REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump odločitev o napadu na Iran prepustil Savdijski Arabiji in njenemu diktatorju

Donald Trump odločitev o napadu na Iran prepustil Savdijski Arabiji in njenemu diktatorjuTrump in zaveznica - Savdska Arabija. Vir: www.gazeta.ru

Grožnje predsednika ZDA Donalda Trumpa, češ da je po napadih na dve rafineriji nafte v Savdski Arabiji ameriško orožje že »napolnjeno in pripravljeno« je znova sprožilo val negotovosti, vse skupaj pa se je odražalo tudi v cenah nafte, ki so poskočile skoraj za 20 odstotkov.

Cene so trenutno poskočile za okoli 14-17 dolarjev za sodček.

Toda če savdske rafinerije ne bodo popravljene v mesecu dni, bi cene nafte lahko narasle na preko 100 dolarjev za sodček.

Če rafinerije ne bodo popravljene v mesecu dni, bi cene nafte lahko narasle na preko 100 dolarjev za sodček.

Dr. Tilak Doshi, konsultant za Azijo v podjetju Muse & Stancil, ki je specializirano za trgovanje z energenti, opozarja, da je napad na savdske rafinerije »v naftnem svetu enak napadom 11. septembra, rafinerija v Akaiku pa je najbolj pomembna rafinerija za predelavo nafte na svetu.«

Napad je iz svetovnega trga »izbrisal« okoli 5,7 milijona sodčkov nafte dnevno, kar je več kot polovica nafte, ki jo vsak dan proizvaja Savdska Arabija.

Škoda, merjena v dolarjih je zato že milijardna in se bo samo še povečevala, ker sploh ni jasno, koliko tednov – in morda celo mesecev – bo potrebno, da se popravijo rafinerije.

Toda analitiki istočasno opozarjajo, da tudi ameriški odgovor ne bo avtomatski.

Na kocki je namreč marsikaj, Iran pa je država z več kot 80 milijoni prebivalcev in velikim arzenalom.

Savdijska vojska
Savdska vojska

Tudi če iranske rakete ne bi naredile veliko škode na ameriških ladjah ali oporiščih, bi bili v dosegu njihovih raket zagotovo cilji v Savdski Arabiji.

Tudi zato so v Rijadu za sedaj sicer obsodili »terorizem in sabotažo brez presedana«, niso pa imenovali krivca.

Ameriški predsednik pa je dejal, da »je videti« da je Iran za temi napadi, da pa čakajo na potrditev in odgovor »kraljestva« (v Rijadu), ki da mu bodo pomagali.

'Trump je Mohammedu bin Salmanu prepustil odločitev o tem, koga bomo napadli in kako bomo šli naprej.'

Kar je seveda prav tako nevarno, saj je s tem odločitev o ameriškem povračilnem udarcu dal v roke slabotnejšega zaveznika.

Državi, na čelu katere je »diktator«, so prepričani v Daily Kosu.

»Trump je tvitnil, da so napadli naftne instalacije Savdcev in da mi 'vemo, kdo je kriv' ter da je naše orožje 'namerjeno in napolnjeno' in da čakamo le še 'potrditev'. In kako bo Amerika dobila to 'potrditev'? Kot nam sporoča Trump, bo on 'čakal, da iz kraljestva sliši, za koga mislijo, da je kriv napada in pod katerimi pogoji bomo šli naprej.' Bela hiša ni bila dvoumna. To ni stvar različnih interpretacij. Trump je Mohammedu bin Salmanu prepustil odločitev o tem, koga bomo napadli in kako bomo šli naprej …« opozarja Mark Sumner in dodaja, da je ameriški predsednik s tem »dal ameriško vojsko na razpolago savdskemu diktatorju Mohamedu bin Salmanu.«

Prav tistemu, ki je pred štirimi leti začel z nezakonitim napadom na Jemen in z vojno, ki je ne zna končati in zaradi katere mu pravkar gorijo rafinerije nafte v Savdski Arabiji.

In ki mu je potem, ko je brez razloga lani odpovedal jedrsko pogodbo z Iranom, Trump poskušal prodati še jedrsko tehnologijo.

Delite članek