REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump ob tradicionalnem molitvenem zajtrku poudaril velik »pomen odprave državljanskih pravic«

Donald Trump ob tradicionalnem molitvenem zajtrku poudaril velik »pomen odprave državljanskih pravic«REUTERS/Kevin Lamarque

»Že od začetkov našega naroda so mnoge od naših največjih uspehov – od pridobitve neodvisnosti, do odprave državljanskih pravic in razširitve glasovalne  pravice  za ženske – dosegli verni ljudje«, je dejal ameriški predsednik Donald Trump med poudarjanjem pomena vere za ameriško družbo.  

Njegove besede so najprej izzvale začudenje, potem pa številne odzive na družbenih omrežij. Kmalu je postalo jasno, da gre še za en predsednikov spodrsljaj, po katerih je postal svetovno znan.

Mnoge od naših največjih uspehov, med njimi odpravo državljanskih pravic, so dosegli verni ljudje. 

Predsednik ZDA namreč s svojimi domislicami in tudi z besednimi spodrsljaji velikokrat razveseli uporabnike družbenih omrežij.

Kos toaletnega papirja, ki se mu je zalepil za čevlje, ko se je vračal v letalo je postal legendaren, enako tudi beseda »covfefe«, ki jo je natipkal maja leta 2017.

Toda ko je ob nacionalnem molitvenem zajtrku svojim sodržavljanom zatrjeval, kako jih nikoli ne bo pustil na cedilu, je naredil nov spodrsljaj, saj je najverjetneje »odpravo suženjstva« in uvedbo državljanskih pravic za vse, zamenjal z »odpravo državljanskih pravic«.

Takoj se je seveda oglasila množica uporabnikov družbenih omrežij. Vsi so se, vsak po svoje še dodatno ponorčevali iz predsednika ZDA.

Pripadniki LGBT skupnosti pa so trdili, da gre za »freudovski spodrsljaj« in da je le-ta pravzaprav razkril to, kar si Trump podzavestno želi – odpravo enakopravnosti.

Nekateri so takoj uvideli, na katere »ljudi vere« je mislil Trump. 

Nekaj podobnega se je zgodilo, ko se je Trump zatipkal in napisal besedico »Covfefe« v mobilni telefon.

»Ko ste včeraj odhajali v posteljo še nikoli niste slišali za covfefe. Pravzaprav ni nihče. Toda zgodaj zjutraj v sredo so bili računi uporabnikov Twitterja že prenapolnjeni s to besedo. Zakaj? Zato, ker si je besedo po naključju izmislil predsednik Donald Trump v tvitu, ki ga je poslal malo po polnoči,« je o spodrsljaju ameriškega predsednika poročal NBC

Beseda covfefe sicer nima nobenega znanega pomena, ameriški mediji pa predvidevajo, da je ameriški predsednik v resnici želel napisati besedo »coverage«.

Beseda covfefe nima nobenega znanega pomena.

Nedokončan stavek se namreč glasi: »Kljub negativnemu covfefe medijev ...«

Ne samo to, pri tem je očitno prehitro pritisnil tudi gumb za pošiljanje in tako se je njegov nedokončan stavek z nenavadno besedo znašel na njegovem Twitter računu in posledično tudi na računih vseh njegovih sledilcev, ki naj bi jih bilo okoli 31 milijonov

Da se je predsednik »zatipkal« so seveda opazili mnogi uporabniki in si nato delili povezavo. Skupaj s šalami in norčavimi komentarji. »Pravi Donald Trump«, kot se imenuje uradni naslov Twitter računa ameriškega predsednika, je nato sicer okoli deset pred šesto uro zjutraj zbrisal napačno objavo, vendar je bilo že prepozno - tisoči uporabnikov so se že šalili na račun Donalda Trumpa. 

Resign

Šale na račun predsednika ZDA so bile številne. Ena uporabnica je naredila sliko prevoda Googlovega servisa Translate, v katerem je beseda Covfefe v ruskem jeziku prevedena z »jaz odstopam.« Podton je seveda jasen - gre za preiskavo, ki zaradi stikov članov Trumpove kampanje s predstavniki Rusije poteka v ZDA.

Nekateri uporabniki pa so obljubljali, da bodo »takoj postali covfefe«. 

Drugi so videli to besedo zapisano na medplanetarnih misijah. 

Vesolje - Covfefe

Tretji pa so v tem videli poslovne priložnosti, na primer na značilnih kapah Trumpove kampanje, kjer bi bil slogan »naredimo Ameriko znova veliko« zamenjan z »naredimo Ameriko znova covfefe.« 

Covfefe

Vse to seveda kaže, da je predsednik ZDA res »brez nadzora« in da so očitno tudi njegovi svetovalci nemočni pri poskusih omejevanja predsednikovih lastnih napak, s katerimi sedaj že dobesedno vsakodnevno preseneča ves svet.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek