REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako zahodni obveščevalci vidijo nov posnetek s hrvaško pištolo oboroženega, najbolj iskanega džihadista na svetu?

Kako zahodni obveščevalci vidijo nov posnetek s hrvaško pištolo oboroženega, najbolj iskanega džihadista na svetu?Al-Baghdadi danes, vir: screenshot, tiskovna agencija ISIS

Vodja teroristične skupine t. i. Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je svojim privržencem naročil, naj razširijo svoj vpliv, stopijo v stik z ekstremističnimi skupinami in “utrudijo sovražnika”, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press.

“Al-Baghdadi je svojim podpornikom sporočil, da je pripravljen voditi gverilski upor v Iraku in Siriji, saj pri tem pa ne pozablja, da je Islamska država globalna organizacija,” opozarja Colin Clarke, višji sodelavec centra Soufan.

Agencija AP ob tem poudarja, da sam videz al-Baghdadija v videoposnetku, objavljenem v ponedeljek, vzbuja dvome v trditve Rusije in Iraka, ki sta poročala, da je bil ubit v napadih na teroriste.

Al-Baghdadi se je v ponedeljek pojavil prvič v javnosti od junija 2014, ko je pridigal v veliki mošeji v Mosulu.

Na posnetku je videti moškega, ki zase trdi, da je al-Baghdadi, kar bi lahko bil njegov prvi javni nastop, odkar je razglasil kalifat pred petimi leti.

Toda avtentičnosti in datuma snemanja ni mogoče preveriti in ne potrditi.

AP opozarja tudi na razlike v njegovem fizičnem videzu, saj je leta 2014 nosil pregrešno drago uro in je izgledal urejeno, medtem ko se je sedaj, pet let kasneje, pustil snemati, kako sedi na tleh zraven “kalašnikova”, dokaj neurejene brade in nasploh zelo postaran.

Al-Baghdadi leta 2014, vir: tiskovna agencija ISIS

V videu je pozval muslimane, da se pridružijo teroristični skupini in ideji o samorazglašenem kalifatu.

“Verjamemo, da je bil namen tega videoposnetka prikriti resne izgube skupine in zagotoviti, da bodo zunanje skupine in podporniki ostali zvesti Islamski državi,” ocenjuje ameriški strateški inštitut Stratfor.

Po njihovih ocenah posnetek al-Baghdadija ni dokaz ali demonstracija sile ISIS, ampak dejanje obupa.

AP spominja, da se grožnja, ki jo predstavlja t. i. Islamska država, ne razlikuje veliko od grožnje, ki jo je ta skupina predstavljala na vrhuncu svoje moči.

ISIS je ostal brez “domačega naslova” zaradi ogromne izgube ozemlja.

Edina razlika je v tem, da je zdaj brez “domačega naslova”, kar namiguje na ogromno izgubo ozemlja v Iraku in Siriji, ki jo je utrpel ISIS.

Novi posnetek vodje ISIS-a je vznemiril svetovno javnost.

Prav tako je posnetek razvnel tudi stare strahove, saj je zdaj osrednji misterij in vprašanje ter naloga za obveščevalce ugotoviti, kje se sploh skriva razvpiti Al-Baghdadi.

Obstajajo različna mnenja o tem, kje se je vsa pretekla leta skrival vodja ISIS. Mnogi kažejo na puščavska območja Sirije ali Iraka, ki jih je do nedavnega nadzorovala Islamska država.

Iraški premier Adel Abdul Mahdi je na novinarski konferenci tekom obiska v Berlinu pripomnil, da ni dvoma, da se al-Baghdadi nahaja na nekem “zelo oddaljenem območju, ki sicer še ni identificirano, od koder poskuša opogumiti in spodbuditi džihadiste k začetku novih napadov.”

Ruski mediji pa so ob forenzični analizi njegovih oblek in možnih skrivališč, odkrili še eno cvetko, namreč da je oborožen tudi s - hrvaško pištolo.

Niti to ni vse - uporabniki Twitterja so v najnovejšem al-Baghdadijevem posnetku prepoznali njegov namen, da privrženci ISIS v njem prepoznajo kalifa po kalifu, torej novega Osamo bin Ladna.

Delite članek