REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ankara: Interpol je že izdal rdeče tiralice za morilce novinarja Džamala Hašodžija

Ankara: Interpol je že izdal rdeče tiralice za morilce novinarja Džamala HašodžijaŽrtev - novinar Džamal Hašodži

Turške oblasti so razkrile, da je Interpol izdal rdeče tiralice za 20 oseb, ki so sodelovale pri brutalni usmrtitvi savdskega novinarja Džamala Hašodžija.

Turško pravosodno ministrstvo je objavilo, da je 15. novembra lani zahtevalo rdeče tiralice za 18 oseb, a zahtevo za preostale dve pa je vložilo 21. decembra, poroča agencija Reuters.

Agencija dodaja, da so bile tiralice uradno izdane 1. marca letos.

Disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži je bil ubit na izrazito krut način 2. oktobra v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu.

Interpola novico iz Turčije ni komentiral.

Disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži je bil ubit na izrazito krut način 2. oktobra v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu.

Spomnimo, turški policiji, nato pa svetovnim medijem, je uspelo razvozlati identiteto več oseb, osumljenih za barbarski Hašodžijev umor. Po ugotovitvah osrednjih turških medijev naj bi se, nekaj minut po novinarjevem pridržanju v savdskem konzulatu, kronski princ Mohamed bin Salman celo pogovarjal preko telefona z otpadnikom Džamalom Hašodžijem in ga poskusil prepričati, da naj se vrne v Rijad.

Hašodži je to "ponudbo" bin Salmana zavrnil iz strahu, da bi ga v Rijadu zaprli ali ubili, nato pa so ga po koncu klica pripadniki morilske ekipe, ki se je nahajala v konzulatu, likvidirali.

Kmalu se je začel razpletati klopčič enega od najbolj brutalnih političnih atentatov v zadnjih letih na evropski celini (sadvski konzulat se nahaja v evropskem in ne azijskem delu Carigrada), kljub grotesknim poskusom Rijada, da ob pomoči ameriškega predsednika Donalda Trumpa in aktualne administracije ZDA, s katerim savdsko kraljestvo vežejo tesni poslovni interesi, ki se merijo v več milijard dolarjev - vse pomete pod preprogo.

Savdski konzulat v Carigradu
Mesto zločina: konzulat , ki se nahaja v Carigradu (Istanbul). Vir: Google Maps

Najmanj štirje med identificiranimi so tesno povezani z Mohamedom bin Salmanom, najljubšim sinom ostarelega in domnevno dementnega 82-letnega kralja Salmana.

Najmanj štirje med identificiranimi morilci so tesno povezani z Mohamedom bin Salmanom, najljubšim sinom ostarelega kralja.

Novico je prvi objavil turški Daily Sabah. Med to četverico je tudi okrutni zdravnik za katerega turški preiskovalci trdijo, da je razmesaril Hašodžijevo telo.

Eden izmed naštetih je Maher Abdulaziz Mutreb, ki ima tesne vezi s savdskim kronskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, saj fotografije nazorno kažejo Mutreba ob boku savdskega prestolonaslednika v Madridu, Houstonu in Parizu, je opozoril New York Times (NYT).

Mohamed bin Salman in Maher Abdulaziz Mutreb
Mohamed bin Salman in njegov osebni telesni čuvaj Maher Abdulaziz Mutreb

Mutreb, nekdanji diplomat v Londonu, je bil fotografiran v trenutkih, ko je sestopal iz letala skupaj s kronskim princem bin Salmanom na njegovih nedavnih potovanjih v Madrid in Pariz. Oko kamere ga je prav tako ujelo v Houstonu, Bostonu in stavbi Združenih narodov v New Yorku.

Neki Francoz, ki je v preteklosti delal za kraljevsko družino Savdov, je razkril identiteto tudi drugega pomembnega osumljenca za Hašodžijev umor. To je Abdualziz Mohamed al-Hawsawi, varnostnik princa bin Salmana, ki je bil v posebni ekipi zvestih telesnih čuvajev, ki spremljajo kronskega princa na njegovih potovanjih.

Mohamed bin Salman se je v konzulatu nekaj minut pogovarjal preko telefona z Džamalom Hašodžijem in ga poskusil prepričati, da naj se vrne v Rijad. Ko je ponudbo zavrnil, so ga ubili.

Thar Ghaleb Alharbi, tretji osumljenec, je pred letom dni napredoval v čin poročnika Savdske kraljevske garde. Ta čast ga je doletela zaradi poguma, ki ga je izkazal ob obrambi palače princa bin Salmana v Džedi.

Thar Ghaleb Alharbi
Thar Ghaleb Alharbi

Četrti osumljenec je potoval s potnim listom na ime drugega častnika posebnih enot kraljevske garde, Muhamada Saad Alzahranija. Pravo identiteto atentatorja so raziskovalci NYT odkrili na video posnetkih iz leta 2017, in to zahvaljujoč oznaki na uniformi, na kateri je zapisano njegovo pravo ime. Na fotografijah pa stoji tik ob bin Salmanu.

Še vedno pa ni do konca razvozlana uganka, zakaj se je eden iz 15-članske ekipe eskadrilje smrti, ki so 2. oktobra pripotovali iz Rijada v Carigrad z nalogo, da pokončajo novinarja, ki je preveč vedel (o umazanih poslih dvora) in ga je imel bin Salman za sovražnika - skrival za imenom oziroma potnimi listinami drugega člana kraljevske garde, Naifa Hasana S. Alarifija.

Naif-Hasan-S-Alarifi.jpg
Naif Hasan S. Alarifi

Vsi so sicer zvesti prav kronskemu princu Mohamedu bin Salmanu, ki so mu njegovi ameriški zavezniki nadeli ljubkovalni vzdevek MbS.

Dr. Salah al-Tubaigy je iz Riada v Carigrad s seboj prinesel posebno žago za kosti, s katero je razčetveril Hašodžija.

Zadnji, toda najpomembnejši med identificiranimi osumljenci, ki jih je razkril NYT, pa je zdravnik dr. Salah al-Tubaigy, šef za forenzične dokaze v Sekretariatu za splošno varnost v Savdski Arabiji. Tudi on je pripotoval v Carigrad kot del morilske ekspedicije in je s seboj prinesel posebno žago za kosti, (ki jo je po dejanju odnesel s seboj domov), s katero je razčetveril Hašodžija.

Britanski Daily Mail je nato prišel do srhljivih podrobnosti, namreč, da se je dr. al-Tubaigy svoje obrti učil prav v Združenem Kraljestvu.

Klavec al-Tubaigy
Psihopatski klavec al-Tubaigy

Eden od virov je novinarjem potrdil, da je prav dr. al-Tubaigy naročil drugim sostorilcem v krvavem morilskem piru na evropskih tleh, da naj ga posnemajo in si nadenejo slušalke na glavo, tako kot je storil že sam: "Ko opravljam ta posel, poslušam glasbo. Morali bi storiti enako."

Forenzik dr. al-Tubaigy, je v intervjujih trdil, da avtopsijo naredi v borih sedmih minutah. Razkosavanje Hašodžija je trajalo - sedem minut.

Londonska izpostava savdskega časnika Asharaq al-Awsat je leta 2014 intervjuvala dr. al-Tubaigyja o mobilni kliniki, ki omogoča mrliškim oglednikom, da opravijo avtopsijo v pičlih sedmih minutah, da bi ugotovili vzrok smrti muslimanskih vernikov, ki so prišli na tradicionalno romanje v Meko, hadž.

Časopis je poročal, da je mobilno kliniko omislil sam dr. al-Tubaigy, ki se je izuril avtopsijo opraviti v borih sedmih minutah, da bi to veščino lahko uporabil tudi v "kriznih primerih, ki zahtevajo posredovanje patologa, da opravi obdukcijo ali preišče truplo na mestu kaznivega dejanja".

Sedem minut - čas, v katerem savdski sadistični zdravnik, (ki svoje delo opravlja v slogu klavca), po lastnih besedah lahko dokonča "hitro avtopsijo", in obenem čas, ki so ga turške oblasti navedle kot obdobje nečloveškega trpljenja in mučnega umiranja novinarja Džamala Hašodžija.

