REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lani Nemčija prodala rekordno število orožja Savdski Arabiji in Turčiji

Lani Nemčija prodala rekordno število orožja Savdski Arabiji in Turčiji

Kljub mednarodnemu in notranjemu nasprotovanju prodaje orožja totalitarnim režimom, je Nemčija v lanskem letu zabeležila rekordno prodajo – Savdski Arabiji in Turčiji, ki sta obe vpleteni v oborožene konflikte na Bližnjem vzhodu. 

Šele novembra lani je nemška vlada prepovedala nadaljnjo prodajo in to po umoru savdskega novinarja Džamala Hašogija v Turčiji. 

Nemška oborožitvena industrija je, s soglasjem vlade, lani Savdski Arabiji prodala za 160 milijonov evrov oborožitve in opreme, kar je za 50 milijonov evrov več kot predlani. 

Nemška oborožitvena industrija je, s soglasjem vlade, lani Savdski Arabiji prodala za 160 milijonov evrov oborožitve in opreme, kar je za 50 milijonov evrov več kot predlani

Savdska Arabija je trenutno na čelu koalicije devetih držav, ki podpirajo jemensko vlado v boju proti houtijskim upornikom, ki jih podpira Iran. Decembra so sprte strani dosegle začasno premirje, ki pa je bilo že večkrat kršeno. 

Poslanka Levice Sevim Dagdelen je obtožila nemško oborožitveno industrijo, da ustvarja »velik dobiček pri kriminalni vojni v Jemnu, kot tudi pri agresivni zunanji politiki Erdogana«. 

Prav tako je Nemčija prodala Turčiji za 202 milijona evrov, večinoma pomorske opreme in oborožitve, kar tudi predstavlja dvig za 62 milijonov evrov v primerjavi z letom 2017.

Turčija je deležna kritike mednarodne skupnosti zaradi onemogočanja opozicije ter vpletenosti v sirsko državljansko vojno, še posebej proti kurdski manjšini. 

Sevim Dagdelen
Sevim Dagdelen | vir: Pixsell

Najnovejši podatki so na dan prišli zahvaljujoč poslanskemu vprašanju nemške Levice v zveznem parlamentu. Poslanka Levice Sevim Dagdelen je obtožila nemško oborožitveno industrijo, da ustvarja »velik dobiček pri kriminalni vojni v Jemnu, kot tudi pri agresivni zunanji politiki Erdogana«. 

Hkrati je pozvala vlado Angele Merkel, da naj naredi vse za preprečitev nadaljnjih prodaj Turčiji in Savdski Arabiji. Decembra je Merklova obljubila, da bo Nemčija sredi leta 2019 zaostrila pogoje za prodajo nemške oborožitve v tujino, poroča DW.
 

Delite članek