REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdna interpelacija proti Karlu Erjavcu: obtožbe javne, razbremenilna pričanja pa državna skrivnost

Absurdna interpelacija proti Karlu Erjavcu: obtožbe javne, razbremenilna pričanja pa državna skrivnostKarel Erjavec in Žan Mahnič, burja v kozarcu vode

Vse kaže, da bo obrambni minister Karel Erjavec brez posebnih težav preživel interpelacijo, ki se je izkazala za SDS-ovo »burjo v kozarcu vode,« utemeljeno na absurdno neutemeljenih interpretacijah zakonodaje ter netočnih navedbah.

Tudi iz besed samega Žana Mahniča, podpredsednika Knovsa je očitno, da ne verjame, da bi lahko zrušil Karla Erjavca in to kljub zadnjim napetostim med Levico in strankami vladne koalicije. Ob tem je že zjutraj Karel Erjavec dobil podporo vseh petih koalicijskih strank.

Kot je za medije pojasnil po srečanju, mu je vseh pet poslanskih skupin zatrdilo, da ima njihovo podporo.

Kot je za medije pojasnil po srečanju, mu je vseh pet poslanskih skupin zatrdilo, da ima njihovo podporo.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je sicer opravila pogovor z načelnico Generalštaba SV Alenko Ermenc in direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, kjer se je izkazalo, da so očitki na račun obrambnega ministra neutemeljeni.

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič sicer še zmeraj trdi, da so se potrdili njihovi sklepi o tem, da je OVS delovala nezakonito. Toda njegova interpretacija temelji na neverodostojni interpretaciji zakonodaje.

Po Mahničevih besedah je bistveno, da je načelnica povedala, da pred 3. aprilom, ko je Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo opravljala pogovore na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV), ni podala kazenske ovadbe.

S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imela podlage za uporabo policijskih pooblastil, je pojasnil Mahnič, Matijevič pa je na zaslišanju vztrajal pri svojih izjavah, da je OVS delovala zakonito.

Pripadniki OVS torej za to, da zbirajo obvestila, ne potrebujejo prav nobene 'kazenske ovadbe', kar pomeni, da je prvi del očitkov Erjavcu neutemeljen.

Na ministrstvu za obrambo glede tega pojasnjujejo, da v konkretnem primeru ni šlo za preiskovanje kaznivih dejanj, o čemer so bili udeleženci ob zbiranju obvestil predhodno seznanjeni.

To pa je ena od nalog, ki jo vojaški obveščevalni službi pripisuje zakon o obrambi, iz katerega izhaja tudi pooblastilo za uporabo policijskih pooblastil. Na podlagi 2. odstavka 34. člena zakona o obrambi imajo namreč pooblaščene uradne osebe OVS policijska pooblastila tudi za preprečevanje kaznivih dejanj v ministrstvu in Slovenski vojski, poudarjajo na ministrstvu.

Ob tem so navedli še, da delavci OVS, pooblaščeni za opravljanje varnostnih nalog, »kontinuirano izvajajo aktivnosti, katerih namen je preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest ter obrambnega sistema.«

Ministrstvo za obrambo

Pripadniki OVS torej za to, da zbirajo obvestila, ne potrebujejo prav nobene »kazenske ovadbe«, kar pomeni, da je prvi del očitkov na delo Erjavca - neutemeljen.

Podobno velja za očitke, češ da je Erjavec odobril streljanje z minometi, nato pa to kot »prekršek« obesil takratnemu poveljniku sil Mihi Škerbincu. Glede Mahničevih navedb o dokumentu, s katerim naj bi napisal pooblastilo za podpis načrta vaj slovenske in ameriške vojske, v njem po Erjavčevih besedah ni ničesar o streljanju na Počku.

V enem od aneksov je zgolj navedeno, da bodo Američani imeli s seboj tudi 120-milimetrski kaliber. »Ampak to ne pomeni, da bodo streljali na vaji, za katero je vlada jasno povedala, da ne bo streljanja s kalibri nad 60 milimetrov,« je dodal.

Zapisnik zaslišanja Škerbinca na Knovsu je bil hitro razglašen za javnega, zaslišanja Ermenčeve in Matijeviča pa sta še vedno prekrita s tančico 'državne skrivnosti'.

Po njegovih besedah tudi ni res, da Miha Škerbinc o tem ne bi ničesar vedel.

Kot je pojasnil, so imeli novembra lani kolegij, na katerem je sodeloval tudi Škerbinc in na katerem so se dogovorili, da nočnega streljanja s težkimi kalibri ne bo.

Minomet

Ministrove trditve, da bodo ameriški vojaki imeli pri sebi 120-milimetrski minomet, ne bodo pa ga uporabili, pa je Mahnič označil za sprenevedanje, toda očitno je, da trditev, da naj bi minister neutemeljeno napadel Škerbinca ni uspel dokazati.

Zapisnik zaslišanja dveh oseb, katerih pričanje je Erjavca očitno razbremenilo krivde, bo morda javen šele veliko za tem, ko bod poslanci že presodili o usodi Erjavca.

Pri tem je prav tako zanimivo, da je bil zapisnik zaslišanja Škerbinca hitro razglašen za javnega, zaslišanja Ermenčeve in Matijeviča pa sta še vedno prekrita s tančico »državne skrivnosti«. Kot je dejal Mahnič, so tudi ob Škerbinčevem zaslišanju potrebovali dva dni, da najprej pripravijo zapisnik.

Z drugimi besedami – zapisnik zaslišanja dveh oseb, katerih pričanje je Erjavca očitno razbremenilo krivde bo morda javen šele veliko za tem, ko bodo poslanci že presodili o usodi Erjavca, obtožbe zoper njega pa so - javne že sedaj.

Toliko o »pravičnosti« v režiji opozicijskih strank.  

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek