REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Se spomnite najstnic iz Bosne, ki sta zbežali v Sirijo in džihadistom rodili otroke? To še zdaleč ni vse …

Se spomnite najstnic iz Bosne, ki sta zbežali v Sirijo in džihadistom rodili otroke? To še zdaleč ni vse …Sabina Selimović in Samra Kešinović, vir: Interpol

15-letna Sabina Selimović in 16-letna Samra Kešinović sta bili mladoletni, ko sta 10. aprila leta 2014 zapustili dom staršev na Dunaju in se z letalom, s ponarejenimi potnimi listinami pretihotapili iz Avstrije, da bi se pridružili džihadistom islamskega kalifata v Siriji.

Šli sta na sirsko bojišče, da bi se borili za islam.

Kot je v pismu zapisala ena od njiju, sta šli na sirsko bojišče, da bi se borili za islam.

Ob tem je napisala, da upa, da se bo ponovno srečala s svojima staršema v - raju.

Starši deklet, bosanski begunci, ki so med vojno v BiH prišli v Avstrijo, kjer so našli varno zatočišče, so sprva trdili, da teh sporočil niso napisale njihove hčere.

Dekleti sta začeli pogosto hoditi v lokalno mošejo, ki jo je vodil radikalni islamski pridigar z Dunaja.

Toda prav tako so povedali, da so pa res opazili, da sta dekleti začeli pogosto hoditi v lokalno mošejo, ki jo je vodil radikalni islamski pridigar iz Dunaja.

V nasprotju s trditvami neke Britanke, ki je prav tako končala v t. i. Islamski državi (ISIS), sta obe dekleti, ki sta medtem postali polnoletni, še dan danes živi, piše zagrebški Jutarnji list.

Časnik se sklicuje na poročanje avstrijskih medijev, ki na podlagi najnovejših dognanj, opozarjajo, da sta dekleti redno komunicirali s svojimi prijateljicami na Dunaju preko aplikacije WhatsApp in drugih podobnih komunikacijskih kanalov.

Varnostne službe so v prisluhih prestregle te pogovore in tako izvedele, da sta (takratni) najstnici že leta 2015 izrazile željo po vrnitvi domov, k staršem, v prestolnico Avstrije.

Že takrat sta s svojo zgodbo polnili stolpce svetovnih medijev.

Z izjavami kot »Tukaj je krasno, imamo kečap in nutello!«, sta bili reklama in vaba drugim muslimanskim dekletom, da zbežijo od doma v kremplje kalifata.

Noseči sta po eni strani zatrjevali, da je bil džihad napaka, ter da po klavrni izkušnji hrepenita, da se čim prej vrneta v zavetje doma na Avstrijskem, po drugi strani pa je vsaj ena od njih s svojim navdušenjem in izjavami, ki jih je pošiljala v svet, kot na primer »Tukaj je krasno, imamo kečap in nutello!«, služila t. i. Islamski državi kot reklama (Poster Girl) in vaba za druge, nič hudega sluteče mladenke po svetu, opite z radikalno ideologijo islama, da naj se opogumijo in tudi same pridružijo kalifatu.

Med svojim bivanjem v kalifatu sta obe rodili več otrok, a po najnovejših informacijah sta trenutno v begunskem taborišču pri Idlibu v bližini sirsko-kurdske meje in se želita skupaj s svojimi otroki vrniti na Dunaj.

Ena izmed dveh deklet pa naj bi se aktivno udeležila džihadistične vojne.

Ena izmed dveh deklet pa naj bi se aktivno udeležila džihadske vojne.

S stališča zakonodaje, imata obe dekleti avstrijsko državljanstvo in zato imata skupaj s svojimi otroki pravico do vrnitve v Avstrijo, vendar bi o tem moralo zadnjo besedo povedati državno tožilstvo.

Avstrijsko ministrstvo za zunanje zadeve želi ženskam in otrokom iz t. i. Islamske države omogočiti vrnitev v domovino, vendar bi ta postopek lahko zavrl policijski minister Herbert Kickl, poudarjajo avstrijski mediji.

Res je tudi, da pogovori z žrtvami, ki so končale v krempljih t. i. Islamske države razkrivajo, da so ženske v terorističnih organizacijah ob nalogi, da »džihadistom rojevajo otroke,« hkrati dejavno podpirale terorizem, nekatere tudi nasilno - z orožjem v roki.

Avstrijski mediji pravijo, da ni znana natančna lokacija, na kateri bi se naj nahajali Sabina in Samra v tem trenutku, vendar izpostavljajo dejstvo, da skorajda ni možnosti, da bi se dekleti na Dunaju, glede na njuno opravo z novejših fotografij, pojavili - neopaženi.

Zgodba Sabine in Samre je skoraj na las podobna usodi 19-letne britanske državljanke Shamime Begum, ki je pred kratkim v begunskem taborišču rodila sina in se je obrnila na londonske medije z željo, da bi se vrnila v Britanijo.

Njen apel je v njeni domovini sprožil številne razprave o tem, ali naj se ji dovoli vrnitev v Združeno kraljestvo.

Na njeno pretresljivo pričevanje o obdobju, ki ga je preživela v ISIS in prošnjo, da ji dovolijo vrniti se v matično domovino, Veliko Britanijo, so se sprva odzvali domači mediji, ki so ji, kot na primer londonski Guardian, pritrdili oziroma izrazili mnenje, da se ji mora dopustiti vrnitev domov, nato pa naj se sooči s posledicami svojih dejanj.

Razvnela se je burna razprava, tako v medijih kot na družbenih omrežjih.

V Združenem kraljestvu pa se hkrati vrstijo tudi pozivi, da se njej in drugim britanskim državljanom, ki so se prostovoljno pridružili teroristični organizaciji, prepove vrnitev nazaj v domovino, oz. da naj bodo takoj po vrnitvi aretirani in poslani v zapor.

Uradni London je naposled njeno prošnjo za vrnitev domov zavrnil, z izgovorom, da punca že ima tudi državljanstvo Bangladeša, kar je nato zanikal tako Bangladeš kot sama Shamima.

Naposled se je odzval tudi britanski notranji minister Ben Wallace. Wallace je sicer poudaril, da ima vsak državljan pravico vrniti se nazaj v svojo domovino, toda v isti sapi je opozoril, da jim ob vrnitvi v Združeno kraljestvo ne bo z rožicami postlano, ker jim grozi ovadba in zaporna kazen v primeru, če se jim dokaže, da so bili soudeleženi v kaznivih dejanjih.

Uradni London je naposled Shamimino prošnjo za vrnitev domov zavrnil, z izgovorom, da dekle »že ima tudi državljanstvo Bangladeša«, kar je nato zanikal tako Bangladeš kot sama Shamima.

Državljanstvo Bangladeša bi zaradi staršev sicer lahko pridobila, rok izteče čez dve leti, toda za to mora sama zaprositi. Z Bangladešem pa je ne povezuje nič, ne zna niti jezika, zato tega ne želi narediti.

To pa pomeni, da bi v primeru odvzema britanskega državljanstva postala apatrid, oseba brez državljanstva. Toda Velika Britanija ima mednarodno obveznost, da takšnih ukrepov ne sprejema. Zato bi bil odvzem državljanstva Shamimi Begum najverjetneje nezakonit.

Njena družina je že napovedala, da se bo borila za njeno pravico, da se sme vrniti domov.

Sporna odločitev je naletela na burne odzive, češ da je »najhujšim zločincem - posiljevalcem, pedofilom, serijskim morilcem in drugim tudi najhujšim kriminalcem dovoljeno ostati v domovini in tam odslužiti dosojeno kazen po tem, ko prestanejo sojenje, ampak isto pravico odrekajo dekletu, ki jo je s 15 leti poročila skrajno manipulativna, sociopatska teroristična organizacija, ki jo je uspela prepričati, da zapusti varnost svojega doma in se pridruži kultu smrti v vojnem območju.«

Svetovni mediji pa poročajo tudi o novi aferi v Združenem kraljestvu - razkrilo se je namreč, da strelišče Wallasey v Liverpoolu ugovarja kritikam in na vse kriplje brani uporabo fotografije Shamime Begum kot tarče za sterlske vaje uporabnikov kluba in to zaradi »rekordnega števila (tovrstnih) prošenj« svojih članov, poroča britanski BBC.

Guardian piše, da lastniki razvpitega strelišča to potezo zagovarjajo, češ »da to ljudem dopušča, da se udeležijo lahkotne zabave, ki na plano zbeza otroka, ki tiči v vsem nam.«

Poslanka laburistov Angela Eagle se je odzvala na škandal z besedami, da take sprevržene zabave ne odobrava in se ji zdi zavržno, da se obraz ljudi uporablja kot tarča v strelskih igricah.

Na svetovnem spletu in družbenih omrežjih se vrstijo zahteve, da bi se takšna praksa morala čimprej prepovedati.

Delite članek