REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedski poslanec: »Postali smo, kar je bila Argentina za naciste, neveste džihadistov pa naj strohnijo tam, kjer so«

Švedski poslanec: »Postali smo, kar je bila Argentina za naciste, neveste džihadistov pa naj strohnijo tam, kjer so«Bali, džihadisti

Švedska je postala raj za džihadiste, kot je bila Argentina za naciste po drugi svetovni vojni, je prepričan poslanec švedske konservativne Zmerne stranke Hanif Bali.

Bali je kritiziral tudi pasiven odnos švedskih oblasti do ekstremizma in blago zakonodajo, ki teroristom omogoča, da ostanejo nekaznovani.

Bali je med televizijsko razpravo na temo vrnitve ujetih džihadistov švedskega rodu iz bojišč v Siriji na Švedsko izpostavil, da bi se morali švedski politiki opravičiti sorojakom, švedskim državljanom, ker pred nekaj leti niso sprejeli zakona o boju proti terorizmu, sedaj pa je po toči zvoniti prepozno.

»Švedska je postala tisto, kar je bila Argentina za naciste. Šele po drugi svetovni vojni je bil retroaktivno sprejet zakon, ki je omogočil, da so bili nacisti naposled obsojeni. Če bi bila sedanja švedska vlada takrat na oblasti, ne bi bil obsojen noben nacist,« je kritičen Bali.

Po drugi svetovni vojni so mnogi nacisti namreč pobegnili v Latinsko Ameriko, kjer so našli varno zatočišče pred pregonom zaradi storjenih zločinov. Med njimi so bili denimo tudi zloglasni doktor smrti Josef Mengele, Adolf Eichmann, in poveljnik koncentracijskega taborišča Franz Stangl.

Ko pa gre za neveste in vdove džihadistov, ki so že prej šle v Sirijo in se zdaj želijo vrniti na Švedsko, je Bali dejal, da bi jih morali pustiti, da naj »strohnijo tam, kjer so.«

Argentina je tako postala ena od največjih nacističnih pribežališč.

Bali je kritiziral tudi pasiven odnos švedskih oblasti do ekstremizma in blago zakonodajo, ki teroristom omogoča, da ostanejo nekaznovani, poroča Toronto Sun.

Švedski poslanec je zabrusil tiskovnemu predstavniku Stranke zelenih Rasmusu Lingu, katerega stranka je bila v času migracijske krize del takratne švedske vlade, da džihadisti brez težav potujejo sem ter tja že več let, oblasti pa niso storile ničesar, da to preprečijo ali sankcionirajo …

Bali pravi, da je naravnost žaljivo, da obstajajo tako ljudje, katerih starše so ubili džihadisti, kot tudi ljudje v begunskih taboriščih, vsi potrebni pomoči, toda oblast namesto njim, raje pomaga in skrbi za pravice teroristov.

31-letni švedski politik kurdskih korenin, rojen leta 1987 v Iranu. je ob vsem tem poudaril, da bi morali džihadistom čim bolj otežiti vrnitev v Švedsko in zatrdil, da se ti nimajo več pravice opredeljevati za Švede.

Ko pa gre za neveste in vdove džihadistov, ki so že prej šle v Sirijo in se zdaj želijo vrniti na Švedsko, je Bali dejal, da bi jih morali pustiti, da naj »strohnijo tam, kjer so.«

Bali je postal zanimiv za svetovne medije kot protiimigrantski imigrantski politik, piše britanski BBC.

Sebe sicer vidi kot gladiatorja, ki si upa na glas povedati tisto, kar si drugi mislijo. In po svojih eksplozivnih, celo nestrpnih izjavah – čaka da se razvname razprava.

Po drugi strani je Rasmus Ling pravo nasprotje, ker se je - kot večina Švedov -, razveselil, ko je 159 držav konec leta 2018 sprejelo nov svetovni okvir OZN, ki se tiče migracij »Global compact for migration«, v katerega je bila vključena tudi Švedska.

»Cilj novega načrta je, da bi na primer ljudje, ki bežijo pred vojno ali nestrpnostjo doma, sezonski delavci in vsi tisti, ki so bili izpostavljeni trgovini z ljudmi, dobili boljšo podporo in zaščito,« razlaga Lingu na svojem Instagram profilu.

Dodaja, da je zadovoljen, ker »bolj kot kdaj koli prej v podobnih situacijah, ta okvir podpira večina držav sveta, toda hkrati je preveč drugih držav, ki jih vodijo nacionalistične vlade.«

Borci t. i. Islamske države in njihove soproge, mnogi bi se želeli vrniti iz Sirije domov, v Evropo, Severno Ameriko ...

Na Švedskem se sicer soočajo s težko dilemo, ker se okoli 150 teroristov t. i. Islamske države, ki jih švedski mediji imenujejo »tuji borci«, skupaj s približno 50 člani njihovih družin, še vedno nahajajo v Siriji. Mnogi od njih se želijo vrniti domov.

Podobni dvomi obhajajo tudi Kanadčane, o čemer priča videoposnetek, spodaj.

Delite članek