spodnaša pomen dolarja kot svetovne valute, istočasno pa to pomeni zmanjševanje učinkovitosti ameriških (enostranskih) sankcij proti Iranu.

Prodaja iranske nafte

Pri tem naj bi Iran nafto Kitajski dolgoročno, v času 25 let ponujal po ceni, ki bi bila od 20 – 30 odstotkov nižja od cene na trgu.

Kitajska pa bo istočasno v iransko naftno industrijo, ki je potrebna prenove, vložila okoli 400 milijard dolarjev.

Od tega 280 milijard dolarjev v petrokemičen sektor, 120 milijard dolarjev pa bo namenjeno izboljšanju transportne infrastrukture Irana.

Kitajska naj bi v Iran poslala tudi več tisoč članov osebja, ki bodo zadolženi za varovanje investicij.

Pri tem naj bi kitajska podjetja angažirali za delo brez javnih razpisov, je pojasnil član teheranske gospodarske zbornice Ferial Mostofi, poroča Bližnjevzhodni monitor.

Kitajska naj bi v Iran poslala tudi več tisoč članov osebja, ki bodo zadolženi za varovanje investicij. Vse to pa se dogaja v trenutku, ko ZDA izvajajo politiko »maksimalnega pritiska« na Iran.

Podatki kažejo, da je iranski izvoz nafte takoj po sicer nezakonitem ameriškem pritisku hitro upadel, vendar bi Kitajska lahko Iranu zagotovo precej pomagala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek