REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je Donald Trump pohvalil zločinskega Mohameda bin Salmana, naročnika umora novinarja Hašodžija?

Zakaj je Donald Trump pohvalil zločinskega Mohameda bin Salmana, naročnika umora novinarja Hašodžija?Prijatelja: Mohamed bin Salman in Donald Trump. Vir: Pixsell

Ob zadnjem vrhu G20 v Osaki je svetovna javnost lahko znova videla nekaj, kar se je samo še pred nekaj meseci zdelo skoraj nemogoče – prijazno kramljanje s savdskim princem Mohamedom bin Salmanom, dejanskim vladarjem Savdske Arabije, princem teme, kot ga imenujejo svetovni mediji.

Kronski princ savdske dinastije bin Salman je sicer tudi po analizah ameriške Cie najverjetnejši naročnik grozljivega umora novinarja ameriškega Washington Posta in savdskega disidenta - Džamala Hašodžija.

Na srečanju z delegacijo Savdske Arabije je namreč ameriški predsednik Donald Trump Mohameda bin Salmana pohvalil, ker izvaja »spektakularno delo« in poudaril, da je kronski princ »moj prijatelj.«

Truplo Džamala Hašodžija so tesni sodelavci Mohameda bin Salmana razkosali, raztopili v kislini in ostaline odplaknili skozi kanalizacijo.

Dejal je tudi, da mu je »v veliko čast«, da se je lahko srečal s človekom, ki so ga njegove lastne obveščevalne službe obtožile kot načrtovalca brutalnega umora Džamala Hašodžija.

Res pa je, da tudi Donald Trump novinarjev ne mara preveč.

Medije, predvsem ameriške, redno obklada z žalitvami, šeč da so »sovražniki ljudstva« in proizvajalci »lažnih novic«.

Z Mohamedom bin Salmanom so se sicer slikali in pogovarjali tudi drugi svetovni voditelji.

Da se zelo dobro razumeta tudi z Vladimirjem Putinom, se je videlo tudi na podobnem vrhu G20 v Argentini.

Hašodži - telefon

Vendar je tokrat z izjemno toplimi izreki o »prijateljstvu« med voditeljema ZDA in Savdske Arabije Donald Trump znova vzbudil vrsto jedkih komentarjev tudi v ameriških medijih.

Džamal Hašodži je bil namreč umorjen 2. oktobra leta 2018 kmalu potem, ko se je v konzulatu svoje države v Carigradu oglasil po dokumentacijo, ki jo je potreboval za poroko.

Njegovo truplo so tesni sodelavci Mohameda bin Salmana razkosali, raztopili v kislini in naposled odplaknili skozi kanalizacijo.

Posebno poročilo strokovnjakov OZN je potrdilo, da je za »eksekucijo gospoda Hašodžija odgovorna Savdska Arabija«.

Vse skupaj pa je posnela turška obveščevalna služba.

Proti domnevno odgovornim se v Savdski Arabiji sedaj vodi proces, toda v državi, ki ne pozna neodvisnega sodstva poznavalci razmer tudi to »sojenje« opisujejo kot farso, ki je potrebna zgolj za umiritev vesti mednarodne javnosti.

Sojenje je zaprto za javnost, na njem pa lahko sodelujejo samo nekateri tuji diplomati.

Posebno poročilo strokovnjakov OZN je potrdilo, da je za »eksekucijo gospoda Hašodžija odgovorna Savdska Arabija« ter da se je prestolonaslednik moral zavedati tudi poskusov prikrivanja zločina po umoru znanega disidenta.

ZDA so sicer strateški partner Savdske Arabije, ki ji prodajajo tudi velike količine orožja.

Novinar in kolumnist Washington Posta Džamal Hašodži je bil »tarča vnaprej načrtovane, naklepne eksekucije«.

Dogajanje glede že pozabljenega oziroma bin Salmanu očitno že odpuščenega krutega umora ameriškega novinarja je komentirala tudi kandidatka slovenskih korenin za predsednico ZDA na prihodnjih volitvah, Amy Klobuchar.

Klobucharjeva je ob Trumpovem prisrčnem snidenju z bin Salmanom opozorila, da je bil novinar in kolumnist Washington Posta Džamal Hašodži »tarča vnaprej načrtovane, naklepne eksekucije,« in da je »zanjo mora odgovarjati sam vrh savdske vlade«.

S temi besedami je Klobucharjeva merila naravnost na - bin Salmana.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek