REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

IS potrdila smrt voditelja al Bagdadija, imajo pa že novo vodjo!

IS potrdila smrt voditelja al Bagdadija, imajo pa že novo vodjo!Abu Bakr Baghdadi. Vir: You Tube

Skrajna skupina Islamska država (IS) je danes objavila, da je vodja Abu Bakr al Bagdadi mrtev, je poročala iraška televizija Al Sumarija, ki se je sklicevala na neimenovani vir iz iraške province Nineveh. Šlo naj bi za pripadnika IS. IS naj bi že imenoval novo vodjo skrajne skupine, vendar ime še ni znano, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Iranski mediji so pred tem objavili fotografije, ki naj bi potrdile Bagdadijevo smrt.

O smrti Bagdadija danes piše več iranskih in iraških medijev ter agencij, ki med drugim navajajo, da IS ni podal podrobnosti o okoliščinah njegove smrti.

Smrt Bagdadija je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice. Po informacijah vodje Ramija Abdela Rahmana je bil Bagdadi ubit v vzhodni sirski pokrajini Deir Ezor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Visoki poveljniki IS, ki so v pokrajini Deir Ezor, so za observatorij potrdili smrt Abu Bakra al Bagdadija," je dejal Rahman za AFP. O tem so bili obveščeni danes, nimajo pa dodatnih informacij o okoliščinah njegove smrti.

Rusko obrambno ministrstvo je sredi junija sporočilo, da je bil v napadu ruskih letal v Siriji konec maja verjetno ubit vodja IS Bagdadi. Ruska letala so izvedla napad blizu Rake, kjer naj bi se sestalo vodstvo IS. V tem napadu naj bi bili ubiti visoki poveljniki vojaških skupin IS oz. člani t. i. vojaškega sveta IS, okoli 30 srednje visokih poveljnikov in še približno 300 pripadnikov IS, ki so bili zadolženi za varovanje srečanja.

Delite članek