REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Džihadisti vztrajajo: Islamska država ima novo provinco v Indiji

Džihadisti vztrajajo: Islamska država ima novo provinco v IndijiNeveste džihadistov so dejavne tudi v bojih ... Zdaj je na vrsti - Indija? Vir: Twitter

Teroristična organizacija, t. i. Islamska država (IS) je sporočila, da je v Indiji razglasila svojo “provinco” po konfliktu džihadistov z varnostnimi silami na območju Kašmirja. V srditih spopadih je izgubil življenje en radikaliziran islamist, je sporočila tiskovna agencija IS, Amaq.

Amaq trdi, da je IS ustanovila novo pokrajino, ki jo je poimenovala Wilayah of Hind, in da so “borci Islamske države” zadala hud udarec indijski vojski v kraju Amshipora v kašmirskem okrožju Shopian.

Džihadisti

“Ustanovitev ‘province’ v regiji, v kateri ni ničesar podobnega, kjer IS nima ničesar, kar bi pričalo o njeni domnevni vladavini, je absurdno, vendar je hkrati ne smemo zlahka odpisati,” je poudarila Rita Katz, direktorica ameriške obveščevalne skupine SITE, ki na spletu spremlja islamske skrajneže po svetu.

IS namreč tudi Turčijo, Centralno Afriko in Hindustan razglaša za svoje pokrajine ali province.

Opozorila je, da se opisani “incident” v Indiji morda niti ne zdi tako pomemben, toda za džihadiste v teh ranljivih regijah je to lahko začetek prizadevanj za izgradnjo novega kalifata po propadu predhodnega, ki so ga ustanovili na Bližnjem vzhodu. Tudi kadar so objavljene slike pripadnikov Islamske države pa jih ni mogoče prepoznati, ker imajo obraze seveda prekrite.

IS je po porazu v Iraku in Siriji povečala hitre oborožene akcije in samomorilske napade.

IS je po porazu v Iraku in Siriji povečala hitre oborožene akcije in samomorilske napade. Med drugim je prevzela odgovornost za velikonočne napade v Šrilanki, v katerih je umrlo najmanj 253 ljudi, med njimi 45 otrok.

Tarče napadov v Šrilanki so bile katoliške cerkve in luksuzni hoteli, v katerih so bivali večinoma turisti iz zahodnih držav.

Amaqova novica se sicer ujema z izjavo indijske policije konec tedna, da je bil v spopadih v Shopianu ubit borec islamistične skupine Ishfaq Ahmad Sofi.

Analitiki opozarjajo na pomen pojavljanja voditelja IS Abu Bakr al-Baghdadija na video posnetku, kar naj bi vendarle dokazovalo, da se je IS preoblikovala iz kalifata, (ki si prizadeva za nadzor ozemlja) v "odporniško gibanje."

Cilj sporočila IS o vzpostavitvi nove pokrajine v Indiji pa naj bi bil le okrepiti sloves te skrajne sunitske skupine, ki je v Iraku in Siriji doživela poraz in bila naposled pregnana iz samooklicanega kalifata, kjer je v daljšem časovnem obdobju že nadzirala ogromno ozemlja ...

Jedrski sili, Indija in Pakistan, sta se zaradi Kašmirja vojskovali v dveh vojnah in prišli sta na rob tretje v začetku leta, po samomorilskem napadu pakistanske militantne skupine, ki je ubila 40 indijskih vojakov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek