REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Made in Croatia za džihadiste: najnovejši posnetek razkril - voditelji Islamske države nosijo orožje iz Hrvaške

Made in Croatia za džihadiste: najnovejši posnetek razkril - voditelji Islamske države nosijo orožje iz HrvaškeHrvaška pištola za pasom al-Baghdadijevega telesnega stražarja. Vir: Sceenshot YouTube

Potem, ko je Islamska država objavila videoposnetek, na katerem je videti voditelja džihadistov Abu Bakr al-Baghdadija, je ena podrobnost razkrila, da njegov telesni stražar nosi za pasom pištolo, za katero hrvaški analitiki trdijo, da je bila proizvedena na Hrvaškem, poroča zagrebški portal Express.hr.

Al-Baghdadijevi zvesti privrženci. Vir: Screenshot YouTube

Analitik, specializiran za orožje, ki se uporablja na Bližnjem vzhodu, je namreč sklenil, da gre za izdelek HS.9, proizvod karlovškega HS Produkta.

Natančen ogled orožja pa kaže, da ima omenjeni analitik resnično prav.

Nekatere podrobnosti ročaja so identične, saj je v podporo tej trditvi tudi dejstvo, da je pred nekaj leti vsaj 20.000 takšnih pištol končalo v rokah iraške policije in posebnih enot.

Glede na to, da je lokalna (iraška) policija že zelo znana po tem, da poceni prodaja vse, kar lahko ponudi na črnem trgu, je zelo verjetno, da je ta pištola na ta način končala v rokah teroristov, poudarja hrvaški tisk.

To ni edino orožje, ki ga imajo džihadisti, ki izvira iz Hrvaške. Tako so tudi številne puške VHS-2 končale po vsem Bližnjem vzhodu ne dolgo potem, ko jih je iraška policija prevzela, nato pa kmalu prodala naprej …

Tudi Američani so se soočali s podobnimi težavami, medtem ko so izdatneje financirali lokalno vojsko in policijo v Iraku, opravičujejo nečedne orožarske posle svoje države nekateri zagrebški mediji.

Američani so se menda redno spotikali ob “nevidne divizije”, kjer je bilo na papirju več tisoč vojakov s polno vojaško opremo, dejansko pa je šlo za le več sto slabo opremljenih prostovoljcev.

Naposled je bilo ugotovljeno, da so vojaško opremo in ves drugi material njihovi nadrejeni razprodali takoj, ko je le-ta prispela v skladišča.

Denar so seveda vlagali v prestižne vile in luksuzne avtomobile.

Sicer pa to ni prvič, da se hrvaško orožje znajde v rokah islamskih skrajnežev in teroristov; doslej je bilo razkritih več posnetkov in informacij o tem, da so bili med zaseženimi kosi najdeni tudi minometi, projektili, strelivo, puške in čelade.

Vse Made in Croatia.

Posnetek (zgoraj) prikazuje streljanje iz minometa RBG-6, za katerega je zagrebški Večernji list napisal pred nekaj leti, da ga izdelujejo v podjetju Metallic na Reki.

Znano je, da je RBG-6 “nastal v prvih letih 'Domovinske vojne' in da so ga uporabljale naše posebne enote v vojni na Hrvaškem in Bosni ter da ga ima še vedno Hrvaška vojska,” poudarja Express.hr.

Pred tremi leti je obšla svet novica, da je med orožjem, ki ga je sirska vojska zasegla od militantov Al Kajde in Al-Nusre, sirska vojska našla tudi hrvaško orožje.

Spet”, spominja na to dejstvo zagrebški tednik, in dodaja: “To ni bilo prvič. V mestu Atman v Siriji, ki je bilo oddaljeno štiri kilometre od meje z Jordanijo, so našli projektile in raketni lansirnik OSA ter hrvaški ročni lansirnik RBG-6, fotografije, ki so pričale o tem, pa so bile objavljeno tudi prek Twitterja.

Očitno je, da je šlo za hrvaški izvoz za sirske upornike čez Jordanijo, ki sta ga leta 2013, ravno v začetku maja, razkrila časnik 24.sata in tednik Express. Šlo je za razkritje prodaje 3000 ton orožja v vrednosti 6,9 milijona dolarjev v letu 2012 ter za še 26 milijonov ameriških dolarjev orožja v letu 2013. Tudi ISIS se je odkrito bahal s hrvaškim orožjem že od svoje ustanovitve.

Podatki o prodaji orožja Jordaniji so bili predstavljeni pred šestimi leti v hrvaškem parlamentu, v letnem poročilu hrvaškega ministrstva za obrambo, toda nihče ni opazil, da je načrt Hrvaške za to leto, da bo v Jordanijo izvažala štirikrat več orožja kot v letu prej.

380 lansirnikov granat, 38 kosov večjega vojaškega orožja, dva milijona kosov streliva, na tisoče pušk in čelad ...

In medtem ko se je tako za puške VHS-2 kot pištole HS-9 domnevalo, da so del zakonitega izvoza v Irak, ki je bil v tistem času v kaotičnem stanju, kar se tiče lastne državne vojske, zato so to orožje nato posamezniki nezakonito preprodajali ISIS-u, je bilo v primeru Sirije stanje povsem drugačno.

Vojaški analitik portala Obris.org, Igor Tabak, je zapleteno operacijo izvoza hrvaškega orožja v letu 2016 komentiral z naslednjimi besedami: Kar zadeva Sirijo, je očitno, da je orožje prišlo tja na druge načine. Ali je v Sirijo prišlo čez Jordanijo ali pa je bilo zaseženo na bojišču, kar je problematično, ker je izvoz orožja v Sirijo prepovedan.

Vsi podatki o hrvaškem izvozu orožja so sicer razvidni iz letnega poročila, vendar so po škandalu z izvozom v Sirijo preko Jordanije leta 2012 hrvaške oblasti popolnoma zaprle tovrstna poročila. Seveda v škodo javnosti in na sramoto države. O tem je razpravljal celo Svet ZN za človekove pravice,” sklene Tabak.

Ni dvoma, da bo to orožje uporabljeno tudi v terorističnih napadih, ki jih je nedavno svojim privržencem naročil prav al-Baghdadi, šef nekoč najmočnejše in najbogatejše teroristične organizacije na svetu, t. i. Islamske države (ISIS).

Pištola HS.9, proizvod karlovškega HS Produkta, vir: screenshot YouTube

Svoje preostale bojevnike al-Baghdadi vzpodbuja in poziva na še močnejši odpor nevernikom in grozi, da se bo ISIS vrnil na plano še močnejši. In prav v tem novem videoposnetku pada v oči tudi tesna vez džihadistov s Hrvaško, ker medtem, ko vodja ISIS-a pregleduje nekaj dokumentov, eden od njegovih telesnih stražarjev razkazuje svojo pištolo v toku.

Pištolo, izdelano - na Hrvaškem.

Ameriška tiskovna agencija Associated Press opozarja, da je svetovni vodja džihadistov Al-Baghdadi ne samo živ in zdrav, ampak se očitno upa spet kazati v javnosti in preko videosporočil naročati svojim sledilcem, da naj stopijo v stik z ekstremističnimi skupinami.

Al-Baghdadi od svojih privržencev zahteva predvsem, da “utrudijo sovražnika”, saj je tudi osebno “pripravljen voditi gverilski upor v Iraku in Siriji”, pri tem pa ne pozablja, da je “Islamska država globalna organizacija”.

Delite članek