REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pričakovano: Donald Trump se je zlagal o poročilu CIE o umoru Džamala Hašodžija

Pričakovano: Donald Trump se je zlagal o poročilu CIE o umoru Džamala HašodžijaMohamed bin Salman in Donald Trump Vir:Pixell

Jack Reed, demokratski senator v odboru za oborožene sile je predsednika ZDA Donalda Trumpa obtožil, da se je zlagal o poročilu centralne obveščevalne agencije (CIA) o uboju Džamala Hašodžija. 

Trump je namreč v torek dejal, da CIA »ni prišla do sklepa« o vpletenosti kronskega princa Mohameda bin Salmana v zahrbtni umor novinarja in kritika savdske kraljevine. »Imajo določene občutke, toda niso rekli tega – imam poročilo,« je dejal predsednik ZDA.

Ko so senatorja vprašali, ali Donald Trump laže o poročilu, je bil senator jasen:«Da. CIA je prišla do sklepa, da je bil kronski princ neposredno vpleten v uboj Hašodžija.

Ko so senatorja vprašali, ali Donald Trump laže o poročilu, je bil senator jasen:«Da. CIA je prišla do sklepa, da je bil kronski princ neposredno vpleten v uboj Hašodžija. Hašodžija so sicer tesni sodelavci Mohameda bin Salmana, neformalnega voditelja kraljevine ubili v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu, njegovo truplo pa razkosali in raztopili v kislini ter odlili v kanalizacijo.

»Oni so to storili, točno tako, kot je bilo predstavljeno tisku in to je CIA ugotovila z visokim zaupanjem, kar je najvišja stopnja točnosti ki jo uporabljajo,« je dejal Reed.

MBS - Hašodži

»Ti sklepi so utemeljeni na dejstvih, na analizi. Trditev, da niso prišli do sklepa je preprosto neutemeljena. CIA je to jasno povedala,« je opozoril Reed.

Eden od visokih zaposlenih CIE je prejšnji teden za CNN tudi potrdil, da je kronski princ osebno ukazal uboj. Savdska vlada je to zanikala. Vendar neposrednega dokaza tudi CIA seveda nima, to pa je predsedniku ZDA dalo prostor, da zadevo interpretira po svoje.

Zato je te dni dejal, da je Savdska Arabija za ZDA še naprej »močan zaveznik« in da ne ve, če bo »kdorkoli lahko prišel do sklepa, da je kronski princ storil to.« »Toda ne glede na to, ali je to storil ali ne, to odločno zanika. In CIA ne pravi, da je to storil. Pravi, da bi to lahko storil – v tem je velika razlika. Sovražim zločine. In kronski princ jih sovraži še bolj kot jaz,« je dejal Trump in se očitno zlagal o zapisanih sklepih poročila CIE.

Se je pa predsednik ZDA istočasno zahvalil Savdski Arabiji zato, ker »padajo cene nafte.«

»Cene nafte padajo. Odlično! To je kakor veliko znižanje davkov za ZDA in svet. Uživajte!« Sodček je sedaj 54 dolarjev, še pred kratkim je stal 82 dolarjev. Hvala vam, Savdska Arabija, toda gremo še nižje!« je tvitnil Trump.

Da naj znižajo cene nafte, tudi tako da povečajo proizvodnjo, je ameriška administracija od Savdske Arabije zahtevala že v preteklosti. Temu so se nekaj časa upirali.

Toda sedaj Savdska Arabija za zločin svojega kronskega princa očitno že plačuje – z velikim znižanjem cen nafte, ki bo največje dobičke prineslo predvsem ZDA, hkrati pa bo škodilo Rusiji, največji proizvajalki nafte na svetu. Zelo priročno.

Vse kaže, da bo umor Hašodžija na koncu najbolj koristil prav ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek