REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump:"Letala so postala preveč zapletena za letenje"

Donald Trump:Ameriški predsednik Donald Trump, foto: Reuters UK

Po nesreči ameriškega boeinga 737 8 MAX v Etiopiji, je ameriškega proizvajalca letal v svojem tvitu precej ostro kritiziral tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Po njegovi oceni so letala postala »preveč zapletena« za letenje.

Pilotov sploh več ne potrebujejo, namesto njih potrebujejo znanstvenike z MIT-a.

»Letala so postala preveč zapletena za letenje. Pilotov sploh več ne potrebujejo, namesto njih potrebujejo znanstvenike z MIT-a. To vidim cel čas pri vseh proizvodih. Vedno se išče nepotreben korak naprej, čeprav je pogosto staro in enostavnejše veliko boljše. Potrebne so odločitve v delčkih sekunde, ta kompleksnost pa ustvarja nevarnost. Vse to pa veliko stane, za zelo majhno korist. Ne vem kaj menite vi, toda jaz ne želim, da bi moje letalo kot pilot pilotiral Albert Einstein. Želim velike letalce, profesionalce, ki jim je dovoljeno da enostavno in hitro prevzamejo nadzor nad letalom!,« je čivknil Donald Trump.

Pri tem je imel verjetno vsaj deloma prav, saj vse kaže, da je problem pri zadnjih padcih boeingov 737 8 MAX povezan s posebnim avtomatskim pilotom, ki zaradi spremembe težišča letala in njegove nagnjenosti da se v običajnih pogojih letenja »postavi na rep« (zaradi česar bi letalo izgubilo vzgon) v nekaterih trenutkih, najbolj pa očitno ob vzletu, pretirano hitro potisne letalo z nosom navzdol. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da so avtopiloti obstajali že od začetka 20 stoletja.

Padli Boeing 737

»Avtomatski piloti so obstajali že od leta 1920 naprej in v času druge svetovne vojne so imeli prav tako enostavne avtopilote,« pojasnjuje Michael Wiggins, je za NYT lani dejal predsednik aeronavtičnega znanstvenega oddelka na aeronavtični univerzi Embry-Riddle v Floridi. Uvedeni so bili zato, da bi se pilot razbremenil rutinskega dela in bi se lahko bolj posvetil opazovanju in drugim pomembnim opravilom.

Potrebne so odločitve v delčkih sekunde, ta kompleksnost pa ustvarja nevarnost.

Ob tem pa se plaz prepovedi poletov letal boeing 737 MAX nadaljuje. Ameriška zvezna agencija za varnost letalskih poletov sicer še vedno vztraja, da ni razloga za odpovedi poletov, toda na Kitajskem, v Evropi, tudi v Savdski Arabiji in v Združenih arabskih emiratih (kjer je veliko "križišče" mednarodnih poletov) so polete s temi letali že prepovedali.

Pravi razlog za padec letala Ethiophian Airlines, v katerem je umrlo 157 članov posadke in potnikov sicer še ni znan. Našli so črne skrinjice, ki jih bodo preučili, znano pa je tudi, da se je v zadnji minuti pred padcem letala pilot pogovarjal s stolpom in jim povedal, da ima težave z nadzorom letala. Prav zato je to tudi najverjetnejši vzrok padca, čeprav preiskovalci ne izključujejo nobene možnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek