REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA nimajo konkretnih dokazov o smrti al Bagdadija

ZDA nimajo konkretnih dokazov o smrti al BagdadijaAbu Bakr Al Baghdadi vodja ISIS

Ameriški obrambni minister James Mattis je danes sporočil, da ne more potrditi smrti vodje skrajne Islamske države (IS) Abuja Bakrja al Bagdadija, čeprav so ta teden iz Sirije in Iraka poročali drugače, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bi vedeli, bi vam povedali. Trenutno ne morem niti potrditi niti zanikati," je dejal Mattis.

"Naš pristop je, da predvidevamo, da je živ, dokler ni dokazano drugače. In trenutno ne morem dokazati drugače," je pojasnil.

Sirski observatorij za človekove pravice ter več iranskih in iraških medijev je v torek poročalo, da je Bagdadi mrtev. Observatorij naj bi dobil informacijo od visokih poveljnikov IS v sirski provinci Deir Ezor. Mediji in strani na družbenih omrežjih povezane z IS pa smrti niso uradno potrdile niti zanikale.

Mattis je še dodal, da ga bodo lovili, dokler "ne bo izginil".

Rusko obrambno ministrstvo je sredi junija sporočilo, da je bil v napadu ruskih letal v Siriji konec maja verjetno ubit vodja IS Bagdadi. Ruska letala so izvedla napad blizu Rake, kjer naj bi se sestalo vodstvo IS.