REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zloglasni savdski princ nagrajen za umor Hašodžija: dobil zlatega »heklerja«, Trump pa mu pripravlja »jedrsko darilo«

Zloglasni savdski princ nagrajen za umor Hašodžija: dobil zlatega »heklerja«, Trump pa mu pripravlja »jedrsko darilo«Mohamed bin Salman

Trumpova administracija želi predati Savdski Arabiji občutljivo jedrsko tehnologijo, kljub protestom članov Sveta za nacionalno varnost (NSC), razkriva poročilo iz ameriškega kongresa, ki je odjeknilo kot bomba.

24-strani dolg dokument, ki ga je objavil odbor za nadzor početja Ovalne pisarne, je razkril, da želi Bela hiša zgraditi mrežo jedrskih elektrarn v tej zalivski državi in da se je sedanji ameriški predsednik Donald Trump v preteklem tednu že srečal z jedrskimi svetovalci, da bi dorekli drzen načrt.

Odbor za vladni nadzor predstavniškega doma ameriškega kongresa je namreč uvedel preiskavo v zvezi z navedbami žvižgačev iz Bele hiše, da so visoki člani vlade Donalda Trumpa ogrožali nacionalno in svetovno varnost s posredovanjem tehnologije jedrskega orožja Savdski Arabiji.

Washington Post poroča, da so na sestanku v Ovalni pisarni v prejšnjem tednu sodelovali državni sekretar za energetiko Rick Perry, predstavniki NSC in State Departmenta ter ducat vodilnih direktorjev iz jedrske industrije.

Žvižgači so opozorili, da bi prenos občutljive tehnologije Savdcem lahko destabiliziral regijo s spodbujanjem širjenja jedrskega orožja.

Žvižgači, ki so govorili v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa so namreč opozorili, da bi prenos občutljive tehnologije Savdcem lahko destabiliziral regijo s spodbujanjem širjenja jedrskega orožja.

»Žvižgači, ki so se na nas obrnili, so izrazili veliko zaskrbljenost glede morebitnih postopkovnih in pravnih kršitvah povezanih z naglico prehoda na načrt prenosa jedrske tehnologije Savdski Arabiji,« je zapisano v poročilu.

Obvladovanje tehnologije civilne uporabe jedrske energije je namreč praviloma samo prvi korak, ki državam omogoča, da si pridobijo tudi jedrski material in nato nadaljujejo z razvojem vojaških jedrskih programov.

Savdska Arabija pa je že večkrat napovedala, da bo v primeru, če si Iran priskrbi jedrsko orožje, tudi sama hitro nabavila enako orožje.

Iran je trenutno sicer v skladu z dogovorom JCPOA še pod mednarodnim nadzorom in jedrskega orožja ne izdeluje - toda ZDA so enostransko prekršile ta dogovor in izstopile iz njega, to pa bi lahko privedlo tudi do izstopa Irana od JCPOA.

Zato novo ameriško poročilo poudarja množico konfliktov interesov med tistimi, ki poskušajo čimprej uresničiti sporen projekt, vključno z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom, ki je povezan s svetovalnim podjetjem IP3 International, ki poskuša doseči dogovor »pod mizo.«

Trump govori po telefonu s savdskim kraljem Salmanom, ob navzočnosti Jareda Kushnerja in Michaela Flynna, Ovalna pisarna, 29. 01. 2017, vir: ProPublica

Prav tako je v sporen posel vpet tudi kontroverzni Trumpov zet in svetovalec Bele hiše Jared Kushner, ki naslednji teden potuje na Bližnji vzhod - vključno s postankom v Riadu -, da bi se pogovoril o gospodarskem delu mirovnega načrta Trumpove administracije za Bližnji vzhod, piše Vice News v tekstu »Namesto da bi kaznoval Savdce zaradi Hašodžija, jim Trump želi izročiti jedrsko tehnologijo«.

Vice News povzema poročilo, ki - glede na vsebino internih elektronskih sporočil Bele hiše opozarja, da je nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn tesno povezan s podjetjem IP3, ki želi doseči gradnjo približno 40 jedrskih elektrarn po vsej Savdski Arabiji.

Wall Street Journal je v novembru 2018 prvič presenetil z novico o spornem projektu, toda najnovejše poročilo razkriva veliko več podrobnosti, vključno z dejstvom, da Trump za načrtom še vedno stoji in ga aktivno izvaja.

Da bi prodala jedrsko tehnologijo v drugo državo, bi morala administracija ZDA podpisati tako imenovani »123 sporazum«, ki je povezan z ameriškim zakonom o atomski energiji iz leta 1954. Toda Trump je ta zakon v primeru Savdcev - zaobšel.

Flynn je začel pripravljati razvpiti načrt, s katerim bi Savdcem posredovali jedrsko tehnologijo še preden je Trump postal predsednik ZDA. V sedmih dnevih po Trumpovi inavguraciji pa se je Flynn skupaj z več upokojenimi generali iz korporacije »IP3 International« že sestal z Derekom Harveyjem, visokim uradnikom Sveta za nacionalno varnost.

»Že takoj po srečanju je gospod Harvey naročil osebju NSC, da doda informacije o IP3-načrtu za gradnjo 40 jedrskih elektrarn v sveženj obvestil, ki naj bi pripravila predsednika Trumpa za telefonski pogovor s (savdskim) kraljem Salmanom,« pravi poročilo.

Gre za skrivnostni pogovor med Trumpom in savdskim kraljem Salmanom, ki sta mu bila v Ovalni pisarni navzoča le Kushner in Flynn, dne 29. januarja leta 2017. 

V poročilu sicer ni nobene potrditve, da je sam Trump dal zeleno luč za ta projekt.

Zastavlja pa se vprašanje – ali je vse to v nasprotju z zakoni Združenih držav?

»Verjetno je«, odgovarja na to vprašanje Vice News.

Celo če zanemarimo vprašljivo zakonitost naštetega početja, obstajajo tudi etični problemi, opozarja ameriški portal.

Da bi prodala jedrsko tehnologijo v drugo državo, bi morala aktualna administracija ZDA podpisati tako imenovani »123 sporazum«, ki je povezan z ameriškim zakonom o atomski energiji iz leta 1954.

Sporazum vključuje devet določil, ki jih mora kupec izpolniti, vključno z vnaprejšnjim soglasjem, da tehnologije ne bo uporabljal za izdelavo jedrskega orožja.

Vendar poročilo navaja, da je Harvey zanemaril potrebo po podpisu »123 sporazuma« s Savdci in je namesto tega »vztrajal, da je bila odločitev o prenosu jedrske tehnologije v Savdsko Arabijo - že sprejeta.«

Celo če zanemarimo vprašljivo zakonitost naštetega početja, obstajajo tudi etični problemi, opozarja ameriški portal.

Po mnenju žvižgačev, ki so prijavili številne – zgoraj naštete nepravilnosti, so državni uradniki že izrazili zaskrbljenost zaradi vpletenosti Flynna, ki je bil odstranjen iz Trumpove administracije, ker je lagal o svojih stikih z ruskimi operativci.

Ameriška korporacija IP3, ki jo večinoma tvorijo upokojeni generali, pričakuje zajetno plačilo svojih »uslug« zaradi sklepanja tega »posla« s Savdsko Arabijo.

Preden je bil imenovan za svetovalca za nacionalno varnost, je Flynn namreč delal kot svetovalec IP3 - podjetja, ki ga upravljajo upokojeni ameriški generali in zase pravi, da je »globalno podjetje za razvoj trajnostne energetske in varnostne infrastrukture.«

Ni dvoma, da korporacija pričakuje zajetno plačilo svojih »uslug« zaradi sklepanja tega »posla« s Savdsko Arabijo.

Zanimivo je pogledati – kakšna je Kushnerjeva vloga v vsem tem?

Kushnerjeva povezava z opisanim načrtom - in še posebej njegov tesen odnos s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom - prav tako vzbujata sum.

Odbor je še posebej zaskrbljen zaradi Kushnerjeve povezave s korporacijo Westinghouse Electric, proizvajalcem elektrarn, ki je vključena v načrte Trumpove administracije za Savdsko Arabijo.

Westinghouse je hčerinska družba družbe Brookfield Asset Management, ki je investirala v premoženje družine Kushner, ko je bila ta globoko zadolžena.

Savdski princ (desno) je za Trumpovega zeta Jareda Kushnerja (levo) povedal, da je pravi »dragulj v njegovi kolekciji« ...

Celem poslu daje še posebej sumljiv pridih dejstvo, da Trumpu sploh ni potrebno, da bi prosil za odobritev Senata za kakršenkoli dogovor, ki ga sklene s Savdsko Arabijo, saj ima kongres 90 dni časa, da »ubije« vsak sporazum s sprejetjem skupne resolucije, ki bi to zavrnila.

»Če ne bomo potegnili črto na Bližnjem vzhodu, bo to vsesplošna proliferacija,« je povedal Ben Cardin, ki je visoko pozicioniran demokrat v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa.

»Ohraniti moramo standarde o jedrski energiji glede na '123 sporazum.' Preveč je drugih držav, ki bi lahko začele spodbujati vprašanja, ki bi lahko bila v nasprotju z našimi nacionalnimi interesi,« je sklenil demokrat Ben Cardin.

Trumpova administracija je do zdaj molčala o morebitnem dogovoru s Savdci, vendar Pro Publica poroča, da so uradniki začeli s posveti s svetovalci o tem, kako bi se kongres lahko odzval na dogovor, ki daje Savdcem jedrsko gorivo v obogatitev in predelavo.

Medtem ko so bili demokrati glasni v svojem nasprotovanju jedrskemu dogovoru s Savdci, so bili republikanci manj zgovorni.

»To je občutljivo in prefinjeno vprašanje, da bi se nanj odzvali brez podrobnejših informacij,« je povedala Charli Huddleston, predstavnica republikancev v omenjenem odboru.

Zato je za pričakovati, da bo vsak potencialni dogovor z Riadom naletel na precejšen odpor tako demokratov kot javnosti, zlasti v času, ko so odnosi z Savdsko Arabijo zelo napeti po umoru kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija.

Novinar in disident Džamal Hašodži je bil oster kritik diktatorskega režima v Riadu in še posebej zloglasnega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (MbS, kot ga je ljubkovalno poimenoval Trumpov zet Jared Kushner), ki dejansko vlada v kraljestvu in je po prepričanju mnogih – dejanski naročnik brutalnega umora novinarja v savdskem konzulatu v Carigradu 2. oktobra lani.

Bela hiša je, kljub dejstvu, da je tudi Cia ugotovila, da je bil prav bin Salman najverjetneje naročnik krvavega novinarjevega umora, zavrnila obtožbe zoper razvpitega savdskega prestolonaslednika, ki v zadnjih tednih pohajkuje po svetu in se mudi v številnih prestolnicah, od Združenega kraljestva prek Indije in Pakistana do Kitajske, kjer ga voditelji teh držav sprejemajo z vsemi častmi in kot dobrega prijatelja.

V Pakistanu je zloglasni princ, kot poročajo svetovni mediji, pravkar dobil posebno darilo – svoj lastni portret in z zlatom okrašeno avtomatsko puško nemškega proizvajalca Heckler&Koch MP5, ki jo sicer uporabljajo tudi številne policije po svetu.

»Podarjanje orožja MbS-u bo zagotovo sprožilo ogorčenje v času, ko je princ zapleten v kontroverznosti glede smrti savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil ubit v savdskem konzulatu v Istanbulu oktobra lani,« je ocenil CNN.

Vendar pa so Mohameda bin Salmana v Islamabadu kljub temu sprejeli svečano, z 21-timi salvami iz topov in preletom letal vojnega letalstva.

Podpisal je namreč za 20 milijard dolarjev sporazumov, nato pa je že odhitel proti Kitajski, največjemu trgovskemu partnerju Savdske Arabije, ki letno kupi za 46 milijard dolarjev savdskega blaga, večinoma nafte.

Razvpiti savdski princ pa se med potovanji rad pohvali, kako so ga toplo sprejeli drugi državniki po svetu i ob tem seveda pogosto tudi tvita ...

MbS danes že pohajkuje na Kitajskem

Svet so že obšle fotografije veselega savdskega princa, kako razbremenjen skrbi zaradi umora savdskega disidenta in novinarja Hašodžija, zelo sproščeno pozira ob drugih obiskovalcih Velikega kitajskega zidu.

Delite članek