REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Johnson skriva dokument o posledicah brexita: Britanijo čakajo dvig cen, pomanjkanje hrane in nemiri na ulicah?

Johnson skriva dokument o posledicah brexita: Britanijo čakajo dvig cen, pomanjkanje hrane in nemiri na ulicah?

Približevanje izstopa Velike Britanije iz EU sproža živčne poteze na vseh straneh.

Predsednik britanske vlade Boris Johnson trdi, da bo Veliko Britanijo popeljal iz EU 31. oktobra, »ali pa umrl«.

Medtem ko predsednik britanske vlade Boris Johnson trdi, da bo Veliko Britanijo popeljal iz EU 31. oktobra, »ali pa umrl«, Jeremy Corbyn, vodja opozicije »njenega kraljičinega visočanstva« predlaga nezaupnico Johnsonu in oblikovanje nove vlade narodne enotnosti.

Ker ima Johnson v parlamentu večino, ki jo zagotavlja le en poslanec (za zdaj) je to zelo verjeten scenarij.

Toda Johnsonovi pristaši grozijo, da Johnson celo v tem primeru ne bo odstopil, pač pa bo volitve sklical za 30. ali 31. oktober, morda pa celo na 1. november ali pozneje.

S tem pa bi vsakršno odločanje volivcev postalo precej nesmiselno, saj bi bilo o glavnem vprašanju – ali se državljani sploh strinjajo z »nedogovorjenim« odhodom iz EU - že odločeno brez njihovega sodelovanja.

Toda sedaj so pricurljale še nove podrobnosti o tem, kakšen »brexit« Veliko Britanijo pravzaprav čaka.

Najvišji uslužbenci javne uprave namreč zahtevajo, da Boris Johnson javnosti razkrije za sedaj tajen memurandum, ki razkriva, da Veliko Britanijo v primeru »trdega brexita« čakajo pomanjkanje določenih vrst hrane, dvig cen številnih izdelkov, recesija in celo nemiri na ulicah.

Johnsonovi pristaši grozijo, da Johnson celo v primeru izglasovane nezaupnice ne bo odstopil, pač pa bo volitve sklical za 30.ali 31. oktober, morda pa celo na 1. november ali pozneje.

Gre za 14 strani dolg dokument.

Nekdanji vodja civilne uprave, lord Kerslake, je dejal, da bi bilo potrebno to opozorilo sedaj objaviti v celoti, saj bi se država, ki se usmerja v odhod brez dogovora z EU morala zavedati posledic.

 »Zame je zelo neprijetno spoznanje, da najvišji politiki pred javnostjo in vsemi nami prikrivajo posledice nečesa tako hudega.

Ta opozorila vključujejo tudi ocene,  da lahko pride do »nemirov« in »izgredov na ulicah«.  

Mark Sedwill, najvišji britanski državni uslužbenec, je namreč ministrom že marca poslal poseben dokument, v katerem jih je opozoril, kaj bo doletelo Veliko Britanijo v primeru nedogovorjenega izhoda iz EU.

Zagovorniki in nasprotniki brexita pred britanskim parlamentom

Cene hrane naj bi porasle za najmanj okoli 10 odstotkov, sledil pa naj bi tudi »finančni zlom.«

»Mislim, da bi bilo v teh izrednih okoliščinah, v katerih se nahajamo, potrebno sprejeti nasvet, da se dokument objavi in da bi predsednik vlade moral dati dovoljenje, da se objavi,« je dejal Kerslake.

Nekateri deli dokumenta, ki so že prišli do tiska opisujejo tudi težave podjetij, da pridobijo kredite, množično zapiranje podjetij, padec vrednosti funta in ogroženo nacionalno varnost.

Dokument opisuje tudi težave podjetij, da pridobijo kredite, množično zapiranje podjetij, padec vrednosti funta in ogroženo nacionalno varnost.

Po oceni uradnikov država nima več dovolj časa, da bi se lahko pripravila na izstop iz EU brez dogovora.

Lord Kerslake je tudi potrdil, da so v pogovorih med predstavniki osredjih oblasti Velike Britanije in lokalnimi oblastmi večkrat razpravljali o »izgredih« na ulicah in to »skoraj tedensko.«

Zelo pa so zaskrbljeni tudi zaradi nameravane reforme uradniškega sektorja s strani Johnsonovega radikalnega zagovornika brexita in svetovalca Dominica Cummingsa.

»V času, ko je vlada tako zelo odvisna od delovanja uradništva, bi bilo katastrofalno začeti z reorganizacijo, ki bi odvrnila pozornost od nalog in to na podlagi napačnih ocen o delovanju administracije,« opozarja lord Kerslake.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek