REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trajna »mikro agresija«: zakaj morajo tudi Avstrijke nositi muslimanske naglavne rute - hidžabe?

Trajna »mikro agresija«: zakaj morajo tudi Avstrijke nositi muslimanske naglavne rute - hidžabe?Protest muslimanskih žensk zaradi zakona, ki je prepovedal zakrivanje obraza

Po besedah ​​dr. Marcusa Franza, nekdanjega poslanca v Zveznem svetu, v glavnem mestu Avstrije obstajajo t. i. »problematične cone,« kjer so se domača dekleta prisiljena »pokrivati« z naglavnimi rutami muslimanskih žensk, da bi na ta način prikrile, da so - Avstrijke.

Obleči nase tradicionalna oblačila muslimank, je namreč za Avstrijke v nekaterih delih Dunaja menda edini zanesljiv način, da varno prečkajo sosesko.

Družba sodobnih avstrijskih žensk ...

Nekdanji član avstrijskega Zveznega sveta, ki je po poklicu zdravnik, je v intervjuju za lokalno televizijo oe24.TV dejal, da je seznanjen s hudo zadrego in zaskrbljenostjo staršev v dunajskih »problematičnih območjih,« in opozoril, da obupani očetje dajejo svojim hčeram naglavne rute - hidžabe, da si jih nadenejo, tako kot jih nosijo muslimanske ženske, da ne bi izgledale kot Avstrijke in tako ne bi izstopale v družbi.

Vse to avstrijski očetje počnejo le iz enega samega razloga –, da bi hčerke zaščitili pred nadlegovanji okolice.

Navodilo - kako si napraviti naglavno ruto

Opisal je izkušnjo svojih znancev, ki živijo v 15. okrožju avstrijske prestolnice in ob tem izpostavil problematiko »trajne mikro agresije« značilne za območja, kjer je veliko tujih migrantov.

 »Trajna mikro agresija« je značilna za območja, kjer je veliko tujih migrantov.

Poudaril je, da se tam dekleta oblačijo drugače, kot so navajene njihove vrstnice v drugih delih Avstrije, in to zaradi »nezdravega, agresivnega odnosa,« ki so mu izpostavljene.

»Dekleta, tako mlade ženske kot tudi starejše ženske, se preprosto bojijo. To lahko zelo nazorno vidite, ko delate v družbeno angažiranem poklicu - tako kot jaz. Vsak lahko zazna preprosto razliko med tistimi, ki so novi, in tistimi, ki že dolgo živijo med nami,« je dejal dr. Franz.

Evropa se sicer že od leta 2015 sooča z migrantsko krizo, saj se zaradi številnih beguncev, ki prihajajo iz držav, ki so jih prizadeli konflikti, opaža korelacija z višanjem stopnje kriminala.

Po drugih raziskavah med migranti ni nič več kriminalcev kot v ostalih družbenih skupinah ali pa je ta odstotek celo manjši.

Zato oblasti razcvet kriminalitete vse bolj povezujejo z drastičnim prilivom migrantov po vsej celini, zlasti v Nemčiji, Franciji, Belgiji in celo v sorazmerno premožni Avstriji.

Glede na poročila o kriminalu in varnosti, ki ga je pripravilo ministrstvo za zunanje zadeve Združenih držav Amerike, je Avstrija tarča predvsem tujih kriminalcev, pri čemer 64 odstotkov kaznivih dejanj, povezanih z drogami, izvajajo kriminalci, ki so rojeni v tujini.

Vendar pa ti podatki niso edini zveličavni - po nekaterih drugih raziskavah med migranti ni nič več kriminalcev kot v ostalih družbenih skupinah ali pa je ta odstotek celo manjši.

Razprava se je v Avstriji razvnela še zlasti po brutalnem umoru 16-letnega dekleta v mestu Steyr.

Razprava o omenjeni temi se je sicer v Avstriji razplamtela še zlasti po brutalnem umoru 16-letnega dekleta v avstrijskem mestu Steyr. Glavni osumljenec v primeru njenega umora je prosilec za azil Saber Akhondzada, ki mu je bil zavrnjen azil, vendar mu je bilo dovoljeno, da ostane v državi, saj ga iščejo v domovini (Afganistanu) zaradi obtožbe za umor, Avstrija pa ne deportira ljudi, ki so soočeni s smrtno kaznijo v drugi državi.

Toda po pričevanju žrtvine družine, je imela njihova hči ponavljajoče se prepire z Akhondzado, ki je bil zelo posesiven in se je nasilno odzval, ko se je njegovo dekle pogovarjalo z drugimi moškimi, zato jo je poskušal ustrahovati.

Hidžab in čador: za in proti. Zakon dovoljuje maske in pokrivanje obraza zaradi zdravstvenih potreb, prepoveduje pa burke ali nikabe (desno zgoraj).

Podobne težave imajo tudi v sosednji Nemčiji. Marca lani je namreč ravnatelj ene od šol v Nemčiji, v Frankfurtu, staršema dekleta, ki so jo vrstniki nadlegovali zaradi svetlih las in zato, ker se je deklarirala kot kristjanka, svetoval, da naj si hčerka pokrije glavo z naglavno ruto.

Leta 2016 je bil v Nemčiji objavljen tudi 18-sekundni video, financiran s strani OZN, ki je Nemkam priporočal, da naj tudi one nosijo naglavne rute, da bi s tem »pokazale strpnost.«

»Vaši hčerki ni potrebno reči, da je Nemka. In razen tega ji lahko daste tudi ruto,« je dejal ravnatelj, to pa je sprožilo val ogorčenja tudi v Nemčiji. Starša sta na koncu svojo hčerko prepisala na drugo šolo.

Leta 2016 je bil v Nemčiji objavljen tudi 18-sekundni video, financiran s strani OZN, ki je Nemkam priporočal, da naj tudi one nosijo naglavne rute, da bi s tem »pokazale strpnost.«

Tako je tudi budnica dr. Franza glede tehtnega vprašanja ravnanja s »prišleki« iz Azije in Afrike razburila domačo javnost in odprla številna vprašanja, predvsem, ko je opozoril, da so nekatere dunajske soseske zaradi neomejene islamizacije nevarne do te mere, da morata hčeri njegovega prijatelja ponoči nositi islamsko pokrivalo, da ju ne bi prepoznali kot Avstrijki, ter da se tudi avstrijski moški ne upajo več prosto gibati zunaj ob poznih večernih in nočnih urah.

O nekoliko drugačnih težavah pa poročajo iz Združenega kraljestva.

Muslimanska šola v Birminghamu v Angliji še vedno nekaznovano favorizira spolno segregacijo, tako da je dekletom zabičano, da ne smejo jesti, dokler svojega obroka ne dokončajo fanti

Muslimanska šola v Birminghamu v Angliji namreč še vedno favorizira spolno segregacijo, tako da je dekletom zabičano, da ne smejo jesti, dokler svojega obroka ne dokončajo njihovi moški vrstniki, so razkrili šolski inšpektorji britanskim poslancem.

Šola Al-Hijrah je dobila sodno odredbo, da konča nezakonito prakso s strani pritožbenega sodišča že leta 2017. Vendar pa je Luke Tryl, direktor korporativne strategije Ofsted, vladnega organa zadolženega za izvajanje šolskih pregledov, ugotovil, da šola v West Midlandsu še vedno krši pravila in uveljavlja spolno segregacijo.

Tryl je tudi parlamentarnemu Odboru za ženske in enakost dejal, da omenjena šola še naprej poučuje dijake iz »zelo diskriminatornih besedil ..., ki spodbujajo nasilje nad ženskami.«

Vladni organ, ki nadzira izobraževanje je leta 2018 poročal, da so britanske vrednote »aktivno spodkopavali« islamski skrajneži, ki uporabljajo šole kot sredstvo za »indoktrinacijo zlahka vodljivih mladostnikov.«

Delite članek