REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropa oblikovala sistem za obvod ameriških sankcij proti Iranu - INSTEX

Evropa oblikovala sistem za obvod ameriških sankcij proti Iranu - INSTEX

Tri najbolj pomembne države v Evropi - Združeno kraljestvo, Nemčija in Francija so uradno pričele izvajati trgovinski mehanizem, s katerem bodo lahko izvedle obvod ameriških sankcij proti Iranu.

Teheran je že pozdravil evropsko pobudo, medtem ko je iz Washingtona prišlo opozorilo. 

Evropski posebni plačilni sistem bo omogočil mednarodno poslovanje med evropskimi podjetji in Iranu. 

Evropski posebni plačilni sistem bo tako omogočil mednarodno poslovanje med evropskimi podjetji in Iranu in to kljub ZDA, ki so lansko leto ponovno uvedle gospodarske sankcije proti Iranu. 

Povod za to so bile neuspešna pogajanja glede iranskega jedrskega programa, pri katerem so tri evropske države nasprotovale samovolji predsednika Donalda Trumpa.

Novi plačilni sistem INSTEX (»Instrument in Support of Trade Exchanges« oz. »Inštrument v podporo trgovskim izmenjavam«) bo nadomestil sedanji sistem SWIFT, ki ga uporabljamo vsi pri (mednarodnem) bančnem poslovanju. SWIFT je namreč popustil glede zahtev ZDA in je onemogočil poslovanje z Iranom. 

INSTEX bo sedaj omogočil poslovanje glede nakupa – in to izključno – dobrin humanitarne pomoči – hrano, zdravila in zdravstveno opremo. Zunanji ministri Združenega kraljestva, Nemčije in Francije – Jeremy Hunt, Heiko Maas in Jean-Yves Le Drian, so ob tem dejali: »INSTEX bo podpiral legitimno evropsko trgovanje z Iranom, usmerjeno sprva k sektorjem, najbolj ključnim za iransko prebivalstvo – kot so farmacevtske, zdravstvene naprave in kmetijsko-prehrambni izdelki.« 

Azijsko nogometno prvenstvo, navijačice Irana Vir:Pixsell

Uvedba novega sistema predstavlja tudi najhujšo točko odpora evropskih držav proti ameriški zunanji politiki glede Irana. Evropske države upajo, da bo Iran, zahvaljujoč Instexu, nadaljeval izvajanje dogovora o jedrskem programu, kljub ameriški zapustitvi sporazuma v lanskem maju. 

Instex je bil registriran v Parizu z začetnim kapitalom 3.000 evrov, pri čemer bodo nadzorni svet sestavljali predstavniki vseh treh držav. 

Instex je bil v četrtek uradno registriran v Parizu z začetnim kapitalom 3.000 evrov, pri čemer bodo nadzorni svet sestavljali predstavniki vseh treh držav; predsednik nadzornega sveta bo Britanec. 

V naslednji fazi nameravajo k projektu pripustiti še tretje, ne-evropske države. Sedaj bo Instex primarno na voljo manjšim in srednje velikim podjetjem, ki bodo želela trgovati z Iranom. Sistem iransko-evropskega trgovanja ne bo zaživel, dokler Iran ne bo vzpostavil svojega finančnega sistema. 

Hkrati Instex predstavlja evropski boj proti svetovni prevladi ameriškega dolarja kot poglavitnega sredstva mednarodnega poslovanja, še poroča France24.
 

Komentarji