REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo orožje z vzhoda: supersonični komar in najmočnejši ladijski top na svetu

Novo orožje z vzhoda: supersonični komar in najmočnejši ladijski top na svetuRailgun - Moskit

Rožljanje z orožjem na ločnici med državami zveze NATO in Rusijo ter Kitajsko na drugi strani se nadaljuje.

Rusija je tako iz dveh ladij svoje črnomorske flote izstrelila raketi P-270 Moskit. Šlo je za preizkus napada na cilj, oddaljen 55 kilometrov, kot je poročal ruski kanal »Zvezda.«

Raketa P-270 Moskit (komar) je sicer supersonična raketa, namenjena uničevanju sovražnih vojnih ladij, ki se nahajajo v oddaljenosti do 90 kilometrov. Projektil leti blizu površine morja, da bi tako onemogočil zgodnje odkrivanje z radarji. Njegova prednost je velika hitrost, ki ob odličnih manevrskih sposobnosti poskrbi za precej natančno zadevanje ciljev.

Elektromagnetni izstrelek, izstreljen iz Maribora, bi zadel cilj v Ljubljani že v 48 sekundah.

Korveta Ivanovec je opremljena s štirimi takšnimi raketami, vsaka pa v sebi nosi 150 kilogramov eksploziva – to je dovolj, da ob pravem zadetku potopi tudi ladjo z 20.000 tonami.

Raketa "komar" Vir:Zvezda

Tudi kitajska ljudska armada (PLA) ne počiva.

PLA je preizkusila najmočnejši ladijski top na svetu, ki bo dokončno pripravljen za uporabo sredi naslednjega desetletja.

Preizkusila je namreč najmočnejši ladijski top na svetu, ki bo dokončno pripravljen za uporabo sredi naslednjega desetletja.

Gre dejansko za elektromagnetni, »tračni top«, ki izstrelke do izjemno velikih hitrosti ne požene samo s pomočjo smodnika, pač pa z elekromagnetno silo.

Izstrelkom sploh ni potrebno imeti eksploziva, saj je njihova kinetična energija tako velika, da ob zadetku zlahka uničijo vse cilje.

Podobne topove že preizkuša tudi ameriška mornarica, toda vse kaže, da jih kitajska mornarica že prehiteva.

Svoj prvi tračni top so namreč že postavili na ladjo in decembra lani pričeli s prvimi pomorskimi testi novega topa.

Testiranje na bi bilo končano do leta 2023.

Testiranje na bi bilo končano do leta 2023.

Po poročanju ameriških medijev naj bi bil kitajski top sposoben zadeti cilje na razdalji 200 kilometrov z izstrelki, ki se gibljejo s hitrostjo okoli 2,6 kilometra na sekundo.

Za primerjavo – to pomeni, da bi izstrelek, izstreljen iz Maribora, zadel cilj v Ljubljani že v 48 sekundah.

Kot je poročal tudi ZeroHedge omenjeni elektromagnetni top kombinira »moč topa z natančnostjo streliva za natančno zadevanje ciljev.«

Ameriški elektromagnetni top Vir:Wikipedija

Ameriška mornarica poskuša narediti podoben top, vendar naj bi bila »še leta od trenutka, ko bi takšen top lahko bil uveden v floto.«

Ameriški pomorski inštitut je prejšnje poletje poročal o tem, da je urad za pomorske raziskave pri ameriški mornarici projekt tračnega topa začel leta 2005, leta 2012 pa je bilo orožje tehnološko pripravljeno za preizkus v praksi.

Kitajska in Rusija želita doseči »tehnološko in vojno superiornost« v 21. stoletju.

Vendar pa naj bi imel ta program težave pri prehodu v bolj praktično fazo pridobitve orožja. V zadnjem proračunu je za to orožje namenjenih okoli 20 milijonov dolarjev. Medtem pa so direktor nacionalne obveščevalne službe Dan Coats, direktor FBI Chris Wray in direktorica CIE Gina Haspel podali skupno oceno o novih nevarnosti, ki naj bi ZDA pretile zaradi skupnega sodelovanja Rusije  in Kitajske.

Obe državi naj bi namreč namenjali nova sredstva zato, da bi dosegle »tehnološko in vojno superiornost« v 21. stoletju. Obe državi naj bi pri tem delovali »bolj koordinirano, kot kadarkoli po petdesetih letih prejšnjega stoletja.«

Kitajska si prizadeva predvsem za prevlado v Južnem kitajskem morju , kjer gradi vojaške baze, tudi na umetno zgrajenih otokih. V ozadju gre seveda za nadzor nad trgovskimi potmi, kjer se letno transportira za preko 3,4 trilijone dolarjev blaga.

Ameriški elektromagnetni top

Da kitajska vojska že testira »najmočnejši top na svetu« so potrdile tudi ameriške obveščevalne agencije. Zadnja študija Pentagona celo ugotavlja, da »Kitajska že vodi v svetu« na nekaterih ključnih področjih vojaške tehnologije.

Eno od njih pa je tudi področje omenjenega »futurističnega topa«, ki naj bi bil za boje pripravljen že okoli leta 2025.

Zahodni vojaški načrtovalci so bili v splošnem šokirani nad tem, kako hitro so Kitajci lahko napredovali do te točke.

Po poročanju ameriških medijev so bili »zahodni vojaški načrtovalci v splošnem šokirani nad tem, kako hitro so Kitajci lahko napredovali do te točke.«

Najbolj šokantno pa je dejstvo, da se omenjeni top že nahaja na kitajskih vojaških ladjah.

Hitrost izstrelkov je nekje med Machom 4 in 7 (en Mach je 1.192,68 kilometrov na uro). Sami izstrelki stanejo od 25.000 do 50.000 dolarjev, torej so bistveno cenejši (in hitrejši) od podobnih raketnih izstrelkov.

Za primerjavo: ameriška manevrirna raketa Tomahawk stane okoli 1,4 milijone dolarjev vsaka.

Ti topovi bi lahko omogočili Kitajski prevlado v območju, kjer si ZDA prizadevajo za zagotovitev »svobode plovbe« skozi morje, ki ga Kitajska smatra za svoje. Vendar pa tudi Rusija in Japonska že razvijata podobne topove.

Kakšna je moč navadnega izstrelka brez eksploziva, ki zadene tarče pri hitrosti sedem Machov, pa si lahko ogledate tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek