REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump napovedal uničenje Islamske države za naslednji teden

Trump napovedal uničenje Islamske države za naslednji teden

Ameriški predsednik Donald Trump je (ponovno) napovedal dokončni zlom Islamske države, ki na področju Sirije in Iraka še vedno kontrolira manjša območja.

Naslednji teden naj bi islamistični teroristi izgubili še zadnji teritorij, ki se nahaja pod njihovim nadzorom.

V zadnjih dveh letih smo osvobodili 20.000 kvadratnih milj ozemlja; videli smo zmago za zmago. Osvobodili smo Mosul in Rako. Odstranili smo več kot 60 visokih voditeljev ISIS.

Na srečanju s predstavniki 79 držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi, je Trump dejal: »V zadnjih dveh letih smo osvobodili 20.000 kvadratnih milj ozemlja; videli smo zmago za zmago za zmago. Osvobodili smo tako Mosul kot Rako. Odstranili smo več kot 60 visokih voditeljev ISIS

Dodal je še: »Deset tisočev borcev ISIS ni več. Njih ni več.« Že več tednov zdaj politiki in vojaški poveljniki napovedujejo zlom Islamske države, a slednja ima še vedno več tisoč bojevnikov, ki se borijo na manjšem ozemlju v Siriji.

Z napovedjo dokončnega zloma te islamistične teroristične organizacije Trump tudi opravičuje svoj načrt za čim prejšnji odhod ameriških vojakov iz tega območja, ki sedaj primarno podpirajo kurdske sile v boju proti islamistov.

Višji vojaški poveljniki so odkrito in javno nasprotovali predsednikovemu načrtu, rekoč da se o tem predhodno ni posvetoval z Pentagonom.

Pentagon
vir: Profimedia

Medtem ko je Trump v sredo izjavil, da obstaja le še ostanek Islamske države, a je hkrati opozoril, da so slednji še vedno nevarni, je poročal Military Times.

Iz vrst Trumpove vlade so prišle tudi informacije, da so ZDA še zmeraj pripravljene »sprejeti« vse tuje borce, pripadnike Islamske države, ki jih druge države nočejo sprejeti nazaj. Trenutno imajo namreč kurdske sile v Siriji v ujetništvu okoli 700 tujih državljanov, ki so osumljeni, da so se borili za Islamsko državo.

ZDA bi sprejete islamistične borce »namestili« v bazo Guantanamo na Kubi, kjer se še vedno nahaja več kot 40 zajetih pripadnikov iz vrst talibanov in Al Kaide.

ZDA bi sprejete islamistične borce »namestili« v bazo Guantanamo na Kubi, kjer se še vedno nahaja več kot 40 zajetih pripadnikov iz vrst talibanov in Al Kaide. Zadnji novi zaporniki so na Kubo prispeli marca 2008, še poroča McClatchy.

Po poročanju Daily Maila ima Islamska država v svoji posesti še vedno britanskega novinarja Johna Cantlieja, italijanskega katoliškega duhovnika Paola Dalla'Oglia in novozelandsko bolniško sestro. Islamisti naj bi tri zahodne talce uporabili pri pogajanjih s Kurdi in zahodno koalicijo, da bi si izborili neoviran prehod na svobodo.

Cantlie, ki je bil zajet novembra 2012, je bil pozneje večkrat uporabljen s strani islamističnih teroristov, da je nastopil v njihovih propagandnih videih; zadnji je bil objavljen leta 2016. A kurdske sile so pridobile informacije od zajetih borcev ISIS, da so britanskega novinarja v januarju videli v Siriji.

Kurdski obveščevalci pri tem opozarjajo, da nimajo konkretnih dokazov, da so ti trije ujetniki še vedno živi, a hkrati nimajo dokazov oz. podatkov o njihovi smrti.

Komentarji