REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Džihadisti bežijo iz obroča, preoblečeni v ženske

Džihadisti bežijo iz obroča, preoblečeni v ženskeDžihadisti pod krinko ženskih oblačil, vir: Daily Star

Džihadisti t. i. Islamske države se vedno bolj zatekajo k vedno novim ukrepom iz obupa, da bi si rešili golo kožo z bojišč v Siriji.

Kot poročajo britanski časniki, je v zadnjem času med džihadisti postala priljubljena praksa preoblačenja v ženske burke ali čadorje ob uporabi naglavnega pokrivala (nikaba ali hidžaba) muslimank, da bi se s to zvijačo nato izvili iz obroča kurdskih borcev na jugovzhodu Sirije, je opozoril neimenovani poveljnik kurdskih Ljudskih zaščitnih enot (YPG).

Spomnimo, nikab je tančica za obraz, ki prekrije celoten obraz, razen oči. Nosi se v paru z naglavno ruto.

Burka je najkonservativnejša od vseh islamskih tančic. Gre za enodelno oblačilo, ki prekrije celotno telo in obraz, na predelu oči pa ima pogosto mrežasto tkanino. Mreža omogoča ženski, da gleda, vendar njenega obraza ni mogoče videti, še manj pa prepoznati.

Beseda hidžab pa opisuje dejanje pokrivanja nasploh, vendar se pogosto uporablja kot ime za naglavno ruto, ki jo nosijo muslimanske ženske. Hidžab ima mnogo različnih stilov in barv, po navadi pa pokriva glavo in vrat, obraz pa pušča odkrit.

Burka je najkonservativnejša od vseh islamskih tančic. Gre za enodelno muslimansko žensko oblačilo, ki prekrije celotno telo od glave do tal ter obraz, na predelu oči pa ima pogosto mrežasto tkanino.

Mreža omogoča ženski, da gleda, vendar njenega obraza ni mogoče videti, še manj pa prepoznati.

Čador je enodelno ogrinjalo, ki pokriva žensko od glave do prstov na nogah, odkrite so lahko le roke in obraz. Muslimanke pod njim lahko nosijo še nikab, s katerim si ženska povsem zakrije še obraz.

Džihadistom niso pomagala niti ženska oblačila ...

Danes še posebej burka in nikab ženske dobesedno razčlovečita. Ženskam v muslimanskem svetu, kjer so podvržene surovim lokalnim običajem in zakonodaji namreč tudi ni dopuščeno odločati o oblačilih in ne o življenjsko pomembnih odločitvah (kot je izbira partnerja), pa tudi vsakdanjih in v zahodnem svetu samoumnevnih (kot je volilna pravica ali samostojno upravljanje avta).

Predvsem sta nikab in burka praviloma simbola spolne represije, zatiranja žensk in religijskega konservatizma, ki so vsiljeni muslimankam, kljub dejstvu, da ne izvirata neposredno iz islama.

Toda muslimanskim moškim, ki so se bojevali za t. i. Islamsko državo, je ta, ženskam v muslimanskem svetu vsiljena »praksa prekrivanja« obraza, zdaj še kako prav prišla tudi za reševanje lastnih življenj.

Džihadisti
Borci ISIS, nekoč

Omenjeni poveljnik kurdske YPG je za britanski Daily Star namreč razkril, da džihadistom uspeva pobegniti v ženskih oblačilih, ker YPG do zdaj pač ni zahteval od žensk, da dvigujejo tradicionalno pokrivalo za glavo in - pokažejo obraz.

Džihadistom je uspevalo pobegniti v ženskih oblačilih, ker YPG pač ni zahteval od žensk, da dvignejo hidžab in kažejo obraz.

»Karkoli si mislite, džihadisti to počnejo, se napravijo v žensko. Zdaj je na nekdanji fronti noro stanje, zato so res obupani. Poskušajo se pomešati v veliko število civilistov, ki jih je okoli 20.000,« opozarja poveljnik YPG.

»Mnogi med njimi se pretvarjajo, da so člani družin civilistov, potem ko te ljudi do obisti prestrašijo, da jih ne smejo razkrinkati,« je poudaril poveljnik kurdskih sil.

Poveljnik še opozarja, da se družine na nadzornih točkah bojijo opozoriti predstavnike oblasti, da dejansko sploh ne poznajo džihadistov, ki igrajo člane njihove družine.

Po drugi strani pa mnogi skesanci med džihadisti sedaj trdijo, da so bili prisiljeni, da se pridružijo radikaliziranim islamistom in moledujejo, da jih vojska spusti na prostost v zameno za informacije o lokacijah džihadistov, poroča agencija Sputnik.

Dodal pa je, da zdaj ni pomembno, kaj sploh zatrjujejo džihadisti, in poudarja, da so vojščaki ISIS obkoljeni v obroču in »obstaja samo en kraj, kjer bi lahko končali.«

Opozicijske Sirske demokratične sile so že prej opozarjale, da je več kot 20.000 civilistov zapustilo območje na jugovzhodu Sirije zaradi hudih bojev med teroristi in pripadniki ljudske armade.

Ruska agencija pravi, da to ni prvič, da džihadisti poskušajo pobegniti in tako uiti roki pravice, z opombo, da so se mnogi med njimi, po začetku kampanje ruskega vojaškega letalstva leta 2015, na hitro znebili svojega džihadističnega videza predvsem tako, da je vsak med njimi na hitro pobril svojo brado, nato pa so množično bežali v Turčijo.

Da se evropske države že soočajo z zahtevami svojih državljanov, ki so se borili na strani ISIS-a - po vrnitvi v domovino, priča dramatična zgodba iz Združenega kraljestva, kjer visoko noseča Shamima Begum, sicer britanska državljanka, ki je zbežala v Sirijo s komaj dopolnjenimi 15 leti, sedaj prosi oblasti v Londonu, da ji dovolijo vrniti se domov.

Toda zdi se, da se njene potencialne vrnitve v Veliki Britaniji nikakor niso razveselili ...

Na njeno pretresljivo pričevanje o obdobju, ki ga je preživela v ISIS in prošnjo, da ji dovolijo vrniti se v matično domovino, Veliko Britanijo, so se sprva odzvali domači mediji, ki so ji, kot na primer londonski Guardian, pritrdili oziroma izrazili mnenje, da se ji mora dopustiti vrnitev domov, nato pa naj se sooči s posledicami svojih dejanj.

Razvnela se je burna razprava tako v medijih kot na družbenih omrežjih.

V Združenem kraljestvu pa se hkrati vrstijo tudi pozivi, da se njej in drugim britanskim državljanom, ki so se prostovoljno pridružili teroristični organizaciji, prepove vrnitev nazaj v domovino, oz. da naj bodo takoj po vrnitvi aretirani in poslani v zapor.

Naposled se je odzval tudi britanski notranji minister Ben Wallace.

Toda v isti sapi je opozoril, da ji ob prihodu ne bo z rožicami postlano, ter ji najbrž grozi ovadba in zaporna kazen v primeru, da je bila soudeležena v kaznivih dejanjih. 

Wallace je sicer poudaril, da ima vsak državljan pravico vrniti se nazaj v svojo domovino, zato naj Shamima Begum kontaktira najbližje britansko diplomatsko predstavništvo, tam pa naj bi uredili vse potrebno za njeno vrnitev.

Toda v isti sapi je opozoril, da ji ob vrnitvi v Združeno kraljestvo ne bo z rožicami postlano, ter ji grozi ovadba in zaporna kazen v primeru, da je bila soudeležena v kaznivih dejanjih. 

Videoposnetek govora predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je prejšnji teden objavil zmago nad ISIS, pa si lahko pogledate spodaj.

Delite članek