Turške oblasti so neposredno po Hašodžijevem umoru identificirale najmanj devet od 15 likvidatorjev, nato pa so ugotovile, da je bilo še pet oseb vpleteno v novinarjev umor, torej skupaj 20 morilcev.

Dr. al-Tubaigy se do sedaj ni javno odzval na vse te obtožbe. Pravzaprav nihče od osumljencev, vpletenih v umor Hašodžija, ni bil na voljo novinarjem za kakršenkoli komentar.

NYT je objavil, da so turške oblasti neposredno po Hašodžijevem umoru identificirale najmanj devet od 15 Hašodžijevih likvidatorjev.

Nato pa so preiskovalci v Carigradu ugotovili, da je bilo še pet oseb vpleteno v novinarjev umor, torej skupaj 20 morilcev, ki jih Turčija zdaj išče prek Interpola.

Vsi so povezani s savdskimi vojaškimi, vladnimi ali varnostnimi službami, predvsem pa neposredno s kronskim princem bin Salmanom.

Arabski mediji so kmalu razkrili identiteto tudi drugih Savdijcev, ki so 2. oktobra "dočakali in pridržali" Hašodžija v konzulatu v Carigradu.

Waleed Abdullah M. Al-Shehri
Waleed Abdullah M. Al-Shehri

Med njimi je Mansur Othman M. Abahuseyin, podpolkovnik v tako imenovani savdski "civilni obrambi". S številko 8 je označen častnik savdskih zračnih sil - Waleed Abdullah M. Al-Shehri, ki ga je prav MbS povzdignil v čin majorja pred letom dni.

Savdski satelitski televizijski kanal je prav tako objavil, da je bila 20-članska skupina Savdijcev, katere so turški mediji označili kot Hašodžijeve morilce, pravzaprav "skupina turistov, na obisku v Turčiji".

Med "turisti", kot jih je poskušal Rijad prikazati svetovni javnosti in jih tako "oprati" krivde za Hašodžijev umor, je še en častnik savdskih zračnih sil, Mishal Saad Albostani, ki se je na Twittru pobahal, ko je postal poročnik Royal Saudi Airforce. Sicer je študije končal na univerzi v Louisvilleu, ZDA.

Ugotovljena je tudi prava identiteta zvestega osebnega telesnega stražarja MbS, ki je prav tako bil med "turisti" v savdskem konzulatu 2. oktobra, to je Mohamad Saad Al Zahrani ...

Mohammad Saad Al Zahrani
Mohammad Saad Al Zahrani (v črni uniformi)

Ni nobenega dvoma - vsi so tesno povezani z bin Salmanom, prestolonaslednikom. 

Ogromno vlogo v razkrivanju pravih identitet so odigrali programi za prepoznavo obrazov in svetovni splet, še posebej Facebook in Twitter, kjer so bin Salmanovi t. i. turisti pred odhodom v Carigrad leta in leta prej objavljali fotografije, ki so pričale denimo o napredovanju v vojaški hierarhiji in beležile druge, za njih pomembne  dogodke ...

Tudi NYT je potrdil, da so bile informacije o osumljencih pridobljene prek programske opreme za prepoznavanje obrazov, zbirk podatkov, pridobljenih prek številk njihovih telefonov, lokalnih medijev, prič in dokumentov, ki so "pricurljali" na plano s strani savdske vlade ter podatkov o državah, ki jih je obiskal kronski princ, Mohamed bin Salman.

Program za prepoznavanje programov
Ogromno vlogo v razkrivanju pravih identitet Hašodžijevih morilcev so odigrali programi za prepoznavo obrazov in svetovni splet, še posebej Facebook in Twitter.

V poročilu se navaja, da so osumljence prevažali z letalom zasebne savdske letalske družbe, ki je neposredno povezana s princem bin Salmanom in ministrstvom za notranje zadeve Savdske Arabije.

Savdski minister za pravosodje je zavržni dogodek zagovarjal tako, da je trdil, da se je "primer novinarja Hašodžija", ki je umrl v konzulatu te države v Turčiji, "zgodil na suverenem ozemlju Savdske Arabije". Dodal je še, da se bodo s tem primerom ukvarjali izrecno savdski organi in sodišča, ko se končajo vse procedure, je poročala savdska državna agencija SPA.

Avtokratska savdska oblast je bila od začetka afere Hašodži trdno prepričana, da so bile grožnje svetovnih voditeljev, ki so terjali pravico za Hašodžija, le prazne marnje, ker brez dokaza, torej "brez (Hašodžijevega) trupla - ni niti kaznivega dejanja".

Če so Hašodžijevo truplo res raztopili s kislino, kakor poročajo turški mediji, potem od njega ni nič ostalo.

Spomnimo, morilci so Hašodžijevo truplo domnevno raztopili v kislini, ostanke pa zažgali, ostanke ostankov pa odplaknili v odtok ... Zato presikovalci vse do danes niso našli njegovih ostalin. Vodilni svetovni mediji pa so sicer trdili, da so Hašodžijevo glavo likvidatorji odnesli s seboj - da bi jo predali naročniku v Rijadu kot dokaz, da so izvršili ukaz.

Naposled je uradni Rijad s trditvami, da so Hašodžijevo truplo predali "lokalnemu sodelavcu v Carigradu z nalogo, da se ga znebi", le taktiziral in si kupoval čas v upanju, da bo nastopila neka nova svetovna kriza, ki se je kmalu res tudi zgodila - po Trumpovi napovedi obujanja hladne vojne z Rusijo, (ko so ZDA odstopile od jedrske pogodbe, ki sta jo sklenila Gorbačov in Reagan), ki je potisnila primer "izginulega novinarja" v ozadje, sčasoma tudi v pozabo.

Skratka, kljub ugotovitvam celo ameriške Cie, da je prav bin Salman ukazal ubiti novinarja, očitno je, da dementni savdski kralj ni želel žrtvovati svojega najljubšega sina. Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, ki ga je 33-letni sin Mohamed že večkrat v preteklosti pocukal za rokav in moledoval, da ga reši iz zapletov, ki jih je zakuhal, je bil desetletja del notranjega kroga dinastije Savdov. Tekom štirih desetletij, ko je bil guverner Rijada, si je prislužil sloves kraljevskega izvršitelja, ki kaznuje neposlušne prince, ko so prečkali "mejo".

"Princ teme", ljubitelj vojn, razkošja in moči: Mohamed bin Salman

Nato se mu je nepričakovano uspelo povzpeti na prestol junija leta 2012, ko ga je njegov polbrat, takratni savdski kralj Abdulah imenoval za novega prestolonaslednika, potem ko je umrl dotedanji prestolonaslednik, Abdulahov sin, princ Najef bin Abdulaziz.
Res je, da se je bin Salman v začetku prikazoval kot modernizator in reformator, toda ta podoba je kmalu izginila, ko je aretiral vrsto svojih tekmecev, savdskih princev, ter uspešnih poslovnežev konec leta 2017, da bi na ta način "zlomil" vse tiste, ki se niso strinjali z njegovo kruto vladavino.

Graham
Senator Graham je prepričan, da se v Savdski Arabiji nič ne zgodi brez vednosti Mohameda bin Salmana.

Po vrsti napak, ki jih je princ prestolonaslednik zgrešil od začetka svojega vladanja, je bil savdski kralj prisiljen, da od usodnega 2. oktobra naprej v kontaktu s svetovnimi voditelji "omejuje katastrofo".

Če bi naročnik Hašodžijevega umora odnesel brez posledic, bi to pomenilo, da je svet dal dovoljenje savdskemu nazadnjaškemu režimu pobijati novinarje in politične nasprotnike, brez strahu, da bi bil kaznovan.

Res je, da so neposredno po Hašodžijevem umoru številni evropski politiki opozarjali, da bi v primeru, če bi naročnik Hašodžijevega umora odnesel brez posledic, to pomenilo, da je svet dal "dovoljenje" savdskemu nazadnjaškemu režimu pobijati novinarje in politične nasprotnike, kot se jim zahoče, kjerkoli doma in po svetu, brez strahu, da bi bili kaznovani.

Zdi se, da se je prav to ne nazadnje tudi zgodilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek